Dodaj do ulubionych

niebanalne gołąbki

12.12.06, 21:32
witam
poratujcie przepisem na jakieś "inne" gołąbki, zawsze robię takie standardowe
mięso mielone i ryż lub kasza gryczana, natomiast na święta chciałabym zrobić
jakieś inne, macie jakieś ciekawe pomysły?
znalazłam przepis na gołabki z kiszonej kapusy, ale nie mam takiej może
pokombinować z sokiem z kapusty? gotować gołąbki w takim soku?
z góry dziękuję za pomoc
--
marzena
Edytor zaawansowany
  • Gość: miki IP: *.kolonianet.pl 12.12.06, 21:45
    Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi
    grzybami, ale mogą też być z kaszą i pieczarkami. Plus cebula. Przesmażona. I
    dobrze przyprawione. Ale też sobie pomyślałam, że można w liście włoskiej
    kapusty zapakować porcyjki klasycznej, wigilijnej kapusty z grzybami i poddusić
    w ekstra sosie śmietanowym. Nie robiłam tego, ale po świętach spróbuję
    eksperymentu z nadwyżką.
  • ba_nita 12.12.06, 22:56
    Jeśli wytrzymasz woń to...)))
    --
    Jeśli szukasz i nie możesz ich znaleźć to widocznie wylogowało Cię...albo
    oślepiło.Vigilate itaque, quia nescitis diem neque horam.
  • Gość: esseyee IP: *.pp.com.pl 12.12.06, 22:46
    To sa gołąbki mojej przyjaciółki "piszingera". Fantastyczne!

    Gotuję kaszę jaglaną (1 szkl.) na mleku. Obgotowuję osobno 5 dkg grzybków
    suszonych. Siekam je i dodaję do kaszy + 2 cebule posiekane i zrumienione na
    maśle, 2 jaja na twardo posiekane i pęczek posiekanego kopru. Wszstko doprawiam
    pieprzem i sola, wbijam 1 surowe jajo. Mieszam. Zawijam gołąbki w obgotowane
    liście WŁOSKIEJ kapusty, panieruję w mące, jajku i bułce i obsmażam na oleju.
    Najlepsze są odpieczone na 2-gi dzień
  • Gość: turchanyi IP: 149.156.14.* 13.12.06, 09:23
    Możma pokombinować wariant z kiszoną kapustą. Koleżanka Swietła - Bułgarka, nie
    mając w Polsce kapusty ukiszonej w całych głowkach, zrobiła to tak: sparzyła
    liście zwykłej białej kapusty, nadzienie w wersji wegetariańskiej z ugotowanego
    ryżu, zeszklonej cebulki, koncentratu pomidorowego, doprawione solą, pieprzem i
    dość dużą ilością majeranku, tymianku, cząbru. W oryginale używała macierzanki,
    uzbieranej w okolicy gór Riła. Gołabki zawinęła "normalnie", ułożyła w dużym
    garnku przekładając warstwami kiszonej kapusty. Całość trzeba dusić ok. 40 min
    lub zapiekać pod przykryciem. Bardzo pyszne. Do nadzienia można też dodac
    trochę mielonego mięsa.
  • nisar 13.12.06, 09:41
    Zrobiłam swego czasu "wariację gołąbkową". Polegało to na tym, że użyłam
    kapusty włoskiej a nie jak zawsze białej oraz wetknęłam do środka mięso
    wyłącznie wołowe (z olejem w środku) z pieczarkami i udusiłam toto w b. ostrym
    (naprawdę bardzo) sosie pomidorowym.
    Chłop który nie lubi gołąbków był szczęśliwy.
    Ja wolę tradycyjne.

    --
    W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
  • bogna71 13.12.06, 11:06
    Kurczę, wydaje mi się, że w GP widziałam taki świetny przepis na gołąbki z
    ziemniakami. I nie moge znaleźć - Ktoś pomoże???
  • Gość: Slawa IP: *.q.pppool.de 13.12.06, 12:44
    Moze to o te chodzi?
    Jakis czas temu znalazlam w GP, niestety nie wiem jak sie nazywal watek ani
    autor, linku tez nie mam:-(
    Tu wklejam to co sobie zanotowalam(slowo w slowo)
    Pozdrawiam
    Slawa



    Golabki ziemniaczane z kielbasa

    Przepis pochodzi z Mojego Gotowania, gołąbki są pyszne ,bardzo aromatyczne ,
    niezbyt czasochłonne , naprawdę warto je zrobić.

    kilka dużych liści włoskiej kapusty
    ok 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
    ok 1/2 kg ziemniaków
    100 ml mleka (ja dałam śmietankę)
    spory ząbek czosnku
    cebula
    2-3 łyżki startego żółtego sera
    3 łyżki masła
    1/2 szkl bulionu
    sól,pieprz

    Ziemniaki ugotować , odcedzić i ostudzić (ja uzyłam ziemniaków ugotowanych i
    ubitych poprzedniego dnia i były super). Liście kapusty umyć i blanszować
    kilka minut we wrzatku. Wyjąć , osączyć , ostudzić .Kiełbasę pokroić w
    drobniutką kostkę i podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do ubitych
    ziemniaków dodać 2 łyzki masła , mleko lub smietankę , czosnek , kiełbasę i
    doprawić sola i pieprzem na pikantnie. Farsz nałożyc na liscie kapusty i
    zwinac gołąbki. Cebulę pokroić w piórka , przesmażyc na leciutko złoto w
    rondlu na pozostałym maśle , wyjać, w rondlu ułozyc ciasno gołąbki , na
    wierzch rozłożyć podsmażona cebulę i zalać bulionem. Dusic pod przykryciem na
    małym ogniu 10 minut ( ja dusiłam pod przykryciem ok 15 minut a później
    jeszcze kilka minut odkryte do lekkiego odparowania sosu). Podawać z cebulką
    i sosem spod duszenia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka