Dodaj do ulubionych

Sledziowy watek

29.10.06, 18:47
Tu wpisujmy sprawdzone przepisy na sledzie, co?

Moje ulubione to:

1. sledzie w oleju
sledzie matiesy
cebula
sok z cytryny
cukier, sol, lisc laurowy, olej

Sledzie plucze w wodzie przez okolo 5 godzin, zalezy jak mocno sa slone. Kroje w kawalki. Cebule kroje w krazki, cukruje i sole, w sloiku ukladam warstwa sledzi, warstwa cebuli, i tak na przemian. Kazda warstwe polewam sokiem z cytryny. W polowie wysokosci sloika dodaje liscia laurowego. Na koniec wszystko zalewam olejem, wstawiam do lodowki na 2-3 dni. Pyszota!


2. sledzie w smietanie do mlodych ziemniakow

matiesy tak na przyklad 1/2 kg
cebula hmmm chyba jakies 4-5 duzych cebul
ocet
smietana 30%
cukier, sol

Matiesy moczymy w melku lub wodzie przez okolo 3 godziny. Cebule kroimy w cienkie piorka, posypujemy cukrem i wygniatamy reka. Odstawiamy do przegryzienia sie. Do cebuli dodajemy troszke soli, wlewamy ocet do smaku, tak, aby cebula byla dosyc kwasna i znowu na chwile odstawiamy. Do cebuli wlewamy slodka smietane, tez na oko, tak, aby powstala taka ciapa cebulowo-smietanowa. Smietana powinna sie sciac od octu.
Sledzie obsuszamy recznikiem papierowym, dzielimy na kawalki i przekladamy masa smietanowa. I do lodowki najlepiej na 2 dni.


3. sledzie Marysienki (zapodane na forumie przez Marysienke44)

1 kg sledzi zielonych, filetów, nie solone
Sledzie kroję w kawałki.

Zalewa:
-3 duże cebule (mozna więcej)pokrojona w talarki
-3 kulki pieprzu
-3 kulki ziela angielskiego
-3 liście laurowe
-3 łyżki cukru
-1 łyżka soli
-1/2(pół) szkl. wody
-1/2 szkl. octu
-1/2 szkl. oleju
-1 słoik koncentratu pomidorowego
To wszystko wrzucam do garnka i zagotowuję. Do gotującej zalewy wrzucam surowe
śledzie, i gotuję ok 7-8 min. oczywiście mieszając.
Wyłączam i zostawiam na następny dzień.

--
Tymianek
Dla Patryka Co nie jest prawdą i Wychowanie seksualne dla klasy wyzszej, sredniej i nizszej
Edytor zaawansowany
  • follow_me 29.10.06, 20:13
    Dodam Ci śledzie gajowego, chociaż wkleiłam na blogu

    Śledzie gajowego
    Filety solone moczymy w wodzie z cytryną lub octem. W tym samym czasie gotujemy suszone grzyby, które zostały namoczone dwie godziny wcześniej. Gotowanie trwa okoł 30 minut. Podczas gotowania obieramy bardzo dużą ilość cebuli, którą smażymy w sporej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy (ja dodaję pomidory z puszki albo z pudełka) i dorzucamy zmielone w międzyczasie grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem lub czym tam mamy pod ręką. Śledzie wyjmujemy z wody, kroimy na kawałki. Kiedy zawartość patelni wystygnie, przekładamy tym śledzie, pakujemy na trochę do lodówki. Smacznego!
    --
    My name is Kula. Kula Szpiegula.
  • gika_gkc 30.10.06, 19:18
    ŚLEDZIE Z BAKALIAMI
    1.0.5 kg matjasów
    2.10-15 dag rodzynek
    3.garść orzechów włoskich
    4.paczka suszonych śliwek
    5.5-6 średnich cebul
    6.0.5-1 szklanki oliwy
    Cebule pokroić w piórka, śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie, jak będą miękkie
    śliwki pokroić, wymieszać bakalie z cebulą i układać warstwami z wcześniej
    pokrojonymi na małe kawałki śledziami, zalać olejem i odstawić na dzień do
    lodówki


    ŚLEDZIE Z POREM – najlepsze śledzie pod słońcem
    1.0.5 kg matjasów
    2.1-2 duże pory
    3.śliwki suszone
    4.cukier
    5.cytryna
    6.śmietana
    7.majonez
    Pory pokroić w cienkie pół-krążki i zasypać obficie cukrem (ma być słodkie)
    pokropić sokiem z całej cytryny, odstawić żeby zmiękło, śliwki pokroić w
    paseczki, wymieszać wszystko z pokrojonymi na małe kawałki śledziami, doprawić
    majonezem i śmietaną (w proporcji 1:1), odstawić na dzień do lodówki

    ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM
    1.0.5 kg matjasów
    2.3-5 cebul
    3.4-7 ząbków czosnku
    4.majonez
    5.śmietana
    Cebulę i śledzie pokroić, czosnek wymieszać ze śmietaną i majonezem (ilość
    śmietany i majonezu powinna być w proporcji 1:1), układać warstwami, zostawić
    na jeden dzień w lodówce.
  • truscaveczka 31.10.06, 09:01
    Śledzie, marchew, cebula w zbliżonych ilościach.
    Tomat, woda.
    W naczyniu żaroodpowrnym układamy warstwami marchewkę w ćwierćtalarkach, cebulę
    w podobnej wielkości kawałkach i śledzie w 1-cm paseczkach. Ostatnia warstwa -
    marchew. Polewamy tomatem rozcieńczonym wodą dla rzadkości.
    Nie przyprawiamy.
    Wstawiamy do ledwie pyrkającego pieca na min. 3 godziny.
    Marchew ma się zwęglić na wierzchu nieco ;)
    Wyciągamy z pieca, opanowujemy łakomstwo i zostawiamy na noc do wystycgnięcia W
    TYM SAMYM NACZYNIU! Przy próbach przełożenia do innego otrzymamy pastę śledziową :P
    Spożywamy na zimno :)
    Pychaaaaaaaaaaaaaaa :)
    Przepis opowiedziany na podstawie "Kucharki litewskiej"
    --
    ♥ Olga, dziecię moje ♥
    English Teachers
    "Free speech includes the right not to listen, if not interested." Robert
    Heinlein | LINGUA LONGA, VAGINA CONTENTA.
  • doral2 02.11.06, 12:32
    śledzie jak śledzie
    cebula jak cebula
    oliwa lub olej jak oliwa lub olej
    czerwona papryka jak czerwona papryka

    teraz już będzie inaczej

    cebulę sparzyć wrzątkiem na sitku
    dodać do śledzi
    dosypać oregano - najlepsze świeże, z braku laku...
    pokroić paprykę w braaaaardzo drobniutka kosteczkę
    dodać kilkanaście kropel tabasco
    pomieszać i odstawić bodaj do nazajutrz...

    --
    zapraszam do piwniczki
  • lirio 02.11.06, 16:24
    Śledzie po japońsku
    8 matiasów, jabłko - kwaśne winne, 4 ogórki konserwowe, puszka groszku, 4
    jajka na twardo, koperek, biała część pora.
    Matiasy wymoczyć, zalać na 30 min 6 łyżkami oleju, olej wylać, matiasy
    pokroić na kawałki. Do matiasów dodać pokrojone ogórki, jabłko bez skórki,
    białą część dużego pora, groszek, jajka. Doprawić pieprzem i ewentualnie
    solą, dodać koperek. Zalać sosem majonezowym (4 łyżki majonezu, szklanka
    śmietany 18% dobrej i gęstej). Można dodać listki mięty, szczypiorek. Można
    wszystko wymieszać lub ze
    sładników zrobić sałatkę warstwową - jabłka, śledzie, pieprz, por, groszek,
    jajka, ogórki, sos, koperek.
    Najlepsze są po 12 godzinach w lodówce
  • mazia 19.02.07, 12:06
    Ma ktos jeszcze jakies propozycje? Bo nie moge sie zdecydowac, ktore zrobic.
    --
    Tymianek
    Pluszakowy król
    Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
  • doral2 19.02.07, 13:25
    śledzie w occie :)))

    ocet i woda pół na pół, posłodzić do smaku, popieprzyć dobrze, zalać pokrojone
    śledzie i pokrojoną w półkrążki cebulę, pozostawic bodaj do nazajutrz...dzisiaj
    tez możńa zjeść, ale nie zdążą przejść ocetem :)
    --
    zapraszam do piwniczki
    poszukiwania zaginionych kaloszy
  • mazia 19.02.07, 13:54
    A jakie te sledziory? Matijasy czy inne?
    --
    Tymianek
    Pluszakowy król
    Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
  • doral2 19.02.07, 14:31
    najlepsze z beczki, ale z braku laku jakie kupisz takie bedą dobre...czasami
    nawet te w oleju odsączam, przepłukuję i robię w occie..z czystego lenistwa :)
    --
    zapraszam do piwniczki
    poszukiwania zaginionych kaloszy
  • mazia 19.02.07, 14:49
    Ha! Znaczy kazdy sie nada, dobra, thx.
    --
    Tymianek
    Pluszakowy król
    Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
  • lirio 25.02.07, 20:40
    Zrobiłam śledzie Doral - są pyszne, uwielbiam octowe marynaty, zrobiłam zgodnie
    z przepisem z octem 10% i są bardzo octowe - takie lubię!!! Następne spróbuję na
    occie jabłkowym, może mi nie wyżrą czerwonych krwinek, bo zjadam ilości
    przemysłowe ;)))) Pokropiłam sobie na talerzu oliwą z chili i czosnkiem ;)))
    mniaaaam!!!
  • mazia 26.02.07, 09:23
    Ja tez zrobilam sledzie Doral i tez mi smakowaly :)
    Doral, pomysl z porzeczkami czerwonymi taki, ze juz mi kapie slina na podloge. A porzeczki skad wziac? Ze loika moga byc? Znaczy z dzemu?
    --
    Tymianek
    jeden procent
    Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
  • azja811 22.02.07, 22:53
    Sorry... tak się spieszylam Mazi donieśc przepis na egzotyczne śledzie że
    osobistego śledziowego wątka popelniłam.Gapa jezdem.
    --
    stosunki z Azją napięte, liczba ofiar rośnie /by Azbestowa
  • mazia 22.02.07, 23:15
    Co zrobic... chyba tylko wybaczyc :)
    --
    Tymianek
    jeden procent
    Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
  • pandora_ 23.02.07, 23:15
    Mój tato mnie nauczył prostego śledziowego przepisu
    duży kubełek matiasów solonych - przepłukujemy je wodą ze dwa razy, jeśli są
    mocno słone
    2 winne jabłka, np. szare renety
    2 ogórki kiszone, raczej kwaśne niż słone
    pieprz czarny ziarnisty
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    4 liście laurowe
    kilka kulek ziela angielskiego
    olej roślinny
    dwie cebule

    Śledzie w kawałki, cebula w drobna kostkę, ogórek w jeszcze drobniejszą, a
    jabłko w kawałki wielkości połowy kawałków śledzia. Wrzucamy do miski,
    pieprzymy, wrzucamy przyprawy i zalewamy olejem, po czym delikatnie mieszamy,
    przykrywany i odstawiamy na 1 dzień. Potem można zapakować w słoiki, ze 2-3 dni
    w lodówce spokojnie wytrzymuje - ale tego nie wiem, bo u mnie znikają na 2 dzień :)
    --
    Blog Pitu i mamy
    Tutaj spełniam się zawodowo...
    Aukcje dla Sebastiana
  • biala27 19.04.07, 09:37
    5 filetów matiasów - około 30-40 dag
    1 cebula średniej wielkości
    3 jajka ugotowane na twardo
    sos:
    pół szklanki kwaśnej śmietany co najmniej 18%
    3 łyżki majonezu
    łyżka musztardy
    sok z połowy z cytryny
    sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
    garść drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

    Filet wymoczyć.Odsączyć.Pokroic w ukosne kawałki.Cebulę posiekać w drobną
    kostkę. Przygotować sos- wymieszać wszystkie składniki. Połaczyć ze śledziem i
    odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać posypane drobno pokrojoneym
    jajkiem i szczypiorkiem. Jajko mozemy takze podzielić na ćwiartki i połozyć
    obok śledzia, polewając sosem..Udekorować wg uznania.

    Pyszne! Przepis dosatałam od koleznki (ta wyszukała go w sieci)

    --
    1%
  • karolina_w_gazecie 23.04.07, 14:38
    W przezroczystym naczyniu układamy na przemian warstwy:

    1. białą: śledzie w jabłkach i śmietanie (mogą to być zarówno „olejowe” z
    cebulką, jak i „octowe” (np. z przepisu Doral ;-), które mieszamy z jabłkiem
    startym na gubej tarce oraz śmietaną+majonezem+chrzanem wg uznania)
    2. pomarańczową – starta na grubej tarce marchewka (ew. z sokiem z cytryny i
    cukrem wg uznania)
    3. znowu białą
    4. buraczkową: starte na grubej tarce buraki (albo jak ktos lubi ostro, może
    być ćwikła z chrzanem)

    Wierzch polewamy sosem śmietanowo-majonezowo-chrzanowym/ wg uznania.
    Poszczególne warstwy w zależności od potrzeb doprawiamy pieprzem-czy-czym- kto-
    chce.

    Pięknie to wychodzi kolorystycznie :)
    Oczywiście - jeżeli ktoś dysponuje odpowiednio wysokim naczyniem (ja zawsze
    miałam z tym problem)- warstwy można mnożyć.
  • iks54 05.05.07, 18:33
    Płaty śledziowe z octu - jak się da to zdejmuję takie cienkie skórki - po
    prostu rozkładam filet, taki z płetwką górną, i odklejam tuszki.
    Zostaje "owijka" z płetwką

    Zalewa - kwaśna śmietana, sól, pieprz, jabłko lub czasem dwa, jedna duża lub
    dwie średnie cebule.
    Słoik, ten ponaad półlitrowy płatów śledziowych w zalewie.

    Też uwielbiam z młodymi zemniakami.
    Miałam wczoraj :)
    --
    Tra la la la la
  • follow_me 26.09.07, 14:02
    Pytanie mam. Czy u Was te śledzie solone nazywają się matiesy? W Poznaniu tylko matiasy widziałam i tak się zastanawiam, jak się toto naprawdę nazywa....
    --
    "Inteligencja jest jak nogi: masz za dużo, to się potkniesz."
  • mazia 26.09.07, 20:53
    Solone to matiesy.
    Zielone to świeże (w sensie, że mogą być mrożone czasem)
    --
    Lecz sie lecz, nigdy nie jest się za starym na szczęśliwe dzieciństwo :) © Wielorybka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka