• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Racuszki, placki z jabłakami - jak robicie Dodaj do ulubionych

  • IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 10:38
    Zaznaczam, że przejrzałam galerię, ale po tych nazwach pojawiają się
    wyłącznie te na drożdżach. Mnie zas chodzi o takie na kefirze, kwaśnym mleku.
    Dziekuję za wszelkie proporcje. Pozdr.
    Zaawansowany formularz
    • Gość: dana IP: 195.245.213.* 14.09.06, 11:02
      kefir + jajko + jabłka / antonówki / starte na tarce o dużych oczkach lub
      dowolnie krojone. Dodaję jeszcze odrobinę sody, dosłownie na czubek
      łyżeczki.Ciasto jest gęste ale nie za bardzo.Po usmażeniu posypuję cukrem
      pudrem.
      • 14.09.06, 11:13

        --
        Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
        jesteś...
        • Gość: dana IP: 195.245.213.* 14.09.06, 11:30
          Właśnie coś mi brakowało ale ze mnie gapa. No + mąka
    • 14.09.06, 11:40
      do ciasta, dana juz napisala, dodaje pare kropel olejku smietankowego, pol
      lyzeczki proszku do pieczenia i lyzke cukru. jablka kroje w cienkie
      polplasterki, nie scieram, po upieczeniu posypuje cukrem pudrem zmieszanym z
      waniliowym
      --
      Marian, ten pan jest jakby bez spodni :):):)
      by Kogiel Mogiel
    • Gość: Ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 11:44
      według starego przepisu z Chwili dla Ciebie, nasze ulubione pod warunkiem, że
      ma się kwaśnie jabłka. Dałam dwa duże kubeczki dobrego kefiru, 3 jajaka,
      łyżeczke proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 2 łyzki cukru i duże pokrojone
      w cienkie talarki 2 jabłka. Odstało swoje i smażone na oleju. Sypane cukrem
      pudrem. Pychota.
      • 15.09.06, 13:17
        Mąka, coś co zawiera kwas mlekowy - kefir, kwasne mleko, jogurt, smietana,
        maslanka - obojętnie,jajko lub bez,odrobineczkę soli lub bez,ciasto ma być
        gęste jak dobra smietana i powinno dojrzeć ze dwie godziny,zeby się dobrze
        rozkleiło ( to tez zalezy od mąki, od zawartości glutenu w niej), następnie
        dodaję do tego pokrajane w niezbyt cienkie ( ok pół cm)plasterki jabłka lub
        banany i smażę na małym ogniu ( z bananami mozna na większym, bo szybciutko
        miękną) czy miękkie w środku delikatnie sprawdzam widelcem, nie posypuję żadnym
        cukrem bo nie lubie, ale mozna, owszem.Sprawdzona pycha nasza domowa.
        --
        ojdyrydyrydy
        • 15.09.06, 14:02
          Ja robię, mąka, jajko, mleko, szczypta soli, ciut wody mineralnej gazowanej
          (czasami), jabłka tarte albo krojone na kawałeczki i czasami żółty ser
          pokrojony na malutkie cienkie kwadraciki :) żadnej sody i proszku nie dodaję.

          Można też wykrawać środki i kroić jabłko na plasterki i potem otoczyc w cieście
          naleśnikowym i smażyć...pychota :)
          --
          Jezdem żdżęźliwa, a co ;)
    • 15.09.06, 14:26
      Robię wg przepisy z "Kuchni polskiej":
      1/2 l kwaśnego mleka
      2 jajka
      ok.30 dag mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
      Mieszam wszystko, dodaję plasterki jabłek, a ostatnio połówki śliwek, smażę i
      posypuję cukrem pudrem.
      --
      I'll take a quiet life
      No alarms and no surprises
      Silent, silent
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.