Dodaj do ulubionych

ryba a'la placek ziemniaczany?

02.01.07, 10:24
Moja córka jadła na Mazurach ,,rybę w placku ziemniaczanym''- tak się
wyraziła. Domyślam się,że to ryba panierowana w ciescie ziemniaczanym. Czy
znacie przepis? Zwykłe ciasto jak na placki nie bardzo trzyma się ryby.
Edytor zaawansowany
  • nieskorzanka 02.01.07, 12:13
    Może jednak ktoś zna...
  • momas 02.01.07, 12:27
    A moze pokrój rybaę na małe kawałki, wymieszaj z ciastem na placki
    ziemniaczane i usmaż. W zależności od proporcji będzie albo placek ziemniaczan
    z rybą, albo ryba z plackiem ziemniaczany,....

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • nieskorzanka 02.01.07, 12:32
    Dziękuję za radę. Spróbuję, ale liczę, że może odezwie się ktoś i poda oryginał

  • Gość: boguś IP: *.17-2.cable.virginm.net 22.08.15, 15:43
    przepis na rybe po chlopsku to byl wymysl szefostwa resteuracji BARKA w Kolobrzegu jako takiego przepisu jaki był sporzadzony nie ma w zadnej ksiazce kucharskiej ale podobne , przepis byl obiety tajemnica resteuracji ale jest bardzo podobny ( jak placek po wegiersku )
  • odyn777 02.01.07, 14:40
    Ja jadłem wielokrotnie taką rybę nad morzem, konkretnie w Mrzeżynie. Danie
    nazywa się "ryba po chłopsku" i jest to filet z dorsza w panierce zawinięty w
    duży placek ziemniaczany, całość jest polana sosem mięsnym. Mięso + ryba +
    placek ziemniaczany może szokować, ale jest naprawdę dobre.
  • ba_nita 02.01.07, 15:53
    mąki ziemniaczanej to spokojnie rybę okleisz ciastem i usmażysz. Powodzenia.
    Dzięki za przypomnienie tego przepisu.)))
    --
    Choćby hipopotamy nie wiedzieć jak walczyły, nie wyrzucą z wody krokodyla.
  • nieskorzanka 03.01.07, 08:29
    dziękuję, spróbuję usmażyć w tym cieście.
    a ten sposób z zawinięciem w placek i polanie sosem wydaje mi się
    konntrowersyjny
  • linn_linn 03.01.07, 08:35
    Moze i kontrowersyjny, ale o to chyba chodzi...
  • nieskorzanka 03.01.07, 08:44
    lubię ryby i to takie, które mają wyraźny smak i zapach ryb, a nie są maskowane
    mięsem, za którym nie przepadam
  • linn_linn 03.01.07, 14:19
    Twoja corka, byc moze, nie podziela Twoich gustow kulinarnych.
  • nieskorzanka 04.01.07, 09:45
    Moja córka nie lubi mięsa, a jedyna ryba, która jej smakowała to ta cieście
    ziemniaczanym, a nie w placku i polana mięsem!
  • Gość: dyzio IP: *.slubice.vectranet.pl 12.04.13, 11:20
    Ryba po chłopsku; Kołobrzeg restauracja Barka; dwa placki ziemniaczane w środku ryba polane sosem grzybowym pycha.
  • bogna71 03.01.07, 13:21
    Hej, może pomogę.
    Robiłam kiedyś schab w cieście ziemniaczanym z tego przepisu
    kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6836 i był naprawdę świetny.
    Może spróbuj w tym cieście zrobić świeżą rybę??
    Ono jest trochę inne niż typowo na placki, dość dobrze trzyma się mięsa, a
    zresztą ja opaćkałam mięso w cieście i po nałożeniu na patelnię jeszcze trochę
    ciasta na to dołożyłam, żeby było więcej placka dookoła.

    Powodzenia!
    (I daj znać, jak wyszło:)
  • nieskorzanka 04.01.07, 09:50
    Dzięki, spróbuję przy najbliższej okazji. Ale na razie wyjadamy świąteczne
    zapasy z zamrażarki, a córka postanowiła przez 10 dni jeść wyłacznie kasze (
    taka dieta poświąteczna)
  • nieskorzanka 09.01.07, 10:45
    Zrobiłam dorsz wg tego przepisu, pycha!
  • amelia00 24.02.07, 17:21
    mi nie smakowało ... już więcej nie zrobię, ale może komuś innemu takie
    połączenie posmakuje ...
  • Gość: ania IP: *.crowley.pl 22.02.07, 13:48
    hmm..ale schab przecież dość długo poiwnien być smazony na patelni, żeby był w
    miarę miękki, a takie placki to rach-ciach i juz są przypieczone. Czy ten schab
    w środku nie jest niedopieczony/twardy???
  • bogna71 22.02.07, 13:52
    Robiłam ten schab w cieśie ziemniaczanym i zapewniam Cię, że się dosmażył.
    Kotlety były dość mocno rozbite i nie smażyły się na ostrym ogniu, tylko
    spokojnie, trochę dłużej niż same placki. Do tego wystarczy surówka i ew. jakiś
    dip czosnkowy - naprawdę dobre.
    --
    "Niania Ogg lubiła gotować, pod warunkiem, że miała do pomocy ludzi. Zawsze
    uważała, że z kawałkiem wołowiny potrafi robić takie rzeczy, które wołu nie
    przyszłyby nawet do głowy."
    Terry Pratchett "Wyprawa czarownic"
  • Gość: ania IP: *.crowley.pl 22.02.07, 13:54
    wiekie dzięki!:-) Mam akurat rozmrożone parę plastrów schabu i chyba wypróbuję
    ten przepis?
  • Gość: ania IP: *.crowley.pl 23.02.07, 15:53
    a może żeby nie ciapać się z owijaniem ryby/mięsa w to ciasto ziemniaczane, to
    lepiej położyć część ciasta na patelni, rozklepać, na to kawałek ryby i na to
    druga część ciasta?
  • ampolion 22.02.07, 21:38
    A jak się robi placek węgierski? Może to ryba zamiast mięsa?
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • annajustyna 24.02.07, 18:46
    Placek po wegiersku to taki wieeelki placek ziemniaczany z gulaszem wolowym na
    ostro. pycha!
    --
    Gazownia
    Forum Krychy i Baby:-)))
  • mhr2 16.04.13, 12:28
    nieskorzanka napisała:

    > Zwykłe ciasto jak na placki nie bardzo trzyma się ryby.

    przepisu nie znam ale robie od wiekow, robie po prostu w startych ziemniakach na grubych oczkach, albo prosciej to kroje cienkie plasterki ktore ukladam jak uski na foli, na nie klade rybe i zawijam, smaze oczywiscie bez foli:)

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.