29.12.06, 15:14
Dostałam w prezencie zestaw raclette. I chcę wiedziec czym to się je. Moze
pomożecie i podeślecie kilka prostych przepisów ...Podkreślam ,że by nie było
jakos bardzo wyszukane liczy się prostota.
Edytor zaawansowany
  • Gość: gosc IP: *.dsl.club-internet.fr 29.12.06, 15:24
    prosciej sie nie da.
    plasterki wedlin, ziemniaki z wody (najlepiej w mundurkach), korniszony, jakas
    ostra salatka lub/i salata. no i najawzniejsze - ser. w krainach raclette jest
    to specjalny ser do raclette, ale chyba mozesz zastapic go obojetnie jakim srem
    z gatunku zoltych, pod warunkiem, ze bedzie bardzo tlusty (chodzi o to, zeby
    sie dobrze topil) i nie za twardy, sprezysty pod palcem.
    kazdy topi sobie ser i wylewa go na ziemniaki lub wedliny. na lopatkach do sera
    mozna tez smazyc sobie jajka sadzone dla urozmaicenia i wykonywac przerozne
    zapiekanki, ale to juz inaczej przygotowany stol.

  • anoosia88 29.12.06, 17:42
    Dzieki, a w googlach szukałam za nim tutaj napisałam. I żaden z tych przepisów
    mi nie pasował. Dzieki jeszcze raz za dobre chęci i porady. Cos będę próbowała
    robić.
  • amica11 29.12.06, 20:50
    Super samkują przysmażone pieczarki polane serem roztopionym zółtym lub
    pleśniowym, takim śmierdzącym - jak ktoś lubi, szynka, wędlinki, boczek. Kiedyś
    smażyliśmy sprawione piersi z kurczaka w małych kawałkach ale za duzo roboty z
    myciem bo to mięso zbyt przywierało. Obowiązkowo cebulka marynowana,grzybki
    marynowane, kukurydza słodka z puszki, groszek,gotowane różyczki kalafiora,
    brokuły, im więcej miseczek tym większa frajda, ale pózniej trudno się unieść.
    Aha chleb też "suszymy"
  • Gość: anka IP: 86.68.223.* 29.12.06, 21:15
    a ja robie tak : marynuje w przyprawach ,ziolach , czosnku i oliwie kawalki
    poledwiczki wieprzowej ( to najszybciej sie smazy i jest delikatne ), papryka
    czerwona jest tez super na raclette , cebulka , plastry boczku wedzonego .
    Mozna tez robic rybna wersje z krewetkami , lososiem wedzonym i przegrzebkami.
    Wazne zeby posmarowac delikatnie plyte pedzelkiem zamoczonym oliwa (najlepiej
    smakowa taka wlasnej roboty z ziolami i czosnkiem ). Przy tym daniu jest
    mnostwo mozliwosci , warto wyprobowac rozne przepisy i wlasne pomysly . Super
    sprawa na wieczory zimowe ze znajomymi.Smacznego
  • Gość: aska_1501 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 22:58
    ja często kroje pierś z kurczaka w małe kawałki i obtaczam ją w curry
  • uyu 29.12.06, 23:25
    To opowiem jak robilam raclette tam, we Francji. Jak to juz ktos napisal -
    ziemniaki w mundurkach obowiazkowo. Najlepsze sa Charlottes. Ser raclette
    kupilam ostatnio w Realu; To dobra nowina. Zla to to, ze kosztowal 45 zl za kg.
    Straszliwie drogi! O wiele drozszy niz we Francji. Do tego wedliny, cebulka,
    pomidory, cienkie plastry wolowiny lub wieprzowiny - co kto lubi.
    Popijac winem.
    --
    Ô! Interpunkcjo, nie opuszczaj mnie! Wroc!
    www.uyu.bloog.pl/
    Dwa lata na koncu swiata.
  • Gość: anka IP: 86.68.223.* 29.12.06, 23:41
    zapomnialam dodac , ze do tego oczywiscie ziemniaki w mundurkach i ser
    raclette, mniam ....

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka