Dodaj do ulubionych

A są tu smakoszki potraw z ziemniaków?

10.11.06, 21:15
Ja uwielbiam kopytka, pyzy, placki, kotleciki i inne...
Teraz czaję się na omlet ziemniaczany ze szpinakiem i fetą, jedyne co mi
przeszkadza to plus dwa kilo na wadze w ostatnim czasie :-(
--
Mariola Szałowska mama
Amelki 25.02.2005
Edytor zaawansowany
  • psychogirl 10.11.06, 21:32
    Mniam!
    I placki ziemniaczane (z cebulą, czosnkiem i majerankiem) ze śmietaną i
    musztardą.
    Mniam mniam!
    --
    Mężowie to niebezpieczny gatunek udomowionych istot, które przez cały czas
    usiłują wyskoczyć na schody w poszukiwaniu przygód. [Kir Bułyczow]

    gdzie kucharek 6 tam 12 cycków...
  • lirio 10.11.06, 21:45
    Jaaaaaaa!!!!
    Mam pytanie w związku z tym - robicie kartacze (cepeliny)???
    Proszę o przepis od osoby, która robi i udzieli mi instrukcji, żeby mi się nie
    rozwaliły. Uwielbiam też kluski żelazne (szare) - mogę prosić o przepis jak
    ktoś ma.
  • lolcia666 10.11.06, 21:57
    ja nie robiłam ale poszukam
    właśnie napawam się dwiema przepięknymi książkami - łupy z tesco
    potrawy z ziemniaków i potrawy z woka
    uwielbiam gotować i uwielbiam jeść ;-)
    --
    Mariola Szałowska mama
    Amelki 25.02.2005
  • lolcia666 11.11.06, 22:28
    lirio napisała:

    > Jaaaaaaa!!!!
    > Mam pytanie w związku z tym - robicie kartacze (cepeliny)???
    > Proszę o przepis od osoby, która robi i udzieli mi instrukcji, żeby mi się nie
    > rozwaliły. Uwielbiam też kluski żelazne (szare) - mogę prosić o przepis jak
    > ktoś ma.
    przepis na 1 i 2 jest na galerii ale nie wiem czy chcesz abym zalinkowała
    --
    Mariola Szałowska mama
    Amelki 25.02.2005
  • loira 11.11.06, 18:58
    Kocham ziemniaki :)
    Zwlaszcza takie:
    ziemniaczki kroimy w kostke (im drobniejsza tym szybciej bedziemy jesc)
    mieszamy z cebula potraktowana tak samo i przyprawami jakie lubimy
    na duzej patelni (bo przeciez mamy duzo ziemniakow ;D ) podsmazamy boczek
    wedzony (wegetarianki rozgrzewaja oliwe) jak juz boczek troszke sciety i tluszcz
    sie wytopil wrzucamy ziemniaki i smazymy najpierw na sporym ogniu, potem nieco
    przykrecamy, przykrywamy pokrywka i czekamy az zmiekna. Nie zapominamy o
    mieszaniu co jakis czas, bo lubia sie przyklejac do patelni (takie przylepne
    jakies ;) ) No i doszlismy do najwazniejszej czesci: !konsumpcja! Najlepsze z
    kwasnym mlekiem/malanka/kefirem albo kiszonymi ogorkami.
    p.s. !Ostrzezenie! Na czas konsumpcji nalezy zapomniec o istnieniu zwierzatek
    zwanych kaloriami. :D
    --
    Polityków powinny łączyć wspólne cele...
    z pryczami i bez telewizora.
    Matylka
  • wielorybka 12.11.06, 00:11
    ja kocham ziemniaczkowe potrawy:)
    obiecuję, że w końcu zamieszczę swój ziemniaczany hit
    --
    Edzitowicz
  • annasza33 12.11.06, 12:38
    kocham ziemniaki, nie widać? :))))))))))

    a najbardziej ostatnimi czasy lubię takie ziemniaki puree zawinięte w wafle
    (zwykłe wafle), taką "roladę" się kroi na kawałki i te kawałki obtacza w bułce
    tartej i smaży na oleju :)

    mniam!


    --
    niech żyje bal!
    piękno natury
  • ferrr 12.11.06, 12:44
    Ja zawsze cierpiałam w dzieciństwie, kiedy kazali mi jeść mięso i surówki, a
    zostawić ziemniaczki, moje kochane ;)
    Mój tata robi coś, co się nazywa kartoflakiem (gdzie indziej nosi chyba nazwę
    babki ziemniaczanej) i jest jego potrawą sentymentalną. Robiło się ją w sytuacji
    niedoboru wszytskiego, z różnych resztek mięsno-tłuszczowych i właśnie z
    ziemniaków. Strasznie praco- i czasochłonne, w domu moich rodziców stało się z
    plebejskiego daniem świątecznym :). Resztki mięcha, tłuszczów, słonin, boczków
    itp wysmażone, wymieszane ze startymi ziemniakami (jakieś 5 kg) , cebulą, solą,
    pieprzem i nie wiem czym jeszcze, wlane do naczynia żaroodpornego (albo i dwóch)
    i do pieca na dłuuuugo. Genialne wychodzi, w środku mamałyga ziemniaczana, na
    zewnątrz chrupiąca skórka - dupki są najbardziej pożądane.
    Gulp...
  • ewajer 12.11.06, 17:10
    uwielbiam pyrki, mniam mniam. Mąż i córka też. Asia jest wybitnie kartoflaną
    istotą. Najchętniej je rozgniecione ziemniaki z masłem. Ja uwielbiam pieczone.
    Normalnie w piekarniku, na ognisku, na grilu. Albo przekrojone na pół,
    posmarowane ziołami i oliwą i ta przekrojoną stroną na blachę.
    Kurczę normalnie ślinka mi cieknie
    --
    "nie znam treści programu radia M. ale uważam że
    to szkodliwe bzdety"
    Moja Asia
  • gika_gkc 13.11.06, 07:26
    ja lubię
    jedna z moich ulubionych to zapiekanka z ziemniaków, wędlin, ogórkow kiszonych,
    jajka i pieczarek
  • kartoflana 13.11.06, 08:48
    babka !
    czyli tarte ziemniaki (jak na placki) z jajami i odrobiną mąki - upieczone w
    prodiżu (można w piekarniku, ale z prodiża lepsze) wysmarowanym olejem. Pycha,
    z kwaśną śmietaną, albo kefirkiem!
  • mazia 13.11.06, 16:42
    Wersji tej zapiekanki jest kilka co najmniej, ja podaje taka, jaka robilam ostatnio.

    Ziemniaki w plasterki cieniutkie, buraki takie podluzne w plasterki bardzo cieniutkie, mozna wedzony boczek w plasterki, kielbasa jakas dobra i nie sucha w plasterki, cebula w plastreki.

    W garnku z grubym dnem ukladamy najpierw warstwe boczku lub smarujemy np. Planta. I potem kladziemy warstwe ziemniakow, burakow, cebuli, kielbasy badz boczku i znowu ziemniakow i burakow i cebuli itd. Kazda warstwe posypujemy sola (albo vegeta - tylko ostroznie) pieprzem i obowiazkowo! majerankiem. Zalewamy wrzatkiem badz rosolem (jesli rosolem to mniej sollimy) przykrywamy pokrywka i wstawiamy na maly gaz zeby sobie na spokojnie pyrkalo. Robi sie to to dosyc dlugo, godzine najmniej, zalezy od wielkosci gara. Szybciej mozna w szybkowarze, ale smak najlepszy jest jak sie dluzej podusi. A najlepiej to zrobic w kociolku nad ogniskiem :D

    Jest to idealna potrawa na imprezy alkoholowe, po takim posilku wodka wchodzi jak oranzada :PPP
    I nie ma kaca (no moze minimalny).
    --
    Tymianek

    Niektórzy nigdy nie świrują. Ale ich życie musi być okropne. /C. Bukowski

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.