Dodaj do ulubionych

pieczona golonka

07.10.06, 13:04
Hej!
Kupiłam piękny kawałek golonki bez kości, już przyprawiony - nazywa się toto
golonka do pieczenia. Widać ziarenka kolendry, ziela angielskiego, pieprz,
liść laurowy. Zakładam, że jest peklowana, ale jeszcze woreczka nie
otworzyłam. Zwykle peklowaną golonkę gotowałam, teraz wolałabym zrobić coś
innego, pieczona też nie jest zła :) Tylko jak to zrobić, żeby nie zepsuć?
Wystarczy do brytfanki + trochę tłuszczu i do piekarnika?
Edytor zaawansowany
  • dzioucha_z_lasu 07.10.06, 13:45
    mhm, czyli jednak najpierw trzeba ugotować?
  • Gość: podp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 14:03
    dzioucha_z_lasu napisała:
    > Wystarczy do brytfanki + trochę tłuszczu i do piekarnika?
    Dokładnie tak robię i jest ok.w trakcie przewrócić,sprawdzić miękkość, pod
    koniec plastry cebuli wsypać,żeby w tym tłuszczyku się zeszkliły i nadały
    smaczek goloneczce.
  • dzioucha_z_lasu 07.10.06, 14:29
    Dzięki - w takim razie odpalam piekarnik, jak coś zchrzanię, to spróbuję ten
    przepis z gotowaniem i pieczeniem :) Tak na oko pasował by mi do pieczenia
    również czosnek, dobrze się komponuje ze świnką. Chyba w ramach eksperymentu
    dodam. Czy w czasie pieczenia podlewać czymś mięsko? Rosołkliem? Piwem?
  • Gość: podp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 15:56
    Brytfankę wysmarowałam tłuszczem(olejem)polałam na dno wody(żeby przykryło
    dno),później się wytworzy rosołek ,którym możesz polewać,albo często przewracać
    golonę,czosnek jak najbardziej(pod koniec).Z piwem nie robiłam,ale wiem,że ta
    wersja jak najbardziej wskazana.Nic nie zepsujesz,wstawiaj
    już,odwagi,eksperymentuj.Wpraszam się na degustację.Pysznych wyników.
  • dzioucha_z_lasu 09.10.06, 10:35
    Informuję, że golonka wyszła pyszna - dziękuję za podpowiedzi. Znikła w tempie
    ekspresowym, nawet fotki jej nie zdażyłam pstryknąć, a ładna była :D Ale teraz
    rozzuchwalona powodzeniem kupię następną i trochę bardziej z nią poszaleję :)
  • Gość: AnkaKw IP: *.enterpol.pl 09.10.06, 13:11
    Ja taką golonkę wkładam do żaroodpornego naczynia i dodaję do niej dużą ilość
    marchewki poszatkowanej w plastry.Na to trochę smalcu( niedużo) i do piekarnika
    na 20 minut.Po tym czasie goloneczkę z marchewką podlewam 0,5 l jasnego piwa.I
    dalej piekę przez następne 20 minut.
    Pycha! Zwłaszcza z chrzanem.A marchew - palce lizać!
  • jarek_zielona_pietruszka 09.10.06, 20:34
    można podlać piwkiem, ale jeszcze lepiej dodać ze dwa kieliszli żubrówki. nada
    mieśku specyficznego smaku. poza tym alkohol rozlużnia włókna mięsne i dzięki
    temu goloneczka biędzie mięciutka i soczysta.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka