Dodaj do ulubionych

Szpinak - jak go zrobic ?

13.09.06, 11:57
Jak przygotowac swierzy szpinak?
Edytor zaawansowany
  • Gość: mamba IP: *.intertop.pl 13.09.06, 13:19
    właśnie wcinam wstążki ze szpinakiem:) Ja robiłam z mrożonego, niestety...na oliwie podsmażyłam 3zęby czosnku, wrzuciłam szpinak a na koniec opakowanie fety. Z mrożonego jest bardzo smaczne więc ze świeżego niechybnie będzie jeszcze lepsze :)
  • 13.09.06, 13:29
    dzwony1 napisała:

    > Jak przygotowac swierzy szpinak?
    Jezeli chodzi o SWIEZY szpinak to mozna:
    a/ zblanszowac, schlodzic i podac z sosem vinagrette
    b/ zblanszowac, podsmazyc z czosnkiem i serwowac z tagliatelle, np (posypac pecorino lub
    parmezanem)
    c/ zblanszowac, zgrubnie posiekac i zapiekac z ricotta (wersja numer 2: ricotta, szpinak, tunczyk)
    itd.


  • 13.09.06, 13:33
    :ogonki: poobrywac ,liscie wyplukac,zblanszowac,dobrze odsaczyc,boczek wedzony
    w koske usmazyc z cebula,szpinak na patelnie,krotko rozsmazyc,ziemniaczki ijajo
    sadzone do tego
  • 13.09.06, 13:33
    :ogonki: poobrywac ,liscie wyplukac,zblanszowac,dobrze odsaczyc,boczek wedzony
    w koske usmazyc z cebula,szpinak na patelnie,krotko rozsmazyc,ziemniaczki ijajo
    sadzone do tego
  • 13.09.06, 15:06
    ŚwieŻy szpinak dokładnie umyć, szybko odparować na patelni, dodać trochę oliwy z
    oliwek albo łyżkę masła, ząbek czosnku i lekko posolić. Jako dodatek do dań
    mięsnych i bezmięsnych, farsz do naleśników (z fetą np.) albo roladek z indyka...

    Jak się doda trochę dobrej, tłustej i gęstej śmietany i szczyptę gałki
    muszkatałowej to też ciekawy smak wychodzi. A jak jeszcze dodamy liść lubczyku
    albo kilka kropel maggi, to już w ogóle zupełnie nowy smak.
  • 13.09.06, 17:54
    Liście dokładnie umyć, poobrywać ogonki, osuszyć w ręczniku papierowym, wyłożyć
    na półmisek.
    Zetrzeć żółty ser na tarce o większych oczkach - posypać nim liście.
    Przygotować sos: olej z dyni + tyle samo wody + zmiażdżony czosnek + sok z
    cytryny + biały mielony pieprz (uwaga: sos powinien mieć smak czosnkowo-
    cytrynowy).
    Polać sosem liście szpinaku i na koniec posypać (nie żałować!) grubo zmielonymi
    orzeszkami ziemnymi (ja praktykuję te bez soli).

    Acha: sosem liście polać w tzw. ostatniej chwili. Liście szpinaku są zbliżone
    do liści sałaty: polane znacznie wcześniej sosem robią się takie jakby zwiędłe
    bardzo... jakieś mniej apetyczne (w smaku OK, ale wygląd ...).

    Smacznego:-)
  • 13.09.06, 18:03
    swiezy w salatce z pekanami, grejfrutem, dressing vinegret

    zupa szpinakowa - podsmazyc na oliwie czosnek i cebule, dodac mnostwo szpinaku, podsmazyc, dodac
    rosol, gotowac 10 min, jak szpinak jest miekki to smiksowac i przyprawic sola, pieprzem i galka
    muszkalulowa

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.