Dodaj do ulubionych

Czy robicie lody sorbetowe?

IP: *.ien.pw.edu.pl 24.03.03, 10:04
W sobotę, poddając się atakowi łakomstwa, postanowiłam zrobić sobie lody
wiśniowe. Wszystko było ok, dopóki nie okazało się, ile cierpliwości trzeba,
by doczekać produktu finalnego. Efekt był taki, że większość pożarłam w
stanie niecałkowitego zamrożenia, co oczywiście walorom smakowym wcale nie
przeszkodziło :-).
Macie podobne doświadczenia???

pzdr
Renata
Edytor zaawansowany
  • Gość: Annette IP: *.at.ibm.com 07.04.03, 12:53
    Uwielbiam lody sorbetowe, ale nigdy nie robiłam, bo wyczytałam, że potrzebna
    jest maszynka do lodów. Czy jest możliwość zrobienia ich bez maszynki? A jeśli
    nie, to gdzie w Warszawie można takową nabyć?
    Pozdrawiam,
    A
  • kathy38 07.04.03, 14:13
    Ja mam od 12 lat taką maszynkę Philipsa i aż do zeszłego roku robiłam tylko
    lody tradycyjne znaczy mleczno-smakowe. Spróbowałam sorbetów i to jest to -
    świetne w smaku i nie aż tak kaloryczne jak zwykłe lody. Zawsze mi się
    wydawało, ze sorbet smakuje jak zamrożony sok a tu okazało się, ze nie. Może to
    efekt zamrażania w maszynce, ze te lody mają mazistą konsystencję. Polecam
    sorbety.

    pozdrawiam

    --
    Życie jest poszukiwaniem właściwej sygnaturki.
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 08.04.03, 07:28
    Tez mam te maszyne. Lody czy sorbety zrobione w niej to zupelnie co innego.
    Delikatnosc, a wlasciewie konsystencja sa wynikiem ucierania. Chyba sobie
    zrobie lody truskawkowe.
  • roseanne 07.04.03, 14:53
    lubie, uwielbiam
    robie czasami. Bez maszynki ,w malakserze
    teraz tylko pora poczekac na sezon owocowy
  • Gość: Annette IP: *.at.ibm.com 07.04.03, 15:03
    A czy mogłabyś mi opisać, jak to się robi? Bo jak bez maszynki można, to
    chętnie bym spróbowała.
    A.
  • roseanne 07.04.03, 20:13
    ogolnie mowiac to zalewa sie posiekane owoce syropem cukrowym, zagotowuje.
    studzi i miksuje
    potem do metalowego pojemnika i do zamrazalnika na godzine, dwie
    potem wyjac jakos ta mieszanine i do malaksera, az sie zrobi polplynne
    ten zabieg mrozenia i miksowania powtarzac ze 4 razy
    potem mieszaninka moze stac do dwoch tygodni z zamrazalniku, trzeba ja
    zmiksowac na godzine przed jedzeniem i lekko zmrozic.

    nie pamietam dokladnej receptury, wciaz szukam kartki z zapiskami
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 08.04.03, 07:32
    Jesli nie ma sie maszynki, trzeba mase lodowa / sorbetowa / zamrozic do polowy,
    wyjac zmiksowac, znowu troche zamrozic, zmiksowac... Beda lepesze, ale
    najlepsza jest maszynka.
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 08.04.03, 10:30
    Widze, ze moje uwagi byly niepotrzebne. Podam za to przepis na sorbet
    cytrynowy / mam ksiazke, gdzie m. in. jest sorbet pomidorowy, szalwiowy,
    selerowy, mietowy, rozany, z bazylii, z zielonej salaty, szampana; oczywiscie
    oprocz tych klasycznych owocowych /.
    Sorbet cytrynowy:
    2 cytryny, 125 g cukru pudru, 1 bialko, listki miety
    Skorke z cytryn zetrzec na tarce, wycisnac sok. Zagotowac skorke, cukier i 0,45
    l wody, gotowac przez 5 minut. Dodac sok, przykryc i ostudzic.
    Przelac do pojemnika i wstawic do zamrazalnika na 2-3 godziny / ma byc prawie
    zamrozony /.
    Ubic bialko na sztywno, dodac do sorbetu, zmiksowac i wstawic do zamrazalnika.
    Mozna jeszcze raz zmiksowac i zamrozic.
    10 minut przed podaniem przestawic sorbet do lodowki.
    Podawac w zimnych pucharkach ozdobionych listkami miety.
    Sorbet cytrynowy podawany jest podczas wloskich uczt weselnych / po jego
    zjedzeniu mozna zaczac objadac sie od nowa, przekonacie sie /. Moze przyda sie
    Wam podczas uczty wielkanocnej.
  • Gość: Annette IP: *.at.ibm.com 08.04.03, 15:59
    Dzięki!!!
    A.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka