Dodaj do ulubionych

Co z parmezanem?

IP: 212.160.145.* 26.02.03, 14:40
Od goscia z Włoch dostałam wspaniały kawalek parmezanu. Jak go wykorzystać?
Poradźcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: eowin Re: Co z parmezanem? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.02.03, 16:02
      podaje to danie, choc tu glowna role graja pieczarki, bo parmezamu tu duzo
      schodzi :)
      bierzesz pieczarki, odcinasz nozki i drazysz w srodku [wyrzucasz jak najwiecej
      miazszu?, zeby kapelusza nie uszkodzic]
      na patelni rozpuszczasz maslo i kladziesz pieczarki 'kapeluszami' do dolu
      [znaczy ze wydrazone sa na wierzchu' i siedza tam 15-20 minut, i wypelniaja sie
      sosem wlasnym.
      Ty scierasz w tym czasie mnostwo parmezanu i nie musi byc na 'wiorki' tylko
      w 'paseczki' cieniutkie tez ejst ok.
      DELIKATNIE - zeby sos sie nie rozlal przekladasz do zaroodpornego naczynia,
      kladziesz plasterek surowej cukinii i posypujesz GORA sera. i zapiekasz az sie
      zrumieni.
      jako ciepla zakaska, albo danie glowne [ ale wtedy to duzo tego]. mniam.
    • hania_76 Re: Co z parmezanem? 26.02.03, 19:17
      2 najprostsze sposoby - 1)zetrzyj i dodaj do zupy pomidorowej (niezabielanej
      śmietaną), 2) ugotuj makaron np. penne i polej go oliwą, dodaj ząbek albo dwa
      zmiażdżonego czosnku i starty parmezan; zmieszaj wszystko na talerzu z penne i
      zajadaj póki gorące.
      Aha, często dodaję tarty parmezan do szpinaku - polecam!
    • Gość: kluba1 Re: Co z parmezanem? IP: *.we.client2.attbi.com 27.02.03, 00:25
      W suchym i chlodnym miejscu moze ten parmezan sobie spokojnie posiedziec. Jako
      jeszcze jeden z przepisow na wykorzystanie tego sera podaje : ziemniaki
      po "utluczeniu" wymieszac z parmezanem lub posypac porcje na talerzu. Mozna
      rowniez wymieszac i ponownie zapiec ozdobnie wcisniete do skorek z pieczinych
      ziemniakow lub malych foremek ( ladnie wychodzi jesli sie je wycisnie przez
      koncowke do dekoracji tortow kremem) a pozniej na kilka minut na "broil".
      • Gość: kaska Re: Co z parmezanem? IP: *.tele2.pl 27.02.03, 00:51
        pytanie o tyle nie ma sensu, ze musiano by ci tu podac z tysiace przepisow -
        mozesz uzywac parmezan do czego chcesz - po prostu. Posypuj i juz: sosy,
        warzywa, ziemniaki, jajecznice nawet. Kazdy makaron z sosem. A i chocby kanapke
        i salate z dodatkami plus winegret.
        • aniutek Re: Co z parmezanem? 27.02.03, 03:00
          jesli ser dobry zrob alferdo/ carbonare,
          kawalki wedzonki / szynka polska, parmenska , bekon cokolwiek wedzone/
          kilka zabkow czosnku
          posiekana cebula / opcja/
          obsmazyc delikatnie zalac szklanka smietanki lekko odparowac / zagotowac/ posypac masa
          startego sera zmieszac z ugotowanymi goracymi kluchami jesli dodasz ze 2 jajka mieszajc z
          kluskami bedziesz mial Carbonare / jej wersje :)

          albo carpaccio z poledwicy - pycha :)
          zamrozony kawalek poledwicy wolowej pokroic w przezroczyste plasterki,ulozyc na plaskim
          duzym talerzu, oblozyc cieniutkimi/ przezroczystymi plasterkami / shaved/ parmezanu, polej
          oliwa, octem balsamicznym, posyp troszke kaparkow hmmmmm i dobre czerwone w
          pieknym kieliszku.

          poprzedniczka ma racje z parmezanu mozna przepisy podawac w nieskonczonosc, kazde
          kluchy, pizza, warzywa wloszczyzna jednym slowem.....
          to naprawde doskonaly ser, z charakterem Panie d
            • aniutek Re: Carbonara 28.02.03, 01:30
              hania_76 napisała:

              > Aniutku, carbonara ze śmietaną? ;-)


              hehehe pokrecilam : (
              bez smietany ino z jajkiem winno byc
              kajam sie przepraszajaco

              aniutek
              ps. kto wie moze byloby calkiem zjadliwe?
              • hania_76 Re: Carbonara 28.02.03, 11:36
                aniutek napisała:

                >
                > aniutek
                > ps. kto wie moze byloby calkiem zjadliwe?

                Robimy takie coś w domu - boczek + cebulka podsmażone i zalane śmietaną albo
                serkiem mascarpone. Wrzucić w to makaron wymieszać, posypać parmezanem i
                zajadać. Kalorii pewnie ma milion, ale jakie pyszne!
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka