Dodaj do ulubionych

krem kasztanowy-jakieś ciasto?

10.11.06, 19:46
Mam sporo kremu z kasztanów, jedną puszkę nawet chyba 700gr.
Znacie może przepis na ciasto z użyciem kremu. Zaznaczam, że naleśniki z tym
kremem już nam się znudziły.
Edytor zaawansowany
  • borsuk_dawid 11.11.06, 00:00
    Prosze bardzo:
    podaje za "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson

    Ciasto czekoladowo-kasztanowe

    435g nieslodzonego puree z kasztanow
    125g miekkiego masla
    1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
    1 lyzka ciemnego rumu
    6 jajek (zoltka i bialka osobno)
    250g roztopionej ciemnej czekolady
    szczypta soli
    50g cukru
    25g brazowego cukru

    tortownica o srednicy 22 cm

    Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Ubic puree z maslem, dodac wanilie, rum,
    zoltka i czekolade, dobrze wymieszac mikserem. Osobno ubic bialka ze szczypta
    soli, dodac cukier i ubic na sztywno. Delikatnie wmieszac ubite bialka w mase
    kasztanowa, dzielac bialka na 3 porcje.
    Wlac do formy, piec 45 min, do czasu jak ciasto urosnie i jest zwarte na
    powierzchni. Bedzie wygladalo na suche i popekane, ale w smaku suche nie jest
    bynajmniej. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
    Dla 8-10 osob.
  • borsuk_dawid 11.11.06, 00:11
    Z tego samego zrodla:

    Mrozony przekladaniec bezowo-kasztanowy

    na bezy:
    6 bialek
    300g drobnego cukru
    2 lyzeczki skrobi kukurydzianej (lub maki ziemniaczanej)
    1 lyzeczka octu winnego
    1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii

    na mase lodowa:
    3 lyzki rumu
    500g slodzonego puree z kasztanow
    600ml smietany kremowki
    100g cukru pudru
    20g deserowej czekolady, do starcia na wierzch

    Piekarnik nagrzac do 150 stopni.
    Ubic bialka, kiedy beda sztywnawe dodawac stopniowo cukier, dalej ubijac.
    Ostatnie 1/4 cukru wmieszac lyzka w beze. Wmieszac make, ocet i wanilie.
    Na papierze do pieczenia narysowac 3 razy 21cm kolo. Podzielic mase rowno
    formujac krazki. Piec 1 godz, potem wylaczyc piekarnik i zostawic krazki w
    srodku do wystygniecia.
    Kiedy krazki bezowe sa zimne, przygotowac mase lodowa.
    Rum wymieszac z puree na gladka paste. Ubic smietane (ale nie na sztywno),
    wymieszac z puree.
    Krazki przelozyc masa, na wierzchu tez rozsmarowac mase, posypav starta
    czekolada.
    Zamrozic odkryte az sie zmrozi, potem przykryc folia spozywcza i trzymac w
    zamrazalniku az do podania. Nie trzeba rozmrazac przed podaniem, bo beza nie
    zamarza. Swietny deser do wczesniejszego przygotowania.

    Dla 12-14 osob.
  • Gość: nieskorzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 16:25
    dziękuję za przepisy.
    nie wiem tylko, czy ten krem to to samo co piure, on jest bardzo słodki, z
    waniliną i o konsystencji gęstego (nie skrystalizowanego miodu),
    myślisz, że się nadaje?
    spróbuję
  • borsuk_dawid 11.11.06, 16:29
    sprobuj, nie dodawaj wtedy do ciasta juz cukru :)
  • linn_linn 11.11.06, 17:38
    No nie wiem... To sa jednak 2 rozne rzeczy.
    Mialam kiedys przepis na mus kasztanowy: pol na pol z bita smietana / jesli
    dobrze pamietam /.
  • bagatella 11.11.06, 17:58
    ja mieszam pol na pol z serkiem homogenizowanym, z bita smietana tez moze byc
    ciekawe, sprobuje przy najblizszej okazji
    --
    Marian, ten pan jest jakby bez spodni :):):)
    baj Kogiel Mogiel
  • borsuk_dawid 11.11.06, 22:11
    chodzi o to bezowe? to jest deser lodowy, po zamrozeniu pomiedzy krazkami
    bezowymi powstaje cos w rodzaju lodow kasztanowych.
  • borsuk_dawid 11.11.06, 22:14
    a, i jeszcze mozesz po prostu sprobowac zrobic np. mase do tortu. ja bym ubila
    kostke masla, dodala do tego budyn bez cukru zrobiony z pol porcji mleka (1
    szkl) i do tego, wciaz ucierajac dodalabym ok 1 szkl kremu kasztanowego, do
    smaku i moze 100g rozpszczonej ciemnej czekolady. jesli przelozysz tym zwykly
    biszkopt i polejesz polewa czekoladowa (duzy wybor w watku na tej stronie),
    masz super ciasto :)
  • maialina1 11.11.06, 22:38
    O, wlasnie kliknelam zeby napisac "nalesniki" :(

    :)))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka