• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić! Dodaj do ulubionych

  • IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.11.06, 20:58
    Witam,proszę o pomoc,robie ciasto,kupiłąm śmietanke 30% mlekovity w
    kartoniku,próbuje ją ubić na sztywno miksuje już około 2 minut,a ona dalej ma
    płynną konsystencje.
    Może ktoś wie co zrobić,żeby się ubiła?
    Zaawansowany formularz
    • 14.11.06, 21:51
      Ja też ostatnio ubijałam śmietanę i się nie ubiła, termin przydatności kończył
      się za miesiąc i już się nie ubiła. Na drugi dzień kupiłam dwie nowe (
      dokładnie sprawdzałam date) i się już ubiły.
    • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 14.11.06, 22:14
      Znaczy, ze producent Cie oszukal i w smietanie nie bylo 30% tluszczu. Tyle
      potrzeba, zeby zawsze sie ubila.
      A tluszcz wyladowal w masle tego producenta.
      • Gość: anka261 IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.11.06, 22:23
        Dzięki,
        a miałobyć ciasto dla mojej córci.
        Co do daty ważności to jest napiasne,że do 05.07r.
        • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 14.11.06, 22:26
          Data nie ma znaczenia, o ile nie jest przeterminowane.
          • 14.11.06, 22:31
            Aczy masz dobrze schłodzoną ,ja czasem do zamrażalki na pare minut wkładam
        • Gość: Marta50 IP: *.pools.arcor-ip.net 14.11.06, 22:27
          Do smietany dodaj pare kropel cytryny i ubijaj, ubije sie ci napewno.
          • Gość: Anka261 IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.11.06, 23:27
            Faktycznie,cytryna pomogłą,śmietanka wkóncu się ubiłą,ale trwało to ponad
            40minut.
            Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc
    • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 14.11.06, 22:36
      Dobrze, ze podalas producenta :)
      Ja zawsze myslalam, ze ubjanie smietany to jakas filozofia i sztuka, ze trzaba
      znac "sposoby"... Az znalazlam sie za granica i okazalo sie ze KAZDA slodka
      smietana 30%, we Francji czy Niemczech, ubja sie.
      Po prostu wlewasz do naczynia, bierzesz mikser na dowolnej predkosc, z cukrem
      (lub bez) i ZAWSZE jest idealnie ubita.
      Tylko niemieccy czy francuscy producenci nie pozwalaja sobie na oszustwa.
      • Gość: Marta50 IP: *.pools.arcor-ip.net 14.11.06, 22:44
        Bylam na odwiedzinach w Polsce sama widzialam jak z smietany zrobiono w krotkim
        czasie maslo. Wzielam te sama smietane z innego kartonika, dodalam pare kropli
        cytryny, smietana byla ruc zug ubita, a oni robili z niej maslo.
        • 15.11.06, 08:52
          ubija mi się zawsze.
          Czy to Mlekowita, czy Łowicz, czy Łaciata czy Piątnica...
          Warunki:
          - dobrze schłodzona
          - mikser na dosyc wolne obroty, żeby była szansa na wtłoczenie do śmietany jak
          największej ilości powietrza.
          - czas - 2 minuty to mało, nie wiem dokładnie ile ubijam, ale na pewno dłużej

          W ten sposób ubija się na gładko i sztywno, w sam raz jako masa do ciast.
          Raz chciałam być cwana i dodałam sok z cytryny - śmietana się zwarzyła - chyba
          jedyny raz w życiu mi się to wtedy zdarzyło.
          :)
          • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 15.11.06, 11:22
            Smietana z wlasciwa iloscia tluszczu ubja sie blyskawicznie, na kazdej
            predkosci.
            • 15.11.06, 15:21
              tak, owszem, na każdej prędkości sie ubija, ale z różnym skutkiem.
              Sprawdziłam, ze śmietanę przeznaczoną do przełożenia tortu czy innego ciasta,
              najlepeij ubijać wolno, jest sztywniejsza, bardziej kremowa.
              Do deserów ubijam szybko, bo lubie wtedy taką lekko "spływającą",
              delikatniejszą.
              Nie wiem, może to kwestia mojego miksera, ale u mnie to się idealnie sprawdza.
              Żadne wydumki. Sprawdziłam wielokrotnie :)
              • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 15.11.06, 23:50
                Powiem szczerze: nie udalo mi sie ubic smietany w Polsce (po paru probach dalam
                sobie spokoj, uznajac, ze to... za wysokie progi na moje nogi). Tu okazalo sie
                kazda smietana ubja sie podobnie (nie widze roznicy). Jesli ubjam za dlugo, to
                moze sie wytracic maslo. I to tyle.
                Sprobuje na niskich obrotach, zobacze co to da. Do tej pory ubjalam po prostu
                krocej lub dluzej, na tych samych obrotach.
      • Gość: lili IP: *.cdma.centertel.pl 11.08.13, 22:24
        dokladnie ja tez kiedys mieszkalam w niemczech i ubijajac smietane niemiecka nie musialam zadnych misek chlodzic i zawsze sie ubila byla super puszysta i sztywna ,polskie smietany to dno juz chyba wszystkie w polsce probowalam i zadna sie nie ubila jak niemiecka
        • 12.08.13, 01:47
          E tam, bzdury. Polskie wyroby mleczne sa naj... a jeszcze jak powspominasz to 'super maslo z PRL' to juz odjazd byl.
    • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 15.11.06, 09:11
      Zwykle dodaję trochę soku z cytryny. Ubija się dobrze. Lekki problem pojawia
      się w upalne lato, bo chyba śmietana wyjęta z lodówki szybko się nagrzewa.
      Wtedy też szybciej podchodzi mi wodą, kiedy czeka w lodówce ubita np. na użycie
      do owoców. W upał sięgam dla trwałości ratunkowo po fix.
      • Gość: domifil IP: 213.17.149.* 15.11.06, 10:02
        A ja kupuję Piątnicę i zawsze sie doskonale ubija. A zwyczajowo dodaję szczyptę
        soli (podobnie jak do ubijania białek) i kieliszek wódki. Alkohol nie jest
        wyczuwalny w smaku a "usztywnia" śmietanę (zamiast żelatyny). Jest to
        wypróbowany sposób mojego brata cukiernika. Pozdrawiam
        • 15.11.06, 10:36
          Witam ja zawsze kupuję łaciatą ale też od pewnego czasu pojawił się problem z
          uzyskaniem sztywnej konsystencji. Dodaję śmietanki FIx ale nie pomaga im dłużej
          ubijam tym gorzej. Producenci stawiają chyba teraz na ilość a nie jakość.
        • Gość: mika IP: *.acn.waw.pl 19.11.06, 09:43
          Kieliszek wodki? Na jaka ilosc smietany?
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.