21.09.06, 20:17
Witam;)
Czy mogłabym dostać kilka rad,które pomogą mi zrobić udaną,pyszną karpatkę?

Z góry dziekuję:)
Edytor zaawansowany
  • nimeska 21.09.06, 22:07
    a wg jakiego przepisu robisz ?
    zawsze latwiej cos doradzic jak sie zna wiecej szczegolow ;)

    --
    (nie) tylko kobieta zmienia zdanie ;)
  • Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 08:24
    kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=10
    tutaj jest kilka przepisów na karpatkę może któryś będzie Ci odpowiadał;-)
  • Gość: zuza IP: *.ztpnet.pl 22.09.06, 08:43
    Składniki:
    Ciasto:
    - 1 szkl. wody,
    - 0,5 kostki masła,
    - 1 szklanka mąki,
    - 1 łyżka proszku do pieczenia,
    - 5 jajek.

    Krem:
    - 1 l mleka,
    - 1,5 szkl. cukru,
    - 4 łyżki mąki pszennej,
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - 2 kostki masła,
    - 1 zapach waniliowy.

    Jak przyrządzić?
    Ciasto:
    1. Wodę zagotować z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić.

    2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia.

    3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki)
    wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać
    piekarnika bo ciasto opadnie.

    Krem:
    1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do
    niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.

    2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować. Na jeden placek upieczonego ciasta
    wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
    Wierzch posypać cukrem pudrem.

    Kremu spokojnie można zrobić z połowy porcji. Ja zawsze robię jednak z całej
    porcji. Karpatka wychodzi ogromniasta i pyszna. Aha, dodaję 1 szkl cukru zamiast
    1,5 - wolę mniej słodkie.

  • momas 22.09.06, 09:51
    Psiakość, a mi zawsze wychodzi pogórze i to świętokrzyskie bardziej niż Karpaty.
    Mimo, że stosuję sie do wskazówek tutejszego forum.
    :(
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka