Dodaj do ulubionych

cannelloni

24.10.06, 13:04
mam prośbę,czy ten makaron przed nadzianiem się gotuje czy nie bo jedne
przepisy mówią tak inne inaczej ,a ja chciałabym zasięgnąć opinii kogoś kto
nadziewał tenże makaron.Będę ewent. wdzięczna za jakieś nadzienie
mięsne .Sery odpadają.Proszę i pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • Gość: kuchniapolska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 13:08
    nadziewasz bez gotowania .ukladasz rurki obok siebie i polewasz sosem beszamelowym .pieczesz okolo 30 minut i makaron robi sie mieciutki.
  • 24.10.06, 13:08
    zobacz na opakowaniu co producent ma na mysli. w wiekszosci dostepnej na rynku
    sie nie gotuje, nadziewa sie suche rurki
    --
    Marian, ten pan jest jakby bez spodni :):):)
    by Kogiel Mogiel
  • 24.10.06, 13:26
    Dziękuję bardzo.Już wszystko wiem dzieki wam .Dziękuje Jacku za przepis
    szukałam też,ale znalazłam z serami.Jest pisze że nie wymaga gotowania.Dziękuje
    jesteście niezawodni.Pozdrawiam.Biorę się do gotowania potrawy oczywiście nie
    makaronu:))
  • 24.10.06, 13:45
    Raczej nie, bo trudno ugotowane rurki nadziać, a jeśli nadzienie i sos są
    wilgotne, to wszystko się pięknie razem zapiecze.
    Sprawdź jeszcze zalecenia producenta na opakowaniu.

    --
    "Nawet hienie, która przecież jest hieną i żywi się ścierwem, żołądek
    przewróciłby się na drugą stronę na samą myśl, że makaron z małżami można
    posypać parmezanem." (A. Camilleri)
  • 24.10.06, 21:11
    Makarany typu "canellonis" są dostępne w wersji do gotowania oraz w wersji "al
    forno" - jeśli na opakowaniu jest ta ostatnia, to nie gotujemy wcześniej ale
    nadziewamy surowe. W przeciwnym razie nalezy je podgotować - tak bardzo "al
    dente", wysuszyć, żeby się nie posklejały i faszerować. Wtedy nie jest to takie
    trudne. Tak, czy inaczej, przy zapiekaniu trzeba pamiętać o tym, że makaron
    musi coś wchłonąć, żeby stał się miękki. Nie wystarczy farsz, powinien być
    jakiś sos, ew. bulion, którym lekko podlewamy całą potrawę.
  • 24.10.06, 21:42
    Dziękuję za odpowiedzi.Zrobione, zjedzone było pyszne.Nie gotowałam był
    mięciutki.Bardo wszyscy mi pomogli.Pozdrawiam.
  • Gość: Jadzka IP: 217.97.238.* 25.10.06, 16:07
    Do jakiej wysokosci podlac rurki ? Cale maja sie zakryc beszamelem albo
    bulionem ? Nie beda wtedy za wodniste ?
  • 26.10.06, 20:32
    Jeżeli zapiekasz te "al forno" to myslę, że jakieś dwa centrymetry bulionu
    wystarczą (pod folią). W przypadku sosu (beszamel albo pomidorowy, albo z
    serem) - wystarczy ok. 1cm bulionu. Ja robię wtedy bardziej rzadki sos.
    Całość zakrywam folią aluminiową. albo pokrywką i zapiekam, a potem na ostatnie
    kilka minut zdejmuję pokrywkę (folię).

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.