Dodaj do ulubionych

mam winogrona (ew. maliny) jakie ciasto

29.08.06, 10:04
Bardzo proszę o jakiś pyszny przepis na ciasto z winogronami ważne żeby był
dość łatwy. Jeżeli ktoś posiada również sprawdzony przepis na ciasto z
malinami również się skuszę.
Dziękuję za pomysły
Edytor zaawansowany
  • Gość: gosc IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 12:21
    mam przpis na tarte z malinami (moze byc z innymi owocami np. truskawkami czy
    winogronami)

    Kruche ciasto:

    300g maki
    150g cukru
    150g masla
    2 jajka
    szczypta soli


    Wloz maslo do jakiejs miski (maslo musi byc miekkie, pokrojone na kawaleczki),
    wbij jajka, dodaj cukier i sol, wymieszaj. Nastepnie dodaj make i wyrabiaj tak,
    zeby bylo gladkie i elastyczne. Przykryj wilgotna sciereczka i wloz do lodowki
    na godzine (moze byc dluzej).
    (1/3 maki mozesz zastapic zmielonymi na proch migdalami)


    Rozwalkuj (obtocz walek w mace, bo bedzie sie przyklejalo) i dokladnie wysciel
    nim forme (wysmarowana maslem), mocno dociskaj, zeby jak najlepiej przylegalo.
    (Forma okragla, karbowana, nadaje sie najbardziej. Nakluj widelcem w wielu
    miejscach i wstaw do piekarnika na 10 min. Ciasto nie powinno sie za bardzo
    zarumienic.

    Krem do tarty:

    50cl mleka
    4 zoltka
    170g cukru
    zapach waniliowy
    3 duze lyzki maki


    Podgrzej mleko. Ubij zoltka z cukrem, odaj make, a na samym koncu mleko,
    powoli, jednoczesnie ubijajac. Calosc ponownie podgrzewaj, az zaczna sie robic
    bable, ciegle mieszajac. Gotuj jeszce przez 5 minut na malym ogniu, zeby mialo
    konsystencje gestej smietany. Ciagle mieszaj. Przestudz, mieszajac od czasu do
    czasu.
    Jak przestygnie, przelej na tarte, przykryj owocami i wloz do lodowki. Przed
    podaniem posym cukrem pudrem.
    Cukier puder mozesz zastapic cieniutka warstwa galaretki.
    pozd.

















  • Gość: gosc IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 12:24
    acha, zeby ci sie ciasto w piekarniku nie wybrzuszylo (nawet naklute moze sie
    wybrzuszyc), posyp je garscia suchej fasoli czy czegos innego straczkowatego.
    dziala :)
  • bodzia50 29.08.06, 17:18
    prosty przepis;duża paczka biszkoptów[dr.Gurgul na paczce}kartonik śmietany np
    łaciata, maliny.Na talerzyku ułożyć 4 biszkopty {dla 1 osoby} na to warstwę
    ubitej śmietany, na to ułożyć maliny.Mnie wchodzi 5rzędów po 5malin czyli25-mam
    duże maliny.Ta chrupkość biszkoptów wraz z ubitą śmietaną i malinami to niebio w
    gębie. moja rodzina ostatnio zjada codziennie taki deser na przemian maliny,
    poziomki,jeżyny.kartonik 500mlwystarcza nam na 4 osoby na 3 razy.smacznego.
  • Gość: gosc IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 18:41
    o, wlasnie !
    mozesz tez zrobic cos co sie we francji nazywa szarlotka (moze byc malinowa,
    truskawkowa i jaka ci do glowy przyjdzie :)
    Potrzebna jest specjalna forma do szarlotki z przykrywka, ale spokojnie mozesz
    sobie poradzic w inny sposob : forma jak do babki piaskowej tez sie przyda,
    ewentualnie jakas inna w miare wysoka i okragla + talerz do przykrycia + cos
    ciezkiego, zeby przygniesc.
    Robisz syrop, niezbyt slodki, mozesz dodac soku owocowego. W tym syropie
    maczasz biszkopt po biszkopcie (maja byc tylko lekko nasaczone!) i ustawiasz
    pionowo w swojej formie, tak, zeby wszystkie scianki byly oblozone (dlatego
    dobra jest forma na babke, bo latwiej bedzie ci sie te biszkopty ukladac, nie
    zalamuj sie, lubia sie obsuwac).
    A potem ubijasz smietane, i ukladasz warstwowo : smietana, owoce, kilka
    biszkoptow i tak na przemian. Ostatnia warstwa to ma byc warstwa biszkoptow.
    Kladziesz na tym talerz i przygniatasz czyms ciezkim. Wstawiasz do lodowki na
    kilka godzin.
    Bita smietana musi byc zrobiona z bardzo dobre j jakosciowo smietany, zeby
    mozna ja bylo kroic nozem.

    W sumie proste i bardzo smaczne, latwo wychodzi z formy, kroisz tak jak
    tradycyjne ciasto.

    Bita smlietane mozna czesciowo zastapic normalna gesta smietana, a takze
    serkiem homogenizowanym (nieslodzonym, lepiej poslodzic samemu) np.0%tluszczu,
    jesli chcesz zeby bylo mniej kaloryczne.

  • marghot 30.08.06, 11:29
    winogrona polewamy/pokrywamy jogurtem śródziemnomorskim, całośc polewamy miodem
    i posypujemy orzechami
    deser przygotowuje się w miseczkach, 1 miseczak=1 porcja
    pochodzenie - grecja
  • quancia 30.08.06, 18:50
    Odnośnie tarty z malinami
    W jakiej temperaturze musi się piec ciasto i proszę o podanie jeszcze raz czasu
    pieczenia bo te 10 min. to chyba mało
    Jak długo można te ciasto przechowywać - gdy owoce są niczym nie przykryte
    dzięki
  • Gość: GOSC IP: *.dsl.club-internet.fr 30.08.06, 20:50
    przepraszam, zapomnialam o temperaturze piekarnika : 220°C (termostat chyba 8)
    i do takiego goracego wstawiasz tarte. 10 minut wystarczy, ale zerknij od czasu
    do czasu, jesli nie mozesz precyzyjnie nastawic temperatury. Ciasto powinno byc
    zlotawe.
    Dlugo tego nie przechowasz, mysle, ze dwa dni to gora. Maliny moga przezimowac
    nawet kilka dni w lodowce, ale chodzi o krem, ktory moze stwardniec. Nigdy sie
    nie zastanawialam nad przechowaniem , bo ta tarta znika blyskawicznie :))
    Mozesz zamrozic, wszystkie skladniki to doskonale znosza.

    pozd.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka