Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

IP: 212.158.75.* 18.09.06, 19:58
Troche wstyd przyznac , ale nie wiem jak sie robi placki ziemniaczane :(.
Czy ktos moglby dac mi przepis. BYm byl bardzo wdzieczny. domyslam sie , ze
sciera sie ziemniaki na miazge ale co dalej ???
Moze prz okazji ktos moglby napisac z czym te placki mozna zjesc. U mnie w
domu pamietam , ze sie jadlo z cukrem :)
Dziekuje i pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • Gość: wiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 20:06
    właśmie je smaże ale zawsze robie "na oko".dodaję jajko, troche maki, sól,
    pieprz i cebulę. Makłowicz kiedys powiedział że z cebulą są ohydne ale ja
    uwielbiam. Dzisiaj dodałam kukurydze z puszki i kiełbaskę pokrojoną drobniutko.
  • paprotka-gd 18.09.06, 20:15
    Dodam tylko , że trzeba smażyć na mocno rozgrzanym oleju co by do
    patelni nie przywarły .
    A podawać można przeróżnie np ze śmietaną ze szczypiorkiem , z sosem
    grzybowym , z wędzonym łososiem , z plastrem sera położonym pod koniec
    smażenia i do tego sos pomidorowy , no z tym co kto lubi
  • Gość: wiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 20:17
    ja lubię ze smietana i solą
  • bagatella 18.09.06, 20:19
    jajko, cebulka drobno starta, maka zwykla plus troche maki ziemniaczanej, sol,
    pieprz i ... duzo pieprzu ziolowego, to wlasnie on nadaje taki fajny smaczek
    plackom. sa szkoly, ktore dodaja nawet smietane i majeranek, ale to nie moja
    szkola. mozna wycisnac zabek czosnku
    --
    Marian, ten pan jest jakby bez spodni :):):)
    by Kogiel Mogiel
  • Gość: maxi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 20:37
    można dodać starte jabłko albo cukinię - mają delikatniejszy smak, a smażone na
    (niezdrowym) smalcu sa chrupiące; pieprz tylko czarny, zamiast soli -
    (niezdrowa) vegeta
  • nnike 19.09.06, 00:01
    Ziemniaki najlepiej zetrzeć na grubych oczkach. Wtedy placki zawsze będą
    chrupiące. Z tym, że ja nie daję już mąki ziemniaczanej, lecz zasypuję utartą
    masę (ziemniaki, jajko, albo nawet 2, cebula, sól i pieprz) zwykłą mąką, tak
    by całość przykryć cienką warstwą.

    A usmażone można polać gęstą śmietaną, lub sosem grzybowym, albo na gorący
    placuszek położyć plaster żółtego sera. Jak kto lubi :)
    Gdy mało słone, można jeść i z cukrem też.
    --
    ♥Nike♫ ♪ ♫♫ ♪
  • bea123456789 19.09.06, 13:07
    Ja placki robię tak że cebule kroję w drobną kostkę i w ten sposób uzyskuję
    masę bez dużej ilości wody i daję dwa jajka. Nie dodaję żadnej mąki a placki
    trę na takiej tarce do jabłka i do jarzyn plastikowej. trze tak jak metalowa a
    do tego nie ma takiej obcji żebyś sobie palce pokaleczyła. Smarzyć na dużej
    ilości oleju bardzo dobrze rozgrzanego wtedy są chrupiące
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 19.09.06, 13:57
    Do tłustych ciężkich potraw - niezastąpione. W kolejnym plackowym wątku
    przypominam o opcji dla dorosłych:)))
    Szczególnie dobrze smaży się placki podjadając i popijając:)))
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 19.09.06, 14:37
    Placki Knorra kupiłam kilka lat temu. Miesiącami nie miałam czasu i liczyłam
    każdą chwilę - pomyślałam, że może spróbuję, bo "chodziły za mną" placki. Moja
    sąsiadka zachwalała.
    Ale co się okazało? To nie jest "to". Jakaś namiastka. Nie oszukujmy się. Może
    pewnie smakować (w swojej klasie proszków), ale kiedy chce się zjeść normalne
    placki... Mikser(malakser) plus ziemniaki - nie trwa to długo, a efekt
    wspaniały.

    Może wydzielić forum dla zagonionych? Kupiłam sobie kiedyś wydaną w Polsce
    amerykańską ogromną książkę kucharską - są w niej różne ciekawe potrawy
    tradycyjne dla tego ogromnego i różnorodnego kulinarnie kraju, ale wszystkie
    sposorowane przez różnej maści producentów ichnich proszków. Odrzucając te
    proszki można coś ugotować sensownie, czyli np. gdzie kostka rosołowa tam
    dajesz rosół i w porządku.
    Rozumiem, że ktoś nie ma czasu na gotowanie "od podstaw". W życiu bywa różnie z
    czasem. Ale nie twórzmy przekonania, że kulinaria w proszku to genialne
    rozwiązanie. To rozwiązanie genialnie działające na czas, ale na kubki smakowe?
    Niestety to metody na tworzenie "śmieciowego" jedzenia w domu. Zaczęła się w
    mediach akcja wyrzucania tego typu jedzenia ze szkół. Widać, że potrzebna akcja
    wyrzucenia paru torebek z proszkiem w domu.

    Podkreślam, że brak czasu zmusza faktycznie do różnych ekscesów. Ale nie
    perswadujmy sobie i innym, że coś w proszku to cudo. Leczy toto brak czasu, ale
    trudno to polecać zwłaszcza dla dzieci.
  • wojciech.debowski 19.09.06, 16:05
    Dziekuje wszystkim serdecznie. Z tego zo rozumiem tre ziemniaki dodaje jajko
    albo dwa make ziemniaczana sol i pieprz. Cebuli niestety nie moge, gdyz mam
    alergie:(. Z checia bym sprubowal Knorra ale niestety tu gdzie mieszkam nie
    sprzedaja placzkow ziemniaczanych z Knorra.
    Jeszcze raz dziekuje za pomoc. :) i zycze wszystkim smacznego :)
  • nnike 19.09.06, 19:40
    Zamiast ziemniaczanej, daj zwykłą mąkę pszenną, bo nie będą chrupiące.
    --
    ♥Nike♫ ♪ ♫♫ ♪

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.