Dodaj do ulubionych

pieczenie w piekarniku gazowym

21.10.06, 18:33
cześć, mieszkam w akademiku i jestem skazany na pieczenie m.in ciast w piekarniku gazowym. Jako cukiernik po stażu, nie mogłbym sobie (i znajomym) odmówić robienia przynajmniej ciasteczek. Ale jak się w tym piekarniku piecze? Macie jakieś pomysły, zeby spód nie wyszedł spalony, a na wierzchu nie został zakalec?

--
"Mając 40 lat umrzemy od kuli, którą wpakowaliśmy sobie w serce mając lat 20" A. Camus
Edytor zaawansowany
  • Gość: Emi IP: 193.24.196.* 21.10.06, 19:26
    Zawsze piekę w piekarniku gazowym, bo innego nie posiadam, ale nie narzekam,
    udaje mi się każde ciasto, oprócz biszkoptu.
    Piekę na środkowym poziomie, na dwóch półkach / jedna położona na drugiej / w
    temperarurze ok. 200 stopni.
    I ten sposób ci polecam.
  • ferrr 21.10.06, 20:41
    Ja też mam piekarnik gazowy, wszystko wychodzi, wczoraj właśnie upiekłam
    biszkopt, pierwszy raz w życiu, i wyrósł idealnie. To kwestia wyczucia temperatury.
  • jokaer 21.10.06, 20:51
    tez mam gazowy, jeśli spód zbyt mocno grzeje to dobrze jest na jakąś blachę
    nasypać grubą warstwe soli i postawic na samym dole;

    no i blaszki do pieczenia dobrze jak są czarne, niebłyszczące;

    musisz wypróbowac poziomy czy najwyższy czy srodkowy
  • roseanne 21.10.06, 23:41
    zdecydowanie wole gazowy od elektrycznego :)
    tylko taki piekarnik trzeba wyczuc odpowiednio, jak za mocno grzeje dolem, to
    piec w podwojnej blasze, jak slabiej, to polke nizej itd itp
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • vasill 22.10.06, 12:50
    Dzięki bardzo za rady. Tak myślę, że popiekę najpierw ciasteczka, by wyczuć piekarnik, bo całego ciasta wlę nie poświęcać :)
    Jak coś uda mi sie (dobrze!) upiec, to dam znać.

    --
    "Mając 40 lat umrzemy od kuli, którą wpakowaliśmy sobie w serce mając lat 20" A. Camus
  • tekisk 22.10.06, 17:48
    vasill napisał:

    > cześć, mieszkam w akademiku i jestem skazany na pieczenie m.in ciast w
    piekarni
    > ku gazowym. Ale jak się w tym piekarniku piecze? Macie jakie
    > ś pomysły, zeby spód nie wyszedł spalony, a na wierzchu nie został zakalec?
    >

    Też piekę w gazowym .
    Na najniższej półce ciasto przeważnie przypalałam .
    Teraz piekę na półce środkowej i większą uwagę zwracam na temperaturę .
    Najlepiej pieką się ciasta w temp . 160 - 180 stopni .
    Z ciemną blaszką ( u mnie ) się sprawdza .

    Winszuję kolegom takiego współmieszkańca . Ale mają fajnie .
  • vasill 27.10.06, 11:05
    tekisk napisala:

    > Winszuję kolegom takiego współmieszkańca . Ale mają fajnie

    Wiesz, ze rzeczywiscie maja dobrze! Wczoraj zrobilem ciasteczka, to tak sie
    ucieszyli :) I wyszly super, troche sie balem, ze sie spala, albo wyjda
    niedopieczone, ale bylo oki. Nawet pania z portierni poczestowalismy, to zawsz
    bedzie na nas ulgowo spogladala ;)

    Sorry,ze nie uzywam polskich znakow, ale niemiecka klawiatura na to nie
    pozawala.
    --
    "Mając 40 lat umrzemy od kuli, którą wpakowaliśmy sobie w serce mając lat 20"
    A. Camus
  • karmin-cynober 30.10.06, 17:19
    W niemieckim akedemiku kuchnia gazowa? W restauracjach maja a tek pozatym to ja
    juz zapomnialam co to gaz przez lata. Ostatnio w Polsce musialam sobie przypomniec.
  • vasill 07.11.06, 13:44
    niestety nie w niemieckim, ale w polskim. Plusy studiowania we Frankfuercie nad
    Odra :) albo i minusy...
    --
    "Mając 40 lat umrzemy od kuli, którą wpakowaliśmy sobie w serce mając lat 20"
    A. Camus

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka