Dodaj do ulubionych

szybkie dania z wykorzystaniem makaronu

IP: *.telenor.pl 04.03.03, 11:40
Zdradźcie Wasze sprawdzone przepisy na dania z różnego rodzaju makaronów,
które robi się w miarę szybko.
Edytor zaawansowany
  • czuszkaa 04.03.03, 14:39
    hej
    polecam zapiekanke z makaronu i np. szpinaku albo brokułów, pyszne i szybkie-
    makaorn muisz ugotować, brokuły też, wymieszać wszystko, przyprawić do smaku
    (ja uwielbiam duzo czosnku), zalac jogurtem naturlanym i posypac tartym żółtym
    serem. następnie na chwilkę do piekarnika w naczynku żaroodpornym. wystarczy
    niedługo zeby sie ser stopił. ja ma mikrofalę-tam to trwa 2 minuty.
    ze szpinakiem podobnie-tylko szpnak trzeba poddusić (mówię o mrożonym) z
    przyprawami (też czosnek!) i jogurtem naturalnym.
    moja koleżanka od narzyczonego wlocha nauczyła się gotowac makaron, później
    dajesz pomidory - taki naturalny przecier, sprzedają w kartonikach, dużo
    swieżej bazyli (można kupić supermarketach w doniczkach) i parmezan (najlepej
    świeżo tarty ale może byc też taki kupiony.
    narazie tyle, jak mi się cos przypomni to bedę dopisywać bo jestem fanką
    makaronu...
  • momi 04.03.03, 17:02
    Z sosem carbonara(boczek, parmezan,śmietana).I szybkie i konkretne(pożywne)
    danie.I pyszne!
  • hania_76 04.03.03, 19:29
    Jeśli zostanie trochę makaronu "rosołowego", można go przesmażyć na boczku z
    jajkiem i cebulką. Trochę startego żółtego sera i pomidor. Mniam, mniam!
    Najszybszy makaron w świecie to penne z oliwą, czarnym pieprzem, zmiażdżonym
    ząbkiem czosnku i mnóstwem startego parmezanu albo grana padano. Robi się go
    tyle, ile potrzeba czasu na ugotowanie makaronu i zmieszanie go z tymi
    składnikami.
  • Gość: Kasia IP: *.oaza-dd.com 04.03.03, 20:41
    A ja wlasnie skonczylam sie objadac spaghetti puttanesca ;-)
    Czyli: na oliwe wrzucam posiekany czosnek (2-3 zabki), 1 ostra posiekana
    papryczke i 6-8 filecikow anchois (tez pokrojonych w kawalki). Chwile
    podsmazam, potem dodaje posiekane ogolnie i niezbyt drobno kapary, czarne
    oliwki pokrojone w kolka i niecala puszke pomidorow (tez pokrojone, z jak
    najmniejsza iloscia soku. Gdyby bylo lato, to by pomidorki byly swiezutkie...).
    Razem to-to podduszam na patelni, posypuje natka, wylewam na spaghetti al dente
    i - mniammniam (juz wiadomo, skad przepisik)! 10 minut roboty, a jaka
    poezja...:-)
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 06.03.03, 07:57
    MAKARON WRZUCAMY DO SOSU, jeszcze na wolnym ogniu, mieszamy i posypujemy
    serem / jesli jest w danym przepisie /. Bede to powtarzac az do skutku. Jesli
    polewamy makaron sosem, zanim podamy, nie jest juz goracy i sos nie polaczy sie
    tak, jak powinien / od tego wlasnie zalezy smak calego dania /.
  • Gość: Kasia IP: *.oaza-dd.com 07.03.03, 18:00
    Droga Linn,
    Dziekuje za Jedyne Sluszne Pouczenie, ale musze Cie zmartwic - tak czy siak sos
    sie wylewa na makaron...:-) Po prostu nie napisalam, ze umieszczam go w garnku,
    w ktorym ow makaron sie gotowal. Owwszem, mieszam to razem dopiero wtedy, i
    owszem, tez uwazam, ze taki sposob podawania jest najsmaczniejszy - wiec coz,
    pospieszylas sie ze swoja nadinterpretacja.
    Smacznych makaronow zycze :-)
  • Gość: ja IP: voodoo2:* / 10.48.20.* 06.03.03, 17:23
    Sos jest taki: zagotowujesz w garnuszku smietane, wsadzasz do tego niebieski
    ser az sie rozpusci. Potem wsypujeszmugotowany makaron i fertig.

    Czasem dodaje jeszcze ugotowane brokuly az sie rozciapciaja. Pycha.

    A sos - jesli nie zuzyjesz calego i zastygnie - jest fantastycznie kalorycznym
    dipem, ktory super idzie do piwa i krakersow.
  • Gość: figa IP: *.ht.pl 06.03.03, 23:15
    Makaron, wczesniej ugotowany (moze byc z poprzedniego dnia), podsmazam albo na
    masle, albo na boczku lub kilbasie. Jak sie zarumieni przesypuje to na talerz i
    posypuje twarogiem (po prostu normalnym bialym serem) na to troche soli i jest
    pycha :)
  • Gość: Iza IP: *.introl.pl 07.03.03, 10:53
    Ja biały ser posypuję cukrem - też pycha.
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 07.03.03, 19:53
    no tak;-) Dalam ten sam przepis niemalze co ja;-)
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 07.03.03, 19:54
    jeszcze sobie przypomnialam: dobry jest mkaron polany oliwa z oliwek, z
    czosnkiem (moze byc granulowany, moze byc wycisniety) i natka pietruszki plus
    parmezan.
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 09.03.03, 12:11
    Ale narobilyscie mi smaku :figa i Iza.Dzisiaj wlasnie na obiad mam makaron i
    sos z mielonym miesem.,jak zwykle zostaje makaronu to jutro papusiam go z
    bialym serem,ale sama wlasnie robie bialy serek,bo u nas go niema.
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 07.03.03, 19:51
    najszybciej robi sie:
    1. sos serowy: smietana tlusta i pokruszony rokpol plus natka
    2. dodac do niego mozna ugotowane i rozdrobnione brokuly
    3. wykorzystujesz baze czyli wloski sos ze sloika, a do niego wkrawasz
    plasterki np camemberta czy rokpola plus natka i tez b dobre a robi sie niecale
    10 minut.
  • aniutek 09.03.03, 06:39
    a na sniadanie tzw day after- kac, polecam:
    na rozgrzanej patelni podsmazyc szynke lub boczek lub kielbase, jak sie juz zrumieni dodac
    makaron (resztki z dnia poprzedniego) wazne aby byl zimny , dobrze go przypiec, wrzucic
    kilka jajek - 2 na glowe- zamerdac aby uzyskac lubiana konsystencje, mozna posypac
    parmezanem ale nie koniecznie ale koniecznie spieprzyc swiezym pieprzem :=)
    jest pycha i proste jak konstrukcja cepa : )
    pozdrawiam,
    aniutek
  • Gość: kiwi IP: *.chello.pl 09.03.03, 13:03
    Z czasów studenckich, najszybsze na świecie: Do gorącego makaronu natychmiast
    po odcedzeniu wbić jajko całe, rozmieszać z łyzeczką masła i świeżo mielonym
    pieprzem; ew. dodać pół łyżeczki (małej!) musztardy i tarty ser żółty.
  • Gość: bolewora IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 18:41
    A ja lubię też na słodko: na patelni rozpuścić kawałeczek masła i na rozgrzany
    wrzucić wcześniej ugotowany, zimny makaron, dorzucić ze dwa jajka szybko
    wymieszać i usmażyć na złoto z obu stron wyrzucić na talerz posypać cukrem i
    zjeść pycha
  • Gość: agunka IP: 193.59.192.* 10.03.03, 12:44
    a ja lubie tak:
    kupuje makaron farfalle (takie smieszne kokardki), gotuje z dodatkiem soli i
    lyzeczki oliwki... w miedzyczasie przygotowuje sos: pieczarki z cebulka i
    szynka podduszam pod przykryciem, doprawiam sola i pieprzem... podlewam bialym
    winkiem... a potem zageszczam smietana.... farfalle na glebszy talerz, na to
    sos, posypac tartym serem, na wierzch jakas zieleninka.... proste i przepyszne,
    polecam:)
    pzdr,
    Aga

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka