Dodaj do ulubionych

jak robicie śledzie w oleju i śmietanie?

18.12.06, 08:29
Mam problem, ponieważ robie śledzie po raz pierwszy jak mam się do tego
zabrać. Jakie śledzie najlepiej kupić / słyszalam, ze matjasy/, co sie z nimi
robi. Chcialam zrobic w śmietanie i w oleju. Czy możecie mnie naprowadzić
DOKŁADNIE, albo dajcie jakieś strony. Pa. Dzięki.
Edytor zaawansowany
  • serwetka7 18.12.06, 09:58
    Dziękuję Wam wszystkim, znalazłam sobie, ale rzeczywiście chciałam mieć przepis
    gotowy, bo nie mam czasu na grzebanie.Pa.
  • nisar 18.12.06, 09:57
    1. Najlepiej kupić płaty majtasowe. Obejrzeć żeby nie były żółte nigdzie,
    najlepiej dość grubawe, wtedy jest szansa że będą mięsiste
    2. W domu wrzucić do dużego garnka, przedtem polizać. Jeśli są b. słone - zalać
    wodą pół na pół z mlekiem, jeśli nie - tylko wodą.
    3. Zostawić w diabły na ok. 2 godziny.
    4. Opłukać w wodzie, jeśli moczyły się w mleku
    5. Osuszyć b. porządnie ręcznikiem kuchennym papierowym
    6. pokroić na dzwonka, wyjąć sterczące ości
    7. na dno słoja wrzucić cebulę w półtalarkach, pieprz w ziarenkach, kilka
    ziarenek angielskiego ziela
    6. wlać nieco oliwy
    7. układać warstwami śledzie przelewając je olejem, jak się komu chce :)))
    przekładając cebulą i ziarenkami
    8. na wierzchu zalać olejem tak by śledziki przykryło i położyć dwa-trzy listki
    bobkowe

    Na stół wyjmujesz potem śledziki z oleju, dekorujesz cebulką ze słoja i
    ziarenkami.
    Dla uzyskania śledzi w śmietanie należy:
    1. wyjąć śledzie z oleju i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym
    2. ułożyć na półmisku
    3. zalać przygotowaną zalewą - jabłko pokrojone w kosteczkę, ogórek świeży w
    kosteczkę, blanszowana cebulka w kosteczkę, gęsta śmietana, łyżka majonezu,
    łyżeczka musztardy łagodnej, przyprawy wg uznania.
    O!

    --
    W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
  • nisar 18.12.06, 09:58
    Przygotować minimum trzy-cztery dni przed terminem spożycia. Zmiękną od oleju i
    przejdą przyprawami.
    Oczywiście zalewę śmietanową robić tuż przed podaniem.

    --
    W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
  • ba_nita 18.12.06, 10:03

    --
    Jeśli szukasz i nie możesz ich znaleźć to widocznie wylogowało Cię...albo
    oślepiło.Vigilate itaque, quia nescitis diem neque horam.
  • serwetka7 18.12.06, 10:21
    Dziękuję nisar, aby więcej takich ludzi. Życzę Wesołych Świąt i smacznego
    jedzonka.Pa.
  • mmmmr 18.12.06, 12:38
    ja też dziękuję za przepis, bo właśnie coś takiego szukałam, dokładnych
    wskazówek i rad :)
    --
    Magdalena, mama synka M (4lata), córki M (17,02,05.) i żona M ;), czyli razem
    cztery MMMM
  • jacek1f 18.12.06, 12:52
    pod pierzynka?!

    :-)
  • nisar 18.12.06, 12:53
    Jacku, tego majonezu jest tam symboliczna ilość, a dodaje nieco ostrości tej
    zalewie.
    Zwłaszcza jeśli daję ogórek świeży a nie kiszony.
    Ale oczywiście można zrezygnować z majonezu :)

    --
    W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka