Dodaj do ulubionych

Ojejku :((((

19.12.06, 21:01
Przygotowałam sobie dzisiaj karpia do smażenia we Wigilię.
Kawałki "niewyjściowe" usmażyłam do spożycia bieżącego... I kurczę, za tłuste
toto dla mnie. No jak jeszcze w Wigilię dopakujemy innymi ciężkostrawnymi
potrawami to padniemy.
Czy jest jakaś lżejsza postać karpia?
Chybabym się zdecydowała...

Dziękuję z góry.

--
W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
Edytor zaawansowany
  • nimeska 19.12.06, 21:04
    karp jest z natury tlusty i ja nie jadam bo nie lubie i zreszta u mnie nie ma
    karpia wiec u mnie bedzie losos w dzwonkach:)
    --
    zimo ? gdzie jesteś ? tęsknie za tobą ....
  • ampolion 19.12.06, 21:06
    Karp w galarecie lub po żydowsku?...
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • nisar 19.12.06, 21:07
    Ale na ciepło...

    --
    W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
  • paprotka-gd 19.12.06, 21:39
    Może poczciwy i niezawodny dorsz lub halibut
    szczupak , sandacz ewentualnie pstrąg - dobre i sprawdzone ryby
    Karp jest rybą , którą unikam jak tylko mogę i Wigiliję też .
  • Gość: sda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 21:48
    Halibut też jest bardzo tłusty.
  • paprotka-gd 19.12.06, 22:24
    no prawda , tłusty jest ale jako ryba morska ma inny smak
    niż hodowlany w stawach karp
  • jacek1f 19.12.06, 22:31
    ok.

    Dasz rade. Nie łusty.

    :-)
  • jacek1f 19.12.06, 22:32
  • jacek1f 19.12.06, 22:34
  • jagoda85 19.12.06, 21:50
    Zrób go na grilu. Nie dajesz wtedy panierki, która "pije" dodatkowy tłuszcz, bo
    sam karp jest tłusty, no i nie smażysz go na tłuszczu, a jeśli już koniecznie
    chcesz go smażyć, to napewno bez panierki. Z grila, będzie trochę lżejszy do
    strawienia. Pozdrawiam.
  • Gość: pinkink2 IP: *.oc.oc.cox.net 19.12.06, 22:19
    Po pierwsze, czesci "niewyjsciowe" sa z natury tlustsze niz rybi korpus.To moze
    byc tylko takie wrazenie.Nie rezygnowalabym z tradycyjnego smazonego.
    Jesli jednak jest rzeczywiscie za tlusty dla Ciebie, pomysl o sosie chrzanowym.
    Bardzo dobrze idzie ze smazonym karpiem. Rownowazy jego tlustosc i pomaga w
    trawieniu;)
    Wymieszaj chrzan 'sloiczkowy' z gesta smietana, dodaj odrobine cukru i
    posiekane jaja na twardo.


    Ah, zjadlabym go za Ciebie z przyjemnoscia! Ale nic z tego.((
  • Gość: natalicja IP: *.net.autocom.pl 19.12.06, 22:16
    U mnie w domu zawsze się go piekło. Bez panierki ani w ogóle niczego specjalnie "ekstra".
  • roseanne 19.12.06, 22:46
    dlatego ja wole pstraga lub lososia - wtedy mam uczte
    karpia normalnie jem tylko symbolicznie, chyba ze pieczony
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka