Dodaj do ulubionych

Anyż+spirytus. Szukam przepisu na ouzo.

28.08.06, 08:24
Mam sporo anyżu i litr spirytusu. Chciałabym to jakoś sensownie połączyć.
Najchętniej w coś w rodzaju ouzo, czyli napój niesłodki, vol. 40 proc.
Z tego, co udało mi się znaleźć na forum (przepis jacka1f) i w googlu, uda mi
się najwyżej zrobić słodkawy likier anyżowy. To też jest jakaś opcja, ale
mniej pociągająca :-).
A może Wy macie jakiś pomysł? W najgorszym razie zmiażdżę gwiazdki anyżu,
wepchnę do butelki, zaleję ćwiartką spirytusu i poczekam, co się stanie.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Linek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 08:46
    CHŁOPIE !!!
    Kup w sklepie i będzie to PRAWDZIWE OUZO a nie jakies domowe wynalazki !!! :)


    www.3dlinks.com/LinkSender.cfm?Id=6598
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 28.08.06, 10:21
    Będzie "prawdziwe", ale nie będzie zabawy:)))
    Nie zalewaj spirytusem, bo konserwuje, tylko czymś o mocy 60-40%, bo wtedy masz
    szansę na jakiś skutek. Z naciskiem na "jakiś":))))
  • guodny_kroolik 28.08.06, 11:54
    Do Linka: nie jestem chłopem.

    Do jacka1f: ten przepis wczoraj obejrzałam bardzo dokładnie. Nie zgadzam się z
    zaproponowaną przez Ciebie przydatnością nasion i gwiazdek. Wszystkie inne
    źródła, do jakich dotarłam, a takze Twoje linki, podają, że do wódki należy
    użyć anyżu gwiaździstego.
    Przedestylować mogę, mam taką możliwość. Jeśli tylko podrzucisz przepis na
    ouzo, nie widzę przeciwskazań :-).
  • jacek1f 28.08.06, 13:30
    Ale to nie ze mną się zgadzaj czy niezgadzaj..)-))

    Wielki metlik jest z anyzami w ogóle. Może te poniżej posmakują, ja nie robie
    tego, bo klimatycznie jest tu napój obcy... piję tylko na Południu.

    Anyżówka - już 1500 lat przed naszą erą Egipcjanie uważali ten napój za
    lekarstwo. Pod koniec XVIII wieku w Szwajcarii francuski uchodźca dr Ordinaire
    wyprodukował absynt - nalewkę spirytusową otrzymaną przez macerację piołunu,
    który stał się bardzo modnym napojem o smaku anyżkowym. Produkcję absyntu
    przejął H. L. Pernod. Jednak nadużywanie go okazało się szkodliwe dla zdrowia.
    Mogło bowiem doprowadzić do obłąkania, a nawet do śmierci. Zatem w większości
    państw zakazano produkcji absyntu.
    W międzyczasie opracowano technologię dla wielu trunków o smaku anyżkowym
    (anisees) zwanych też we Francji Pastis. Produkuje się je z anyżku
    gwiaździstego (badian), którego olejki eteryczne destyluje się z cukrem,
    czystym alkoholem i różnymi dodatkami, takimi jak mięta, melisa, lukrecja i
    inne zioła prowansalskie.
    Najbardziej znane marki to: Pernod i Ricard z Francji, Pastis (produkowany
    ostatnio także bez alkoholu) i Anisette (likier korzenny).
    Do wielkiej rodziny anyżówek należy też greckie ouzo i turecka raki, a także
    bułgarska mastika. Ouzo to słodka anyżówka o zawartości 40-50% obj. alkoholu.
    Raki ma smak korzenno-ziołowy, nie jest tak słodka jak ouzo i również zawiera
    40-50% obj. alkoholu.


    kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=25&hm=napoje/alk/wo
    www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=7966#pid71127
  • Gość: ivis IP: *.galileusz.3s.pl 29.08.06, 20:21
    Jacku, w opisie brakuje jeszcze egipskiej Zaziby - to także anyżówka,
    zdecydowanie korzenno wytrawna

    pozdrawiam
  • jacek1f 29.08.06, 20:33
    .
  • qubraq 28.08.06, 21:56
    guodny_kroolik napisała:

    > A może Wy macie jakiś pomysł? W najgorszym razie zmiażdżę gwiazdki anyżu,
    > wepchnę do butelki, zaleję ćwiartką spirytusu i poczekam, co się stanie.

    A po co masz miażdżyć gwiazdki - sa przeciez takie fajne; nie wtykaj ich do
    butelki lecz wsyp do sloika i teraz zalej jakąś okowitą; moje juz stoja 7
    miesiecy i niedlugo zaczne cos kombinowac molestujac ustawicznie Jacka o
    pomysły!
    Andrzej
  • ba_nita 29.08.06, 15:06
    "Kontuszówka "
    20 g nasion anyżu,
    10 g anyżu gwiazdkowatego,
    10 g owoców kolendry,
    0.5 l spirytusu,
    0.6 l wody,
    150 ml miodu
    Rozgnieść nasiona i zalać zalać je w gąsiorku mieszanką spirytusu i wody,
    naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w twmpwraturze pokojowej na 2 miesiące. Po
    tym czasie do odcedzoncgo nalewu dodać miód, dobrze wymieszać, przecedzić przez
    bibułę filtracyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek. Pić po 3 miesiącach.
    Wódka ma barwę zielonkawobrunatną, dobra na trawienie. Pije się ją schłodzoną.

    "Kontuszówka II "
    100 g anyżu (biedrzeniec anyż),
    50 g badianu (anyż gwiaździsty),
    50 g kolendry,
    1.5 l spirytusu 60°,
    0.4 l syropu cukrowego.
    Zmielone nasiona zalać w butli spirytusem, szczelnie zamknąć naczynie i odstawić
    na 14 dni. Po tym czasie przecedzić nalew przez bibułę filtracyjną i wlać do
    gorącego syropu cukrowego, wymieszać i przed rozlaniem do butelek przecedzić
    przez gęste płótno lub flanelę. Można pić po 3 miesiącach. Wódka ma barwę
    zielonkawobrunatną.



    --
    Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
    jesteś...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.