Dodaj do ulubionych

Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić!

IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.11.06, 20:58
Witam,proszę o pomoc,robie ciasto,kupiłąm śmietanke 30% mlekovity w
kartoniku,próbuje ją ubić na sztywno miksuje już około 2 minut,a ona dalej ma
płynną konsystencje.
Może ktoś wie co zrobić,żeby się ubiła?
Edytor zaawansowany
  • 14.11.06, 21:51
    Ja też ostatnio ubijałam śmietanę i się nie ubiła, termin przydatności kończył
    się za miesiąc i już się nie ubiła. Na drugi dzień kupiłam dwie nowe (
    dokładnie sprawdzałam date) i się już ubiły.
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 14.11.06, 22:14
    Znaczy, ze producent Cie oszukal i w smietanie nie bylo 30% tluszczu. Tyle
    potrzeba, zeby zawsze sie ubila.
    A tluszcz wyladowal w masle tego producenta.
  • Gość: anka261 IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.11.06, 22:23
    Dzięki,
    a miałobyć ciasto dla mojej córci.
    Co do daty ważności to jest napiasne,że do 05.07r.
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 14.11.06, 22:26
    Data nie ma znaczenia, o ile nie jest przeterminowane.
  • 14.11.06, 22:31
    Aczy masz dobrze schłodzoną ,ja czasem do zamrażalki na pare minut wkładam
  • Gość: Marta50 IP: *.pools.arcor-ip.net 14.11.06, 22:27
    Do smietany dodaj pare kropel cytryny i ubijaj, ubije sie ci napewno.
  • Gość: Anka261 IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.11.06, 23:27
    Faktycznie,cytryna pomogłą,śmietanka wkóncu się ubiłą,ale trwało to ponad
    40minut.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 14.11.06, 22:36
    Dobrze, ze podalas producenta :)
    Ja zawsze myslalam, ze ubjanie smietany to jakas filozofia i sztuka, ze trzaba
    znac "sposoby"... Az znalazlam sie za granica i okazalo sie ze KAZDA slodka
    smietana 30%, we Francji czy Niemczech, ubja sie.
    Po prostu wlewasz do naczynia, bierzesz mikser na dowolnej predkosc, z cukrem
    (lub bez) i ZAWSZE jest idealnie ubita.
    Tylko niemieccy czy francuscy producenci nie pozwalaja sobie na oszustwa.
  • Gość: Marta50 IP: *.pools.arcor-ip.net 14.11.06, 22:44
    Bylam na odwiedzinach w Polsce sama widzialam jak z smietany zrobiono w krotkim
    czasie maslo. Wzielam te sama smietane z innego kartonika, dodalam pare kropli
    cytryny, smietana byla ruc zug ubita, a oni robili z niej maslo.
  • 15.11.06, 08:52
    ubija mi się zawsze.
    Czy to Mlekowita, czy Łowicz, czy Łaciata czy Piątnica...
    Warunki:
    - dobrze schłodzona
    - mikser na dosyc wolne obroty, żeby była szansa na wtłoczenie do śmietany jak
    największej ilości powietrza.
    - czas - 2 minuty to mało, nie wiem dokładnie ile ubijam, ale na pewno dłużej

    W ten sposób ubija się na gładko i sztywno, w sam raz jako masa do ciast.
    Raz chciałam być cwana i dodałam sok z cytryny - śmietana się zwarzyła - chyba
    jedyny raz w życiu mi się to wtedy zdarzyło.
    :)
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 15.11.06, 11:22
    Smietana z wlasciwa iloscia tluszczu ubja sie blyskawicznie, na kazdej
    predkosci.
  • 15.11.06, 15:21
    tak, owszem, na każdej prędkości sie ubija, ale z różnym skutkiem.
    Sprawdziłam, ze śmietanę przeznaczoną do przełożenia tortu czy innego ciasta,
    najlepeij ubijać wolno, jest sztywniejsza, bardziej kremowa.
    Do deserów ubijam szybko, bo lubie wtedy taką lekko "spływającą",
    delikatniejszą.
    Nie wiem, może to kwestia mojego miksera, ale u mnie to się idealnie sprawdza.
    Żadne wydumki. Sprawdziłam wielokrotnie :)
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 15.11.06, 23:50
    Powiem szczerze: nie udalo mi sie ubic smietany w Polsce (po paru probach dalam
    sobie spokoj, uznajac, ze to... za wysokie progi na moje nogi). Tu okazalo sie
    kazda smietana ubja sie podobnie (nie widze roznicy). Jesli ubjam za dlugo, to
    moze sie wytracic maslo. I to tyle.
    Sprobuje na niskich obrotach, zobacze co to da. Do tej pory ubjalam po prostu
    krocej lub dluzej, na tych samych obrotach.
  • Gość: lili IP: *.cdma.centertel.pl 11.08.13, 22:24
    dokladnie ja tez kiedys mieszkalam w niemczech i ubijajac smietane niemiecka nie musialam zadnych misek chlodzic i zawsze sie ubila byla super puszysta i sztywna ,polskie smietany to dno juz chyba wszystkie w polsce probowalam i zadna sie nie ubila jak niemiecka
  • 12.08.13, 01:47
    E tam, bzdury. Polskie wyroby mleczne sa naj... a jeszcze jak powspominasz to 'super maslo z PRL' to juz odjazd byl.
  • 17.02.17, 15:29
    A to ciekawe..bo ja juz za pierwszym razem gdy chcialam ubic smietane to nic a nic sie nie ubiła. Chyba z 20 min.ubijałam az sie poddalam.A bylo to we Francji.
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 15.11.06, 09:11
    Zwykle dodaję trochę soku z cytryny. Ubija się dobrze. Lekki problem pojawia
    się w upalne lato, bo chyba śmietana wyjęta z lodówki szybko się nagrzewa.
    Wtedy też szybciej podchodzi mi wodą, kiedy czeka w lodówce ubita np. na użycie
    do owoców. W upał sięgam dla trwałości ratunkowo po fix.
  • Gość: domifil IP: 213.17.149.* 15.11.06, 10:02
    A ja kupuję Piątnicę i zawsze sie doskonale ubija. A zwyczajowo dodaję szczyptę
    soli (podobnie jak do ubijania białek) i kieliszek wódki. Alkohol nie jest
    wyczuwalny w smaku a "usztywnia" śmietanę (zamiast żelatyny). Jest to
    wypróbowany sposób mojego brata cukiernika. Pozdrawiam
  • 15.11.06, 10:36
    Witam ja zawsze kupuję łaciatą ale też od pewnego czasu pojawił się problem z
    uzyskaniem sztywnej konsystencji. Dodaję śmietanki FIx ale nie pomaga im dłużej
    ubijam tym gorzej. Producenci stawiają chyba teraz na ilość a nie jakość.
  • Gość: mika IP: *.acn.waw.pl 19.11.06, 09:43
    Kieliszek wodki? Na jaka ilosc smietany?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.