Dodaj do ulubionych

płucka - jak zrobić

23.08.06, 21:01
Mój mąż od jakiegoś czasu wspomina potrawę robionę przez swojego Ojca. Był to
gęsty brązowy sos z płucek.I teraz chciałby coś takiego zjeść.Wiem że temat
może być nieco kontrowersyjny. Ponieważ nigdy w życiu nie robiłam płucek,
pojęcia nie mam jak sie do tego zabrać. Kiedyś, dawno temu, jadłam pierogi z
płuckami i pamiętam że były bardzo dobre. Szukałam w google i w wyszukiwarce i
ciągle wydaje mi się że to nie o taki przepis chodzi.Znalazłam przepisy na
płucka na kwaśno i na pierogi. Jak sie w ogóle zabrać za taki egzotyczny
przysmak? Na pewno dobrze oczyścić, ale co dalej? Odgotować, czy gotować od
razu, jak długo gotować, jak przyprawić ?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
--
"nie znam treści programu radia M. ale uważam że
to szkodliwe bzdety"
Moja Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: Grażyna Re: płucka - jak zrobić IP: *.uwgda.gov.pl 24.08.06, 08:48
      Kupuję 2,5 do 3 kg. (4-osobowa rodzina, obiad na 2 dni) płucek wieprzowych.
      Zawsze proszę o wybranie takich "jasno-różowych, z jak najmniejszą
      ilością "rurek". Musisz przygotować bardzo duży garnek, ponieważ płucka w
      czasie gotowania bardzo "puchną". Obgotowuję ję raz dwa razy. Wyjmuje do dużego
      naczynia, studzę. Nastepnie kroje je w ok. 1,5 cm. kostkę. Koniecznie musisz
      wykroić wszystkie "rurki", jest z tym trochę roboty. ale potem - przy jedzeniu -
      nic nie będzie "chrzęścić na zębach". Pokrojone wrzucam do zimnej wody,
      zagotowuję, zmniejszam gaz, dodaję zielę angielskie, pieprz ziarnisty, liście
      laurowe i gotuję do miękkości. Na patelni przysmażam cebulę, wrzucam do
      płucek, "dosmaczam" kostkami rosołowymi lub "ziarenkami smaku" i mielonym
      pieprzem. Pucka zagęszczam zasmażką z mąki i smalcu. Na koniec dodaję dużą
      ilość majranku. Sos może nie jest za bardzo "brązowy", ale smaczny. Kiedy
      zrobiłam płucka pierwszy raz (przepis dostałam od koleżanki), nie przyznałam
      się swoim synom, że to są "płucka", bo na pewno nie chcieliby ich jeść. Podając
      obiad przemilczałam nazwę dania. Młodszy syn zajadał z wielkim apetytem, cały
      czas chwaląc mnie: "Mami, jakie dobre są te duszone maślaczki". Nie
      wyprowadzałam go z błedu ;-).
    • Gość: szadoka Re: płucka - jak zrobić IP: 212.160.172.* 24.08.06, 08:50
      Z tym oczyszczaniem to przesada, swinki ani krowy nie pala i maja sliczne rozowe
      pluca. Gotowac az beda miekkie (ok poltorej godziny). Po ugotowaniu nie beda juz
      sliczne i rozowe tylko szmaciano-szare. Ja robie z nich pierogi. Miele w
      maszynce ( 2 x) doprawiam sola, spora iloscia pieprzu, smazona cebulka i
      majerankiem. Taki farsz jest tez swietny do krokietow ( odsmazanych). Pyszne z
      czerwonym bardzczem. Wywar warto wykorzystac jako baza do zurku, moim zdaniem
      zurek na dudkach najlepszy.
      Acha, smierdzi jak sie gotuje.

      Co do plucek na kwasno, jadlam kiedys ale nie wiem jak sie robi.
    • Gość: Grażyna Re: płucka - jak zrobić IP: *.uwgda.gov.pl 24.08.06, 09:13
      Oczywiście, masz rację! Nie da się usunąć "wszystkich rurek", ale ja staram się
      usunąć chociaż te najgrubsze. Te malutkie w niczym nie przeszkadzają.
      A co do pierogów z płucek, to są naprawdę bardzo smaczne!!! Moja koleżanka (od
      której dostałam przepis na "płuckowy gulasz"), robi farsz z gotowanych płucek
      (mielony w maszynce o "dużych oczkach", drobno pokrojonym wędzonym boczkiem i
      cebulą, przesmaża go na patelni i faszeruje pierożki. Są bardzo smaczne!!
    • quba Re: płucka - jak zrobić 02.12.19, 01:19
      ewajer napisała:

      > Mój mąż od jakiegoś czasu wspomina potrawę robionę przez swojego Ojca. Był to
      > gęsty brązowy sos z płucek.I teraz chciałby coś takiego zjeść.Wiem że temat
      > może być nieco kontrowersyjny. Ponieważ nigdy w życiu nie robiłam płucek,
      > pojęcia nie mam jak sie do tego zabrać. Kiedyś, dawno temu, jadłam pierogi z
      Jak sie w ogóle zabrać za taki egzotyczny
      > przysmak? Na pewno dobrze oczyścić, ale co dalej? Odgotować, czy gotować od
      > razu, jak długo gotować, jak przyprawić ?


      Co to znaczy odgotować?

      Znalazłam taki przepis : kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2014/04/14/plucka-w-sosie-wlasnym/




      --
      Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka