Dlaczego "siada" mi piana? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Mam doskonały przepis na kruche ciasto z owocami,przykryte różowa pianą.
    Pianka jest grubiutka,z 5 białek ubitych z wisniowym kislem,na to
    cieniusienka warstwa skubanego ciasta.
    Moj problem polega na tym,że nieraz piana siada i jest tylko cienka różowa
    smużka.
    Wszystko robie zawsze tak samo,dlaczego wiec nie zawsze piana jest wysoka i
    tak bardzo apetyczna?
    --
    .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
  • Gość: mika IP: *.chello.pl 23.08.06, 21:59
    jw
  • A czy białka ubijasz z cukrem , bo ja ubijam właśnie z cukrem i robi sę taka
    fajna beza na cieście .
    Jeżeli ma być beza to daje na 5 białek z 3/4 szklanki cukru , a jeżeli sama
    piana to daje około 1.3 szklanki cukru.
    --
    "Tak naprawde są tylko dwie rzeczy, w które można wyposażyć swe dzieci;pierwszą
    są korzenie , a drugą -skrzydła"
  • Tak,dodaje cukier( polowa cukru z przepisu idzie do ciasta kruchego,druga
    polowa do piany)wiec nie tutaj jest pies pogrzebany,szkoda,ze nikt nie wie :-(
    --

    .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
  • Gość: aga IP: 193.17.14.* 24.08.06, 22:16
    do uitej piany dodaj łyżeczke octu:)
  • Gość: hannaa IP: 193.59.126.* 25.08.06, 13:05
    moja sąsiadka dodaje łyżke mąki ziemniaczanej - jej zawsze wychodzi bo ma
    termoobieg i elektryczny piekarnik.
    ja też dodaję mąkę i jest lepiej ale tez nie zawsze wychodzi - widocznie to
    chodzi o jakość piekarnika
    hanna
  • Gość: gosc IP: *.dsl.club-internet.fr 25.08.06, 21:14
    ja dodaje sol, ktora takze podnosci walory smakowe ciast. nie cala garsc, ale
    porzadna szczypte. piana trzyma sie swietnie.
  • Dziekuje bardzo wszystkim zyczliwym duszom.Nie robilabym problemu gdyby nigdy
    mi nie wychodzila wysoka piana,ale czasem jest piekna ,widac rozowy kolorek a
    czasem smużka tylko.Piekarnik mam zwykły,bez termoobiegu ,ale zawsze mam ten
    sam :-)
    Wyprobuje ocet i nastepnym razem sól.Maka odpada,bo jak pisalam dodaje do
    ubitej piany suchy kisiel wisniowy,wiec maka juz jest.
    Dziękuje.
    --
    .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
  • A piekarnik zawsze tak samo gorący?
    Może w tym tkwi problem?

    --
    Trzymam kciuki za Ulę.
  • Mika chyba masz racje :-)
    Ostatnie ciasto z wisniami( pod piana)robilam w 2 etapach,podpiekalam kruchy
    spod przed wylozeniem wisni(mocno soczystych po wydrylowaniu).Piekarnik
    zostawialam wlaczony na najnizsza temperature i widocznie po wlozeniu calosci
    byl za cieply.Piana nie miala czsu urosnac."Porazona" temperaturą,
    siadala "poparzona".
    -- Dziekuje,bede pamietala,aby na czas bicia piany wylaczyc piekarnik i
    zaczynac od zera drugi etap pieczenia.


    .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
  • ja robie kruche tylko z kruszonka na wierzchu. z piany pieke beze. kiedys
    robilam tak, jak ty, i ciasto bylo niesmaczne.
  • W tym ciescie zazwyczaj opada. Piana jest delikatna, leciutka, a Ty ja
    przykrywasz ciezkim ciastem. Taka uroda :)
    --
    "Horror, pornografia i zoofilia" (©Brunosch)
  • magdalena2lbn napisała:

    > Mam doskonały przepis na kruche ciasto z owocami,przykryte różowa pianą.
    > Pianka jest grubiutka,z 5 białek ubitych z wisniowym kislem,na to
    > cieniusienka warstwa skubanego ciasta.
    > Moj problem polega na tym,że nieraz piana siada i jest tylko cienka różowa
    > smużka.
    > Wszystko robie zawsze tak samo,dlaczego wiec nie zawsze piana jest wysoka i
    > tak bardzo apetyczna?

    Zależy też od owoców im bardziej soczyste tym cieńsza piana na dodatek na pianę
    skubiesz kruche ciasto a ono jest ciezkie i tłuste.Ja czasami zamieniam kisiel
    na budyń malinowy lub wiśniowy bez cukru.Do białek dodaje czasami taką większą
    szczyptę proszku do pieczenia.Zanim zaczniesz ubijać białka posmaruj miskę w
    której ubijasz białka cytryną,cytryna niweluje tłuszcz na ściankach miski.
    Zauważyłam że na tartych jabłkach piana b.rzadko opada a z jabłkami też jest dobre
  • imienniczko moja a daj mi przepis tak smakowicie piszesz i tym ciesie i rozowej
    pianie latwe to jest? bo jak tak nie bardzo jestem doskonala:))0 pozdrawiam magda
  • sól do białek dodaje sie na poczatku aby białka dobrze sie ubiły.Piana
    nierazszybko się siada bo jaja nieświeże.Piekarnik musi być gorący! piana nie
    ma rosnąć tylko szybko się zapiec bo też właśnie opadnie
  • mmbocian123 napisała:

    > imienniczko moja a daj mi przepis tak smakowicie piszesz i tym ciesie i rozowej
    > pianie latwe to jest? bo jak tak nie bardzo jestem doskonala:))0 pozdrawiam mag
    > da

    placek półkruchy z jabłkami i pianą

    50dkg.mąki(krupczatka najlepsza),20dkg tłuszczu,10dkg cukru,4 żółtka,kilka łyżek
    śmietany,szczyptę soli,3/4torebki pojedynczego proszku do pieczenia.Nadzienie:1
    kg jabłek najlepiej szara reneta ale niekoniecznie.
    Proszek do pieczenia mieszam z mąką.Mąkę siekam razem z tłuszczem jak są małe
    grudki dodaje pozostałe składniki i zagniatam szybko ciasto.Dzielę ciasto na
    nierówne części większą i mniejszą ta mniejsza część to 1/3 całego ciasta
    czasami trochę więcej sama zresztą wypróbujesz.Ciasto do woreczków i do lodówki
    przynajmniej na 30min. Wysmarowana blachę (30x22cm)wyklejam ciastem (tą większą
    częścią)dziobe widelcem i podpiekam przez 20do25 min w temperaturze
    ok.190stopni.W między czasie kiedy spód się piecze a póżniej studzi obieram
    jabłka ze skórki i ścieram na tarle o dużych oczkach.Następnie ubijam 3 białka
    pozostałe z żółtek z cukrem pudrem ja daję tak ok.5 łyżek cukru czasami trochę
    więcej ubijam na sztywna błyszczącą pianę tak sztywna że nie wypada z miski na
    koniec dodaje albo kisiel albo budyń malinowy,wiśniowy bez
    cukru.Podpieczony,wystudzony spód smaruję 1 białkiem i na to wykładam
    surowe,starte jabłka posypuję je cynamonem i na to wykladam pianę a na samą góre
    ścieram na tarle o dużych oczkach drugą mniejsza część ciasta.piekę ok.25 do 35
    min.w temp.190stopni.Z tych składników na placek półkruchy po dodaniu 3 łyżek
    kakao można przygotować sernik.Smacznego

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.