Dodaj do ulubionych

rurki wloskie kto zna przepis na same rurki

IP: 81.10.26.* 06.12.06, 17:50
bardzo prosze jesli ktos zna przepis na same rurki wloskie mam maszyne ale nie
mam przepisu i nie mam pojecia jak to zrobic nic mi nie wychodzi sa albo za
twarde albo za suche i nie mozna ich zwinac i nigdzie nie ma przepisu. prosze
o pomoc
Edytor zaawansowany
  • jokaer 06.12.06, 18:02
    napewno zwija sie jeszcze gorące, tylko tyle wiem


    ----
    dagmargallery.republika.pl
  • Gość: Ela IP: 81.10.26.* 06.12.06, 18:06
    dzieki ja tez mysle ze na goraco tylko jakie sa skladniki na ciasto bo moje
    wielokrotne proby sie nie powiodly
  • jokaer 06.12.06, 19:49
    poszukam w starych gazetach , chyba , że ktoś wcześniej Ci napisze :))


    ----
    dagmargallery.republika.pl
  • ampolion 06.12.06, 23:05
    A co to takiego te rurki "włoskie"? Czy to to samo co rurki z kremem? A może
    chodzi o rodzaj makaronu?
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • Gość: Ela IP: 81.10.26.* 07.12.06, 09:20
    niestetynie znam wloskiego a ten link jest po wlosku, kurcze czy naprawde to
    taka slodka tajemnica ze nikt nie moze podac tego przepisu,a rurki czesto mozna
    zjesc w kazdym miescie sa napelniane bita smietane i maja wyglad jakby byly z
    wafla. Dzieki joaker postaraj sie poszukaj w gazetach bo ja nie mam do nich
    dostepu bo mieszkam poza polska
  • Gość: bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:34
    Gość portalu: Ela napisał(a):

    > kurcze czy naprawde to
    > taka slodka tajemnica ze nikt nie moze podac tego przepisu

    nie przyszlo Ci do glowy ze nikt tego przepisu tu nie ma? jasne, wszyscy siedza
    na kajetach z tajemniczym przepisem nie chcac sie z Toba podzielic
  • yavorius 07.12.06, 09:45
    Then the ricettina 60g of butter to ambient temperature 120g of sugar 3 flour
    egg whites 70g 6 fused butter teaspoons (left to intiepidire) To work the
    ambient butter to temperature with the sugar until obtaining a spumoso
    compound, then to add one for time the egg whites and amalgamating. To join the
    sifted flour and to stir, and to add for last the fused butter intiepidito.
    Amalgamating you will obtain a fluid, smooth compound rather smooth, nearly
    white man. Distributed to cucchiaiate on paper from furnace and you spread so
    as to to obtain of the circles (approximately 8-10 cm of diameter) helping you
    with the back of a spoon. Put into an oven 6 minuteren to 180°, sfornate and
    fastly detached the cialde from the paper from furnace and rolls up them to you
    around to Chinese or analogous batons (I today I have used the manico of two
    enough thin paint-brushes that use in kitchen). With the three remained egg
    yolks I have prepared a pasticciera cream for the rather hard chocolate, with
    which I have filled up cigarettes.

    Dokonane przez:
    babelfish.altavista.com
    --
    Niektórzy mówią, że na widok jego plaskatego ryja można się porzygać,
    a jego smak spaczony jest długoletnim używaniem kolorowych trunków
    ze sklepów chemicznych. My jednak wiemy, że zwą go Yavorius.
  • jokaer 07.12.06, 10:09
    znalazłam nie w gazecie ale w bardzo starej książce do wypieków, dosyc
    kaloryczne ale chyba dobre , dwa przepisy;

    1- rurki francuskie z kremem-
    składniki : 40 dkg mąki, 40 dkg masła, 1 żółtko , sok z pół cytryny , woda , sól
    do smaku ( szczypta)

    wykonanie

    posiekać tłuszcz z połową mąki, zagnieść dać do lodówki;

    drugą połowę mąki polączyć z żółtkiem, wodą , sokiem cytrynowym ,szczyptą soli ,
    wyrobic ciasto wolne, rozwałkować;
    potem na rozwalkowane ciasto kładzie sie to z lodówki i rozwalkowuje , składa,
    itd jak francuskie , tak z pięć razy;

    i teraz ułatwienie jeśli chodzi o rurki;

    albo drewniane kołeczki albo z tektury owiniętej folią zrobic sobić ruloniki
    foremki, rozwałkowane cienko ciasto owinąć na foremce, posmarować rozbitym
    jakiem , posypać cukrem , ułozyc w odstępach i piec ok.20;


    2- ciasto kruche-
    składniki- 40 dgk mąki, 40 dkg masła, 1 żółtko, sok z pół cytryny woda sól
    szczypta;
    ciasto -zagnieść nożem wszystkie składniki, schłodzić , potem cienko wałkować i
    na foremki owinąc jak wyżej ale juz bez smarowania jajkiem;

    to z gazety znalazłam ale to co innego , i mi się przypomniało, że za nic nie
    mogłam pozwijać ani rurek ani innych kształtów z upieczonego ciasta, a tam
    właśnie jest taka wersja ciasta kruchego jakiegoś marcepanowego, a więc nie
    klasycznych rurek

    te 2 przepisy sie wydaja dobre

    ----

    dgmargallery.republika.pl
  • linn_linn 07.12.06, 11:24
    Elu, moge przetlumaczyc, ale nie wiem, czy w ogole chodzi o tego typu rurki.
    Tym bardziej, ze te nie z sa z maszyny. Na wszelki wypadek nie bede tlumaczyc.
    No chyba ze da sie cos zrozumiec z tlumaczenia automatycznego.
  • Gość: Limba IP: *.mos.gov.pl 07.12.06, 11:10
    Niestety rurki francuskie, to nie są rurki waflowe, o które pyta Ela.
    Francuskie są grubsze i bardziej przypominają kruche rurki z kremem.

    Te wypiekane w maszynach, podobnych do gofrownic, tylko mających cieniutkie
    krateczki i to co z nich wychodzi, to taki cieniutki wafel - andrut.
    Ciasto – podobne do naleśnikowego – jest rzadkie i wylewa się je, zamyka
    maszynkę i piecze.
    Obserwowałam często produkcję tych rurek w dzieciństwie, gdy czekało się na nie
    dość długo [cukiernia miała tylko dwie maszynki do wypiekania wafli, a amatorów
    zawsze było dużo] ... ale za to kupowało się rurki takie świeże, chrupiące,
    pachnące ... pyszne.
    Teraz też można kupić te rurki w niektórych cukierniach, ale muszą być
    wyprodukowane dużo wcześniej, bo nie są takie chrupiące jak dawniej, a czasem
    nadziewają je od razu śmietaną i wtedy rurki robią się gumowe, bo wilgotnieją
    od śmietany.

    I nie dziw się Elu, że przepis ten nie jest dostępny na zawołanie, bo w Polsce
    takie maszyny nie są powszechnie dostępne ... sama bym ją chętnie kupiła, bo
    bardzo lubię te rurki, ale nigdy jej nie widziałam w sprzedaży.
  • linn_linn 07.12.06, 11:26
    Limbo, jak zwykle fachowy post. Musze zatem zajrzec na Coquinarie. Byc moze
    chodzi o cos, co nazywa sie "cialda". Ma chyba krateczki i byc moze uda sie
    zwinac.
  • linn_linn 07.12.06, 11:27
    Zamiast posadzac nas o to, ze nie chcemy podzielic sie przepisem, ktory
    oczywiscie mamy, napisz o jaka maszyne chodzi. Jesli masz link, wklej.
  • jokaer 07.12.06, 11:41
    na takie wafle też mam przepisy z tej samej książki, podane jest istotnie
    pieczenie w formach waflowych;

    sa to wafle; wafle polskie i wafle szwedzkie;
    i jest tez przepis na ciasto andrutowe, a to juz jest co innego

    jak ktoś chce to moge wklepać tekst, bo nie ma skanera

    ---

    dagmargaller.republika.pl
  • linn_linn 07.12.06, 11:58
    Najwazniejsze ustalic jakie to maja byc rurki i jaka maszyna.
  • Gość: Limba IP: *.mos.gov.pl 07.12.06, 16:38
    O, dziękuję Linn, jak miło – pozdrawiam, pozdrawiam. I od razu przypomniałam
    sobie o mące na drożdżówkę ... ha, ha – czy na świąteczne wypieki już swoją
    grzejesz i suszysz na kaloryferze? Czy dobrze pamiętam, że kiedyś - przy okazji
    spotkania w jakimś wątku - pytałaś mnie skąd wiem, że właśnie grzejesz mąkę na
    kaloryferze?

    A co do meritum, to z pewnością ten przepis na rożki można wykorzystać na
    rurki.
    Sądząc po proporcjach składników 100 g mąki i 100 g cukru [i zwróć uwagę, że
    ciasto bez dodatku płynów typu mleko, śmietana, które powodują, że ciasto jest
    bardziej elastyczne, czyli zbliżone do naleśnikowego]... myślę, że to może być
    podobny przepis.
    Wafelek w rurkach jest bardzo słodki, a jednocześnie bardzo chrupki
    delikatniejszy niż te wafle, w których sprzedają lody. Pamiętam, że jak się
    gryzło taką świeżutką rurkę, to wafelek łamał się i aż pryskały z niego
    okruchy.
    Bo jeśli porównywać, to te „lodowe” wafle są właśnie dużo mniej słodkie,
    bardziej twarde i oczywiście grubsze.
    Ale jak zobaczyłam obrazek to pomyślałam sobie, że z tej maszyny do rożków też
    mogą wyjść rurki – wystarczy ten krążek zwinąć na jakiś pręcik w kształcie
    walca, rurka będzie tylko cieńsza po brzegach, a grubsza po środku ... ale to
    przecież nie feler - ważna jest grubość [a raczej cienkość] wafelka i gatunek
    ciasta.
    A sądząc z opisu, Ela ma faktycznie profesjonalną maszynę do rurek. Tylko
    pozazdrościć!


  • Gość: Ela IP: 81.10.26.* 07.12.06, 13:28
    Czesc.Dzieki za tyle informacji,ale szkoda,ze zadna nie wiele mi pomaga:-(
    Nie posądzam nikogo o niechęć podania przepisu,ale nie mogę zrozumiec,dlaczego
    tego przepisu nie mozna nigdzie znalezc.Rurki włoskie to nie są rurki
    francuskie(niestety).Maszynę mam profesjonalną-podobną do tej do
    wafli(kwadratowa,na jednej czesci odbijają się krateczki,a gorna jest
    gładka).Sądzę,że przepis jest podobny jak na suchy wafel...albo jak ten co na
    linku włoskim jest na rożki,ale niestety nie moge go zrozumieć.Jeśli komuś sie
    zechce jeszcze poszukać bede bardzo wdzieczna
    Z gory DZIEKUJE
    Pozdrawiam.
  • linn_linn 07.12.06, 14:15
    Zaden problem:

    2 bialka
    100 g cukru
    100 g maki
    50 g stopionego masla
    2-3 krople esencji waniliowej / cytrynowej /
    - wymieszac bialka z cukrem / bez ubijania /
    - dodac make, maslo i esencje
    - wlac niewielka ilosc i piec przez kilka sekund
    - wyjac wafelek i zwinac, kiedy jest jeszcze cieply / w rozek albow rurke /
    - jesli pierwsza rurka wyda sie zbyt miekka, dodac troche maki
    -jesli jest zbyt twarda i sie kruszy, dodac troche stopionego masla

    Wafelki mozna modelowac nadajac im forme rozkow, rurek, miseczek itp.
    Jesli nie sa uzyte natychmiast, trzeba zawinac je w papier sniadaniowy albo ten
    do pieczenia. Mozna przechowywac je w szczelnie zamknietych sloikach przez 2
    dni.

    Jesli czegos nie ma w google'u, to zwykle dlatego, ze nie umiemy tego znalezc /
    albo ze to cos nie istnieje /.


  • jokaer 07.12.06, 14:40
    WAFLE: składniki- 1/2 kg maki, 4 łyzki cukru, 25 dkg masła, 6 jaj, 1/2 litra
    mleka, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 paczka cukru wan., otarta skórka
    z 1 cytryny, olejek rumowy

    wykonanie- utrzec masło na pianę, dodawać mieszając cukier, jaja, mąkę
    wymieszaną z proszkiem oraz mleko, potem skórke z cytryny, cukier waniliowy
    olejek i ubijac ciasto do wystapienia bąbli
    piec natychmiast w rozgrzanej formie do wafli posmarowanej tłuszczem

    WAFLE POLSKIE - składniki 25 dkg maki, 20 dkg cukru pudru, 10 dkg masła, 6 jaj,
    1/2 litra smietanki
    wykonanie: masło utrzeć wsypać cukier puder, wbic żółtka i wyrobic masę, dodać
    smietankę ubic piane z białek dodać ją i dodać mąkę - lekko wymieszać;
    po łyżce stołowej masy nakładać do formy waflowej i piec jak wyżej

    WAFLE SZWEDZKIE- składniki: 20 dkg m.krupczatki, 2 łyzki cukru, 1/2 litra
    smietanki , 1dkg soli
    wykonanie: do smietanki wsypać cukier , mąkę, sól i wyrobic na gładka nmasę ;
    piec jak wyżej

    ANDRUTY- składniki 1 kg mąki, 20 dkg cukru, 2 jaja, 1 litr mleka, 1 łyzka
    stopionego masła
    wykonanie- wymieszać wszystkie składniki , nalewać do formy andrutowej, piec w
    otwartym piekarniku, upieczone zwijać na okragłym drewnianym wałku;

    może ktorys przepis będzie dobry ? :)


    acha , myslę , że jak ktoś ma gofrownicę też może popróbować

    ---
    dagmargallery.republika.pl
  • Gość: Ela IP: 81.10.26.* 07.12.06, 23:56
    Serdeczne dzieki wam ze chcieliscie mi pomoc jutro zabieram sie do roboty jak mi
    cos z tego wyjdzie to oczywiscie napisze a wtedy zapraszam na rurki wloskie do
    egiptu tego tu jeszcze nie bylo.dzieki
  • linn_linn 08.12.06, 08:21
    Byloby dobrze, abys je sfotografowala i wstawila do galerii potraw / musialabys
    sie zalogowac /. Rurek tam chyba jeszcze nie bylo.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka