IP: *.bsk.vectranet.pl 23.10.06, 19:32
chodzi mi o kotlety mielone i schabowe jak je po usmażeniu zawekować?
Obserwuj wątek
      • Gość: Alocha Re: wek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.11.19, 19:17
        myślę, że można wekować układając w słoiku i zalewając roztopionym smalcem. Im więcej kotletów tym mniej smalcu. Tak wekowałam smażoną kiełbasę z cebulą (cebula na dnie) i pieczoną białą kiełbasę, której nie zalewałam bulionem tylko właśnie smalcem. Po otwarciu podsmażone na patelni smakowały jak świeżo smażone.
        • Gość: Alocha Re: wek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.11.19, 19:20
          jeśli chodzi o pieczone kurczaki (piersi, pałki, kotlety smażone z piersi kurczaka itp) należy zalać je klarowanym masłem. Takie masło robię sama i nie kosztuje drogo. Wystarczy poczekać na promocyjną cenę masła. A potrawa jest pyszna
      • jokaer Re: wek 24.10.06, 13:11
        myslę, że trzeba by jakoś poukładać w takich szerszych słojach w pionie czy w
        poziomie i zalać smalcem;
        no bo jak wywarem to zrobia sie klopsy :(
        • Gość: jzp Re: ja serio :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 16:56
          tuż po usmażeniu układać kotlety w słoikach dość ciasno (słoiki muszą być
          wyparzone ) i zalać wytopionym ze słoniny smalcem, smalec musi być świeżo
          wytopiony. i bardzo gorący. słoiki natychmiast zamykać. tak przygotowane kotlety
          mogą postać w piwnicy i miesiąc. jeżeli mają postać dłużej niestety muszą być
          tyndalizowane. pozdrawiam
          • kocia_noga Re: ja serio :) 25.10.06, 17:04
            Gość portalu: jzp napisał(a):

            > tuż po usmażeniu układać kotlety w słoikach dość ciasno (słoiki muszą być
            > wyparzone ) i zalać wytopionym ze słoniny smalcem, smalec musi być świeżo
            > wytopiony. i bardzo gorący. słoiki natychmiast zamykać. tak przygotowane
            kotlet
            > y
            > mogą postać w piwnicy i miesiąc. jeżeli mają postać dłużej niestety muszą być
            > tyndalizowane. pozdrawiam


            O, dzięki, a czy to się odnosi i do innych mięs?Mam na mysli dużą upieczoną gęś
            w kawałkach.
            --
            ojdyrydyrydy
    • Gość: ka Re: wek IP: *.cf.ac.uk 26.10.06, 19:51
      Hmm no wlasnie zjadlam pulpety z indyka, ktore mama przeslala mi zawekowane w
      sloiku..byly w sosie,wcale nie poukladane ciasto. sos byl koperkowy ale
      wszystko strasznie smierdzialo kiszonymi ogorkami po otwarciu...mieso bylo
      chyba normalne w smaku,wiec zjadlam zapewniona przez mame ze ten
      dziwny "ogorkowy" aromat jest spowodowany wekowaniem.

      mam nadzieje ze sie nie rozchoruje...
      • quba Re: wek 02.12.19, 01:15
        sądzę, że słoik był po ogórkach, bowiem ta potrawa powinna była pachnieć koprem, a nie kiszonymi ogórami

        --
        Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
        • krysia20000 Re: wek 02.12.19, 16:58
          Jak sie w 2006 roku ktos mial rozchorowac po kiszonych pulpetach, to kuchnia odsylanie do ugotuj,to przyda mu sie jak umarlemu musztarda.
          • quba Re: wek 04.12.19, 23:52
            Biję się w piersi, ale to nie ja wyciągnęłam wątek, zrobił to ktoś zupełnie inny, obiecuję uważać. Pozdrowienia.

            --
            Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
            • krysia20000 Re: wek 05.12.19, 16:02
              Spoko luzik. Od dluzszego czasu podbijane sa tu watki sprzed lat, tylko poza ewidentna spameroza, niewiadomo wlasciwie przez kogo i po co. I w zasadzie to jedyne, co sie tu dzieje.

              No ale internet jaki dotychczas znalismy rozpada sie na naszych oczach, wiec co sie dziwic, ze na forach tematycznych tylko strasza truchla dawnych dyskusji.
              • quba Re: wek 09.12.19, 01:19
                pewnie administrator forumowy udaje, że ma dużo roboty i drąży temat, bo chce podwyżkę


                --
                Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
    • quba Re: wek 02.12.19, 01:03
      Na przyszłość : zanim zapytasz przeszukaj internet, a tu masz linka :
      kuchnia.ugotuj.to/szukaj/kuchnia/jak+zawekowa%C4%87+kotlety+schabowe


      --
      Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka