Dodaj do ulubionych

piersi z kurczaka - cos fajnego...

14.11.06, 22:20
mam na obiad piersi z kurczaka, ale co z nich zrobic takiego innego fajnego?
mam juz dosc kotletow w panierce lub a la uncle ben's czy chniszczyzny!
doradzciev prosze co tu dobrego (i latwego) zrobic!
dziekuje z gory za pomysly!
Edytor zaawansowany
  • 14.11.06, 22:35
    byo tego tyle...


    Możesz im nadać każdy smak jaki chcesz i wyobrazisz sobie,
    możesz piec w calości,
    mozesz rolować,
    możesz nadziewać,
    mozesz kotletowac w smakach 100...
    ... poczytaj.
  • 14.11.06, 23:03
    tinyurl.com/y5kdfz
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • 15.11.06, 02:03
    szybko i super prosto

    naczynie do zapiekania posmarowac olejem
    na to wylozyc umyte , osuszone piersi z kurczaka, obok siebie, moge sie stykac,
    ale nie zachodzic na siebie
    posypac sola, slodka papryka, ziolem ( daje zamiennie tymianek, oregano lub
    majeranek), posypac calosc bulka tarta
    do tego powrzucac pokrojone w cwiartki pieczarki - 4-5 sztuk
    podlasz pol szklanki wody, piec okolo 30-40 minut w srednio nagrzanym piekarniku

    bulka z przyprawami zapobiega wysychaniu, ale jak ktos lubi to mozna podlwea
    tworzacym sie sosem

    pasuje do ziemniakow, ryzu, salaty( jak ktos na diecie) itd

    jak zostanie z obiadu i wystygnie to mozna i na kanapke pokroic - moja corka lubi
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: kabushka IP: *.proxy.aol.com 15.11.06, 06:56
    A ja wlasnie pieke piers nadziewana mieszanka fety, wloskich orzechow,
    suszonych sliwek i odrobiny smietany. Wiem, godzina makabryczna na
    przygotowywanie obiadu (u mnie 5.55), ale mam dzisiaj kilka spraw do
    zalatwienia po pracy, wiec... :-)
  • 15.11.06, 14:58
    brzmi super
    --
    byłu dużo ludzi,więc ruszałem się jak mucha w smole... yy to znaczy w rosole,
    chciałem powiedzieć
  • 15.11.06, 08:03
    a ja robię tak: kroję piersi w małą kostkę, podsmażam z cebulką w kostkę,
    zalewam bulionem, ciut podduszam, wrzucam serek z niebieską pleśnią ( np:lazur)
    potem zalewam śmietaną, czekam aż zgęstnieje, doprawiam wegetą i pieprzem i to
    wszystko wylewam na makaron szpinakowy i jest naprawdę palce lizać.Szybko,łatwo
    i przyjemnie.
  • 15.11.06, 11:09
    mozna dokupiac skrzydelka, szyjke, kuper itp. i zlozyc calego kurczaka, niczym
    model samolotu:)) - proba zartu, prosze wybaczyc, juz wchodze w powazniejszy ton.

    kilka sezonow temu byl przepis na tym forum, ktory bardzo mi sie podobal. piersi
    byly ukladane w rondlu, oblozone polowa bodaj masla i sliwkami suszonymi. o, juz
    znalazlam stosowny link:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9548639&a=9551708
    smakowalo to doskonale, zwlaszcza z ryzem. sos maslano-sliwkowy byl boski!
    przepraszam za te szumne epitety, ale nie moge sie powstrzymac naprawde.

    pozdrowienia,
    z.
  • Gość: bogna71 IP: *.iitd.pan.wroc.pl 15.11.06, 11:18
    A ja tu już kiedyś pisałam o kurzych biustach w zupie cebulowej Knorr
    (proszkowej).
    Potrzebne są 4 filety kurze, 0,5 l śmietanki kremówki i dwie torebki owej zupy.
    Zupę bełtamy z ok. 100 ml wody, dodajemy śmietankę.
    Mięso tłuczemy jak na kotlety, każdy kotlet tniemy na pół.Układamy surowe w
    naczyniu żaroodpornym.
    Zalewamy wyprodukowanym sosikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180oC) i
    pieczemy ok. godzinki.
    Naprawdę polecam - z ryżem, kuskus czy ziemniakami, do tego surówka i obiadek
    gotowy.
  • 15.11.06, 14:30
    chyba z forum ale głowy nie dam, w każdym bądź razie pyszne:
    filety z kurczaka nasmarowac pesto,
    włozyc do naczynia żaroodpornego uprzednio nasmarowanego oliwą,
    na to polozyc pomidory pokrojone w plastry (obrane ze skory)
    mozna posypać suszona bazylią,
    piec w piekarniku ok pół godziny
    następnie dodac plastry żółtego sera
    podpiec jeszcze ok 10 min. i gotowe
    smacznego
    --
    ...
  • 15.11.06, 14:55
    dziekuje wszystkim za odpowiedzi, napewno cos wybiore nie tylko na dzis ale i
    na przyszlosc!!
    jeszcze raz wielkie dzieki
  • 15.11.06, 21:23
    rozbijasz piersi, podpiekasz w piekarniku,
    posypujesz przyprawami, na wierzch dajesz usmażone
    pieczarki na cebulce, podpiekasz, na koniec dajesz
    na wierzch starty ser żółty, zapiekasz i polewasz śmietaną;)
    --
    WŁOSY,MAKIJAŻ,STYLIZACJA
    ☺ MÓJ ☻ BLOG ☺

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.