• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Szpinak - jak go zrobic ? Dodaj do ulubionych

  • 13.09.06, 11:57
    Jak przygotowac swierzy szpinak?
    Zaawansowany formularz
    • Gość: mamba IP: *.intertop.pl 13.09.06, 13:19
      właśnie wcinam wstążki ze szpinakiem:) Ja robiłam z mrożonego, niestety...na oliwie podsmażyłam 3zęby czosnku, wrzuciłam szpinak a na koniec opakowanie fety. Z mrożonego jest bardzo smaczne więc ze świeżego niechybnie będzie jeszcze lepsze :)
    • 13.09.06, 13:29
      dzwony1 napisała:

      > Jak przygotowac swierzy szpinak?
      Jezeli chodzi o SWIEZY szpinak to mozna:
      a/ zblanszowac, schlodzic i podac z sosem vinagrette
      b/ zblanszowac, podsmazyc z czosnkiem i serwowac z tagliatelle, np (posypac pecorino lub
      parmezanem)
      c/ zblanszowac, zgrubnie posiekac i zapiekac z ricotta (wersja numer 2: ricotta, szpinak, tunczyk)
      itd.


    • 13.09.06, 13:33
      :ogonki: poobrywac ,liscie wyplukac,zblanszowac,dobrze odsaczyc,boczek wedzony
      w koske usmazyc z cebula,szpinak na patelnie,krotko rozsmazyc,ziemniaczki ijajo
      sadzone do tego
    • 13.09.06, 13:33
      :ogonki: poobrywac ,liscie wyplukac,zblanszowac,dobrze odsaczyc,boczek wedzony
      w koske usmazyc z cebula,szpinak na patelnie,krotko rozsmazyc,ziemniaczki ijajo
      sadzone do tego
    • 13.09.06, 15:06
      ŚwieŻy szpinak dokładnie umyć, szybko odparować na patelni, dodać trochę oliwy z
      oliwek albo łyżkę masła, ząbek czosnku i lekko posolić. Jako dodatek do dań
      mięsnych i bezmięsnych, farsz do naleśników (z fetą np.) albo roladek z indyka...

      Jak się doda trochę dobrej, tłustej i gęstej śmietany i szczyptę gałki
      muszkatałowej to też ciekawy smak wychodzi. A jak jeszcze dodamy liść lubczyku
      albo kilka kropel maggi, to już w ogóle zupełnie nowy smak.
      • 13.09.06, 17:54
        Liście dokładnie umyć, poobrywać ogonki, osuszyć w ręczniku papierowym, wyłożyć
        na półmisek.
        Zetrzeć żółty ser na tarce o większych oczkach - posypać nim liście.
        Przygotować sos: olej z dyni + tyle samo wody + zmiażdżony czosnek + sok z
        cytryny + biały mielony pieprz (uwaga: sos powinien mieć smak czosnkowo-
        cytrynowy).
        Polać sosem liście szpinaku i na koniec posypać (nie żałować!) grubo zmielonymi
        orzeszkami ziemnymi (ja praktykuję te bez soli).

        Acha: sosem liście polać w tzw. ostatniej chwili. Liście szpinaku są zbliżone
        do liści sałaty: polane znacznie wcześniej sosem robią się takie jakby zwiędłe
        bardzo... jakieś mniej apetyczne (w smaku OK, ale wygląd ...).

        Smacznego:-)
        • 13.09.06, 18:03
          swiezy w salatce z pekanami, grejfrutem, dressing vinegret

          zupa szpinakowa - podsmazyc na oliwie czosnek i cebule, dodac mnostwo szpinaku, podsmazyc, dodac
          rosol, gotowac 10 min, jak szpinak jest miekki to smiksowac i przyprawic sola, pieprzem i galka
          muszkalulowa

  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.