Dodaj do ulubionych

pleśń na serze pleśniowym?

IP: *.aster.pl 07.12.06, 14:48
czy taki ser nadaje się do jedzenia, czy raczej nakarmić nim kosz?
Edytor zaawansowany
  • jacek1f 07.12.06, 14:51
    zapłaciłas...?!

    Luuudzie, pls.

    - na camambertach norma, ale jak kłaki ma jak Beatlesi w młodosci, to coś
    niehalo.
    - kłaki na niebieskich - niehalo.
    - reszta ... n atym polegażeby była plesń!

    To jaki ser?
  • Gość: kasia IP: *.aster.pl 07.12.06, 14:54
    ser jest z tych z niebieską pleśnią, kupiony w Bomi trzymany w lodówce, niestety
    w folii, a iel zapłaciłam nie pamietam
  • Gość: ardiss IP: *.portnet.pl 07.12.06, 14:56
    też mam zawsze problem z tym.. czy ta pleśń to ok, czy tez już blee. Ale zwykle
    zjadam:) raz tylko wyrzuciłam bo jakiś miękki był i gąbczasty a poza tym płynął
    z niego jakiś sok...
  • jacek1f 07.12.06, 15:01
    to raczej zaparował i inne bakterje niestety sie rozwineły.
    Pleśń niebieska może sie maziowac na skórce..:-) i płynąć czasami, jak ma za
    ciepło w środku w kanalikach, co je wyjadła wcześniej.

    Ale jak kłaczki-włoski, to raczej, raczej out.

    (i nie ma co obkrawac itp...)
  • jacek1f 07.12.06, 15:03
    - może jak zapieczesz, lub rozpuścisz na sos, to bedzie ok. Ale dzieciom nie
    dawaj.
  • Gość: fleming IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 22:04
    a ja sądzę, że jeśli to juz "zła" pleśń to obróbka termiczna nic nie pomoże,
    ponieważ to co jest niebezpieczne dla naszego zdrowia - to nie "pleśń sama w
    sobie" (mikroorganizm)tylko produkty jego przemiany materii - metabolity
    o ile, wysoka temperatura zabije intruza, to toksyny, które wyprodukował mogą
    pozostać niezmienione
  • martvica 08.12.06, 16:40
    Ja ostatnio wyrzuciłam kawałek pseudo-camemberta firmy Turek, bo miał pleśń nie
    tam gdzie trzeba - znaczy na tym kremowym, nie na skórce. Siostra która serów
    nie jada wcale uznała że pleśniak to pleśniak, a ja sie nie odważyłam. Do daty
    ważności jeszcze trochę zostało... Ale mało jadalnie mi wygladał i juz :>
    --
    Fotoblog Woli Justowskiej
    Forum mieszkańców Woli Justowskiej
    Ruda Paskuda
  • bogna71 09.12.06, 17:46
    Może nosa swojego zapytaj???
    Kiedyś kupiłam ser z niebieską pleśnią, w sreberku (lazur to był chyba) i po
    odwinięciu mazał się paskudnie i nie pachniał jak ser, tylko jakiś dziwny ten
    smród był - jakoś odrazu za dobrze mi się nie skojarzył, no i poszedł weg...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka