Dodaj do ulubionych

smażenie skórki pomarańczowej

18.12.06, 11:36
czy znacie dobre przepisy...mam pięknie wydania książek kucharskich, ale tam
oprócz ładnych zdjęć i wymyslnych przepisów, nie ma takich podstawowych
rzeczy...
skórkę już mam namoczoną (dodałam też skórkę z mandarynki, bo ładnie
pachnie), wiem, że trzeba "wyfiletować" z białego...i co dalej?...jakie są
proporcje syropu?....
Edytor zaawansowany
  • Gość: gość Iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 19:37
    Skórki gotować 10 minut,zlać wodę i zagotować ponownie w świeżej wodzie.
    Ugotować syrop cukier i woda jeden do jednego w zależnoości od ilości
    skórek.Jak syrop ostygnie do 40 stopni C. zalać skórki na dobę.Znowu wyjąć
    skórki, syrop zagotować, ostudzić do 40 stopni,zalć i.t.d.w sumie trzy dni i
    skórki gotowe.
  • 18.12.06, 22:58
    wielkie dzięki....dość to pracochłonne...ale coż....




    czy ktoś zna krótszy proces? ;)
  • 19.12.06, 08:29
    a po co 3 razy zagotowywać ten syrop?
    Ja gotuję raz i gorące wkładam do słoików.
  • Gość: gość Iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 17:07
    Jeśli zalewa się skórki gorącym syropem, są miękkie i tracą jędrność.
    Syrop zlewany i gotowany trzy razy nabiera aromatu ,jest coraz gęstszy i skórki
    będą lepiej się przechowywały.
  • Gość: grazia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.12.06, 18:48
    Ja mocze skórki ,zmieniając wode kilkakrotnie, nastepnie gotuje,też raz wodę
    odlewam. Po ostygnieciu odkrawam białe albedo czy jakos tam sie to nazywa ,
    pozostawiając tylko cienką skóreczke , którą po pokrojeniu w dowolny sposób
    smażę w syropie cukrowym.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.