• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

smażenie skórki pomarańczowej

  • 18.12.06, 11:36
    czy znacie dobre przepisy...mam pięknie wydania książek kucharskich, ale tam
    oprócz ładnych zdjęć i wymyslnych przepisów, nie ma takich podstawowych
    rzeczy...
    skórkę już mam namoczoną (dodałam też skórkę z mandarynki, bo ładnie
    pachnie), wiem, że trzeba "wyfiletować" z białego...i co dalej?...jakie są
    proporcje syropu?....
    Edytor zaawansowany
    • Gość: gość Iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 19:37
      Skórki gotować 10 minut,zlać wodę i zagotować ponownie w świeżej wodzie.
      Ugotować syrop cukier i woda jeden do jednego w zależnoości od ilości
      skórek.Jak syrop ostygnie do 40 stopni C. zalać skórki na dobę.Znowu wyjąć
      skórki, syrop zagotować, ostudzić do 40 stopni,zalć i.t.d.w sumie trzy dni i
      skórki gotowe.
      • 18.12.06, 22:58
        wielkie dzięki....dość to pracochłonne...ale coż....




        czy ktoś zna krótszy proces? ;)
        • 19.12.06, 08:29
          a po co 3 razy zagotowywać ten syrop?
          Ja gotuję raz i gorące wkładam do słoików.
          • Gość: gość Iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 17:07
            Jeśli zalewa się skórki gorącym syropem, są miękkie i tracą jędrność.
            Syrop zlewany i gotowany trzy razy nabiera aromatu ,jest coraz gęstszy i skórki
            będą lepiej się przechowywały.
            • Gość: grazia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.12.06, 18:48
              Ja mocze skórki ,zmieniając wode kilkakrotnie, nastepnie gotuje,też raz wodę
              odlewam. Po ostygnieciu odkrawam białe albedo czy jakos tam sie to nazywa ,
              pozostawiając tylko cienką skóreczke , którą po pokrojeniu w dowolny sposób
              smażę w syropie cukrowym.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.