Dodaj do ulubionych

pyszna szarlotka

IP: 62.233.144.* 24.08.06, 13:50
Szarlotkę robiłam juz wiele razy, wg rozmaitych przepisów, ale jeszcze nigdy
nie wyszła mi tak dobra jak wczoraj. Ciasto jest wyjątkowe,jego sekret polega
na tym, że utarłam kogel-mogel z 5 żółtek i 3/4 szklanki cukru pudru, wlałam
to do miski, w której juz czekało poł kg mąki pszennej, 25 dag kasi,
szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia i cukier waniliowy. zagniotłam
szybko dość miękkie ciasto i włożyłam do lodówki na godzinę. 3/4 porcji
ciasta zużyłam do wylepienia średniej wielkości blaszki, na to położyłam ok.
1,5 kg jabłek, pokrojonych w plasterki, wymieszanych z 4 łyzkami cukru,
cynamonem w ilosci jakiej kto lubi i 3 łyzkami bułki tartej. Jabłka
przykryłam cienko rozwałkowanym pozostałym ciastem. Piekłam godzinę w 200'C.
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.