Najlepsza maka na paczki i nadzienie? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy wiecie jaki sklad powinna miec maka na paczki? Jaka sie najlepiej nadaje?
    Nie chodzi mi o nazwy typu "poznanska" itp, ale o sklad maki, czy to ma byc
    pszenna czy zytnia?

    Jakim sposobem najlepiej wkladac nadzienie do paczkow, czy dzem sliwkowy jest
    odpowiedni do nadzienia?
    Moze jakies rady na smazenie paczkow?
    Z gory dziekuje.
  • do tej pory zawsze robilam z pszennej
    nadzienie
    nr 1 to konfirtura z platkow rozy
    nr2 wisnie

    mozna nakladac w ciasto, po pierwszym wyrosnieciu , zalepiac elegancko -
    klejona strona ukladac do ponownego wyrosniecia
    i potem smazyc
    mozna smazyc puste i potem szpryca napelniac gotowe
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: sto_krotka30 IP: *.bbtec.net 08.11.06, 09:23
    Przepraszam, ale co to jest "szpryca" jak to wyglada (chyba nie mam tego w
    kuchni, wiec musze wiedziec jak to wyglada, zeby kupic).
    Po 1. wyrosnieciu nakladac konfiture i zakleic? I pozniej znowu zrobic kule?
    czy nie ? I zaklejona strona odlozyc na spod? Czy do gory?
    Chcialabym, zeby mi sie udalo stad te dociekliwe pytania.
  • Gość: pomocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 09:28
    Na Twoim miejscu nie zabierałabym się za robienie pączków w ogóle jeśli masz
    problem z dobraniem mąki w stylu żytnia czy pszenna. Nie wyjdą Ci po prostu bo
    to nie jest wcale takie proste i nie wystarczy wiedzieć jaką mąkę zastosować.
    Może zrób najpierw oponki serowe-przepis znajdziesz tu na forum przez
    wyszukiwarkę, one są trochę do pączków podobne ale dużo prostsze do zrobienia.
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 09:48
    taka strzykawka do dekorowania tortów/ciast z wymiennymi końcówkami.
  • Gość: sto_krotka30 IP: *.bbtec.net 09.11.06, 04:54
    Wlsnie sklad maki jest mi potrzebny, bo mieszkam za granica i tutaj sa maki, no
    troche inne; maja podany dokladny sklad, ale ja nie wiem jakiej uzywaja w
    Polsce do paczkow;dlatego wazne, zeby nie kupic tu maki, ktora okaze sie dobra,
    ale do razowca.
  • Gość: ania IP: *.leon.com.pl 09.11.06, 13:58
    Pączki robi się z mąki pszennej. Gdy ciasto wyrośnie odrywa się z niego w miarę
    równe kawałki (można lekko rozwałkować i wykrawać szklanką), rozpłaszcza w
    dłoni i łyżeczką nakłada nadzienie, najlepiej konfitury lub powidła, bo dżem
    może wypłynąć. Potem należy pączek zlepić, uformować i sklejeniem położyć na
    tacę do powtórnego wyrośnięcia (nie formuje się nadzianych pączków jeszcze raz
    w kulę). Już inaczej się nie da tego wytłumaczyć, ale słabo to widzę. Jeśli
    nigdy nie robiłaś - może, jak radzi Pomocna, zrób coś prostszego.
  • Gość: ania IP: *.leon.com.pl 09.11.06, 14:04
    Jeszcze znalazłam ten link:
    www.cincin.cc/index.php?showtopic=3805
    i zajrzyj do galerii.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.