Dodaj do ulubionych

zapiekanka ziemniaczana - pytanie

IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 17:17
Czy ziemniaki pokrojone w plasterki zapieka sie surowe, czy nalaezy je ugotowac lub usmazyc? A jesli surowe, to jak dlugo trzeba je piec?
Edytor zaawansowany
  • u_ 19.03.03, 19:54
    mozna i surowe i podgotowane, a dlugosc pieczenia zalezy od grubosci zapiekanki.
  • Gość: Bebiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.03, 21:22
    Kiedyś mi się w głowie nie mieściło, aby nie podgotować, bo byłam głęboko
    przekonana (nie wiem dlaczego tak), że ziemniaki potrzebują dużo czasu, żeby
    były dobre do zjedzenia. W praktyce najczęściej przegotowałam, potem rozwalały
    mi się jak kroiłam w plastry i dostawałam szału. Wiedziałam, że np. Grecy w
    ogóle ich nie gotują i kiedy raz zaryzykowałam i surowe pokroiłam - okazało się
    po zapieczeniu, że wszystko jest w porządku. Podobnie z ziemniakami pokrojonymi
    w ćwiartki i pieczonymi np. w piekarniku w ziołach różnych: też kiedyś
    podgotowywałam, a potem dopiero kroiłam i do piekarnika. Bez sensu to robiłam,
    naprawdę bez sensu, ale sama musiałam się o tym przekonać. Pozdrówka
  • hania_76 19.03.03, 21:29
    Można zapiekać i surowe i ugotowane ziemniaki. Czas zależy od: gatunku
    ziemniaków, rodzaju naczynia, w którym się je zapieka, temperatury piekarnika
    i ilości ziemniaków. Surowym można spokojnie dać 40 minut i sprawdzać jak się
    miewają po upływie tego czasu.
  • Gość: bubi IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 08:52
    zapiekanka miala byc dwuwarstwowa. Z cukinia, pomidorem i bryndza. Czyli dosc
    gruba. Naczynie - zaroodporne szklo, gatunek ziemniakow - ???. Ziemniaki w
    cienkich plasterkach, surowe mialy byc zapiekane 45 minut. Zapiekalam ponad
    godzine i ziemniaki byly twarde. Moze taka maja miec konsystencje? Zawsze mi
    sie wydawalo, ze powinny byc chrupiace...
  • Gość: Oliva IP: *.tele2.pl 20.03.03, 10:45
    Polskie ziemniaki nigdy nie beda miekkie po zapieczeniu w formie zapiekanki, no
    chyba ze dysponujesz piecem weglowym to wtedy tak.

    Proponuje podgotowac ziemniaki przez jakies 10-15 minut w zaleznosci od
    gatunku. Polecam Irysy do zapiekanek bo Irga np. jest zbyt sypka.

    Potem kroisz w grube plastry i ukladasz warstwy.

    Zrobilam kiedys zapiekane surowe ziemniaki w sosie smietanowym i wyszyly mi
    jakies chipsy w bryji smietanowej. Bleee

    Od tamtej pory zawsze zapiekanki robie z ugotowanych ziemniakow. Zreszta taka
    jest idea zapiekania, aby odswierzyc ugotowane wczesniej warzywa i zapiec w
    dobrym sosie badz ciescie. Zapiekanka ktora jest 1,5 godziny w piecu to juz nie
    jest proces zapiekania.

    Fakt jest rowniez taki ze nasze domowe kuchnie nie maja takiej mocy jak
    profesjonalne piece i lepiej nie ryzykowac. Szkoda czasu po prostu.
  • Gość: zagatka3 IP: 62.121.128.* 20.03.03, 13:50
    Nie mam pojęcia skąd takie problemy, zawsze zapiekam surowe ziemniaczki w
    plastrach (mam zwykły piec gazowy bez tzw. "bajerów") i po 30-40 minutach są
    gotowe, chrupiące i mają zupełnie inny smak niż wcześniej gotowane. Może
    problem w grubości plasterków ? Ja kroję dość cienko.
    I przy okazji moja domowa zapiekanka :
    naczynie żaroodporne wykładam plasterkami wędzonego boczku, na to ziemniaczki,
    marchewka, por, jakaś smaczna kiełbaska niezbyt tłusta i bez "elementów" -
    wszystko w plasterkach itd - az do góry. Ostatnia warstwa to ziemniaki i znowu
    boczek. Dobrze te wartwy przesypywać kminkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem.
    Proste jak konstrukcja cepa ale pyszne, słowo !
  • Gość: bubi IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 09:59
    Surowe ziemniaki byly pokrojone b. cienko (robotem). Moze nie mogly sie zapiec,
    bo byly czesciowo zanurzone w sosie???
  • Gość: zagatka3 IP: 62.121.128.* 25.03.03, 08:24
    A jaki ten sos ? Bo jesli kwaśny to w kwaśnym ziemniaki się nie chcą gotować
    (zapiekać)
  • Gość: Iza IP: *.akk.net.pl 25.03.03, 09:44
    Jeżeli w zapiekance były pomodory, to ziemniaki nie mogły zmięknąć, bo sos był
    kwaśny. W tym wypadku powinnaś użyć ziemniaków ugotowanych.Jak w poprzednim
    poście- ziemniaki nie mają prawa zmięknąć w kwaśnym.
  • Gość: bubi IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.03, 11:05
    Pomidory byly rzeczywiscie. Dzieki, to niezwykle wana informacja. Zaryzykuje
    jeszcze raz z surowych, tym razem bez pomidorow. Pozdrawiam.
  • Gość: zagatka3 IP: 62.121.128.* 25.03.03, 14:17
    No i wreszcie jest jasnosc - czulam sie juz powaznie zaniepokojona co jest nie
    tak z tymi ziemniakami :)
    pozdrawiam - udanej zapiekanki :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.