• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Najlepsza maka na paczki i nadzienie?

  • IP: *.bbtec.net 08.11.06, 01:33
    Czy wiecie jaki sklad powinna miec maka na paczki? Jaka sie najlepiej nadaje?
    Nie chodzi mi o nazwy typu "poznanska" itp, ale o sklad maki, czy to ma byc
    pszenna czy zytnia?

    Jakim sposobem najlepiej wkladac nadzienie do paczkow, czy dzem sliwkowy jest
    odpowiedni do nadzienia?
    Moze jakies rady na smazenie paczkow?
    Z gory dziekuje.
    Edytor zaawansowany
    • 08.11.06, 04:12
      do tej pory zawsze robilam z pszennej
      nadzienie
      nr 1 to konfirtura z platkow rozy
      nr2 wisnie

      mozna nakladac w ciasto, po pierwszym wyrosnieciu , zalepiac elegancko -
      klejona strona ukladac do ponownego wyrosniecia
      i potem smazyc
      mozna smazyc puste i potem szpryca napelniac gotowe
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
      • Gość: sto_krotka30 IP: *.bbtec.net 08.11.06, 09:23
        Przepraszam, ale co to jest "szpryca" jak to wyglada (chyba nie mam tego w
        kuchni, wiec musze wiedziec jak to wyglada, zeby kupic).
        Po 1. wyrosnieciu nakladac konfiture i zakleic? I pozniej znowu zrobic kule?
        czy nie ? I zaklejona strona odlozyc na spod? Czy do gory?
        Chcialabym, zeby mi sie udalo stad te dociekliwe pytania.
        • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 09:48
          taka strzykawka do dekorowania tortów/ciast z wymiennymi końcówkami.
    • Gość: pomocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 09:28
      Na Twoim miejscu nie zabierałabym się za robienie pączków w ogóle jeśli masz
      problem z dobraniem mąki w stylu żytnia czy pszenna. Nie wyjdą Ci po prostu bo
      to nie jest wcale takie proste i nie wystarczy wiedzieć jaką mąkę zastosować.
      Może zrób najpierw oponki serowe-przepis znajdziesz tu na forum przez
      wyszukiwarkę, one są trochę do pączków podobne ale dużo prostsze do zrobienia.
      • Gość: sto_krotka30 IP: *.bbtec.net 09.11.06, 04:54
        Wlsnie sklad maki jest mi potrzebny, bo mieszkam za granica i tutaj sa maki, no
        troche inne; maja podany dokladny sklad, ale ja nie wiem jakiej uzywaja w
        Polsce do paczkow;dlatego wazne, zeby nie kupic tu maki, ktora okaze sie dobra,
        ale do razowca.
        • Gość: ania IP: *.leon.com.pl 09.11.06, 13:58
          Pączki robi się z mąki pszennej. Gdy ciasto wyrośnie odrywa się z niego w miarę
          równe kawałki (można lekko rozwałkować i wykrawać szklanką), rozpłaszcza w
          dłoni i łyżeczką nakłada nadzienie, najlepiej konfitury lub powidła, bo dżem
          może wypłynąć. Potem należy pączek zlepić, uformować i sklejeniem położyć na
          tacę do powtórnego wyrośnięcia (nie formuje się nadzianych pączków jeszcze raz
          w kulę). Już inaczej się nie da tego wytłumaczyć, ale słabo to widzę. Jeśli
          nigdy nie robiłaś - może, jak radzi Pomocna, zrób coś prostszego.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.