Dodaj do ulubionych

polskie danie

02.04.03, 16:23
witam! mam taki maly problem - mam zrobic jakies polskie danie, a jestem po
za granicami naszego pieknego kraju i nie mam pojecia co by tu zrobic.
hiszpanie maja te swoja paelle, japonczycy - shushi, a my? co podac, zeby
wszystkim szczeki poodpadaly? aha, wieprzowina odpada... ;)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: polskie danie IP: *.tele2.pl 02.04.03, 16:25
      jak swego czasu, studentka bedac, wyjechalam na zarobek do USA;-) To Amerykanie
      zawsze blagali o golabki lub pierogi. Wprawdzie nie umialam tego wtedy robic,
      wiec skrycie kupowalam w polskiej restauracji;-) Ale na tym najabardziej im
      zalezalo zawsze.
      • tessa13 Pęc(z)ak??? 02.04.03, 17:31
        Wiem oczywiście, co to jest, ale pierwszy raz słyszę, żeby ktoś z tym robił
        gołąbki... Widocznie co okolica to obyczaj. ;-)))


        --
        To you I'm an atheist - to God I'am the Loyal Opposition...
          • tessa13 Re: Pęc(z)ak??? 02.04.03, 17:39
            Coś mi się zdaje, że następnym razem będę musiała kupić we Wrocławiu torebkę
            pęcaka i wypróbować takie gołąbki... ;-)

            --
            To you I'm an atheist - to God I'am the Loyal Opposition...
            • Gość: kaska Re: Pęc(z)ak??? IP: *.tele2.pl 02.04.03, 18:37
              tessa13 napisała:

              > Coś mi się zdaje, że następnym razem będę musiała kupić we Wrocławiu torebkę
              > pęcaka i wypróbować takie gołąbki... ;-)
              >

              wyprobuj. Tez zamierzam takie zrobic. Zwlaszcza jak slysze te teksty: Najlepsze
              golabki jakie jadlem to byly twojej babci:-)
    • hania_76 Re: polskie danie 02.04.03, 18:14
      Dzenifer, jeśli masz jakiekolwiek źródło zaopatrzenia w śledzie, proponuję
      olśnić gości śledziami w oleju z siekaną cebulką. Do tego np. klasyka gatunku,
      czyli sałatka jarzynowa (gotowana włoszczyzna pokrojona w kosteczkę, groszek
      albo kukurydza z puszki, jajko na twardo w kosteczkę + majonez i przyprawy).
      Z zup: barszczyk czerwony (buraczki w plastrach gotować na bardzo małym ogniu w
      bulionie z warzyw - przyprawić czerwonym winem, sokiem z cytryny, listkiem
      laurowym, pieprzem, solą i 1-2 ziarenkami ziela angielskiego) albo rosół z kury
      z makaronem.
      Danie główne (mięsne) - zrazy wołowe z sosem i do tego np duszone buraczki.
        • aniutek Re: polskie danie 10.04.03, 00:31

          a moze zrazy zawijane -wolowe (jesli ma nie byc wieprzowiny), z kopytkami i buraczkami?
          albo kurczak pieczony po polsku ( z nadzieniem) + pieczone ziemniaki i zurawina
          albo nadziewana cielecina ( breast of veal) z kladzionymi kluskami
          albo bliny z kawiorem lub lososiem + smietana
          sporo tego jest jak czlek pomysli,
          pozdrawiam
          aniutek
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka