Dodaj do ulubionych

Racuszki, placki z jabłakami - jak robicie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 10:38
Zaznaczam, że przejrzałam galerię, ale po tych nazwach pojawiają się
wyłącznie te na drożdżach. Mnie zas chodzi o takie na kefirze, kwaśnym mleku.
Dziekuję za wszelkie proporcje. Pozdr.
Edytor zaawansowany
  • Gość: dana IP: 195.245.213.* 14.09.06, 11:02
    kefir + jajko + jabłka / antonówki / starte na tarce o dużych oczkach lub
    dowolnie krojone. Dodaję jeszcze odrobinę sody, dosłownie na czubek
    łyżeczki.Ciasto jest gęste ale nie za bardzo.Po usmażeniu posypuję cukrem
    pudrem.
  • 14.09.06, 11:13

    --
    Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
    jesteś...
  • Gość: dana IP: 195.245.213.* 14.09.06, 11:30
    Właśnie coś mi brakowało ale ze mnie gapa. No + mąka
  • 14.09.06, 11:40
    do ciasta, dana juz napisala, dodaje pare kropel olejku smietankowego, pol
    lyzeczki proszku do pieczenia i lyzke cukru. jablka kroje w cienkie
    polplasterki, nie scieram, po upieczeniu posypuje cukrem pudrem zmieszanym z
    waniliowym
    --
    Marian, ten pan jest jakby bez spodni :):):)
    by Kogiel Mogiel
  • Gość: Ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 11:44
    według starego przepisu z Chwili dla Ciebie, nasze ulubione pod warunkiem, że
    ma się kwaśnie jabłka. Dałam dwa duże kubeczki dobrego kefiru, 3 jajaka,
    łyżeczke proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 2 łyzki cukru i duże pokrojone
    w cienkie talarki 2 jabłka. Odstało swoje i smażone na oleju. Sypane cukrem
    pudrem. Pychota.
  • 15.09.06, 13:17
    Mąka, coś co zawiera kwas mlekowy - kefir, kwasne mleko, jogurt, smietana,
    maslanka - obojętnie,jajko lub bez,odrobineczkę soli lub bez,ciasto ma być
    gęste jak dobra smietana i powinno dojrzeć ze dwie godziny,zeby się dobrze
    rozkleiło ( to tez zalezy od mąki, od zawartości glutenu w niej), następnie
    dodaję do tego pokrajane w niezbyt cienkie ( ok pół cm)plasterki jabłka lub
    banany i smażę na małym ogniu ( z bananami mozna na większym, bo szybciutko
    miękną) czy miękkie w środku delikatnie sprawdzam widelcem, nie posypuję żadnym
    cukrem bo nie lubie, ale mozna, owszem.Sprawdzona pycha nasza domowa.
    --
    ojdyrydyrydy
  • 15.09.06, 14:02
    Ja robię, mąka, jajko, mleko, szczypta soli, ciut wody mineralnej gazowanej
    (czasami), jabłka tarte albo krojone na kawałeczki i czasami żółty ser
    pokrojony na malutkie cienkie kwadraciki :) żadnej sody i proszku nie dodaję.

    Można też wykrawać środki i kroić jabłko na plasterki i potem otoczyc w cieście
    naleśnikowym i smażyć...pychota :)
    --
    Jezdem żdżęźliwa, a co ;)
  • 15.09.06, 14:26
    Robię wg przepisy z "Kuchni polskiej":
    1/2 l kwaśnego mleka
    2 jajka
    ok.30 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
    Mieszam wszystko, dodaję plasterki jabłek, a ostatnio połówki śliwek, smażę i
    posypuję cukrem pudrem.
    --
    I'll take a quiet life
    No alarms and no surprises
    Silent, silent

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.