Dodaj do ulubionych

Sos na pizze ze swiezych pomidorow???

IP: *.prem.tmns.net.au 28.11.06, 16:01
Czy ktos moglby mi poradzic jak zrobic sos na pizze ze swiezych pomidorow.Mam
ich wbrod a nie chce kozystac z gotowych sosow w puszkach ale nie wiem co z
tymi pomidorami robic aby otrzymac konsystencje,smak,zapach itp.Dziekuje za
pomoc.
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 28.11.06, 16:29
    Jesli masz duzo pomidorow, wklejam sos / przecier /, ktory robie ja:

    Sos / przecier / pomidorowo-warzywny

    5 kg pomidorow – 1 kg marchwi – 1 duza cebula – 2 galazki selera naciowego / 1
    maly korzeniowy / - kilka zabkow czosnku – peczek natki pietruszki / kilka
    korzeniowych, ale tych we Wloszech nie ma / - listki bazylii – sol – pieprz -
    cukier
    Pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda.
    Rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka floscia wody.
    Przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw, albo przepuscic przez
    maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska “spremipomodoro” /.
    Odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego
    plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu /.
    Przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w
    malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnke i cebule przekrojona na
    pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem
    usunac /.
    Gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie przywarl
    do dna.
    Natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka i
    wrzucic do gotujacego sie przecieru.
    Doprawic lekko sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe
    doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw /.
    Gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej /.
    Wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek.
    Przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po listku
    bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe oliwy / tak
    aby dokladnie pokryla przecier /.
    Zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20
    minut /.

    Mozna zrobic taki przecier bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa,
    listki bazylii /.

    Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z “Kobiety i Zycia”, przywieziony do
    Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania
    slynnej wloskiej salsy / przewaznie robionej bez dodatku warzyw i tak tez mozna
    to zrobic /, podobno nazywanej w Polsce ciapa.

    Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska
    maszynke “spremipomodoro”.

    Ja robie zwykle polowe z warzywami, polowe bez. Ten z warzywami jest wlasciwie
    prawie gotowy do makaronu.
  • Gość: bluff IP: 144.138.52.* 29.11.06, 15:24
    Dzieki za przepis,przekaze odpowiedniej polowie do przerobienia i dam znac o
    wynikach,a skoro jestes w kraju pizzy to moze wiecej sekretow nam bedziesz
    zdradzac bo wlasnie objelismy pizzerie i wszelkie porady sa na wage kangurow:)
    mamy ambicje przebic lokalne pizzerie,bedzie trudno ale sprobowac mozna,bede
    pytal,a jesli poradzisz to widz ze mamy szanse,pozdrawiam z down under.
  • linn_linn 29.11.06, 16:04
    Ja jestem raczej milosniczka focacci. Nawet zaczyna mnie to niepokoic: ciagle
    mowie sobie, ze upieke cos innego, a potem pieke focaccie / co wieczor /.
    Oto przepis: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42061549,42227779,0,2.html?v=2
    Co do pizzy, polecam proby i jeszcze raz proby. Duzo zalezy od piekarnika i
    sposobu pieczenia: przepisy sa na ogol proste. Dopoki nie kupie sobie piecyka
    do pizzy o nazwie Ferrari, w domowym piekarniku raczej nie bede piekla.
    Oto on:
    www.rotex.net/shopping/product_details.php?id=4&product_id=1

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka