• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak przyrządzić REKINA? Dodaj do ulubionych

  • 18.01.07, 10:15
    Kupiłam dwa spore plastry filetu z rekina błękitnego. Ciekawa jestem czy
    macie jakieś pomysły na jego przyrządzenie? Słyszałam, że ma smak mięsny i
    smakuje podobnie jak barrakuda - czy to prawda? Z czym polecacie tę rybkę?
    Chciałabym ją przyrządzić jakoś ciekawie.
    --
    autorska galeria fotografii:
    www.cereusfoto.republika.pl
    Edytor zaawansowany
    • 18.01.07, 10:32
    • 18.01.07, 10:57
      Dzięki, chciałabym jednak jeszcze jakieś inne przepisy. W internecie niestety z
      tym krucho. Wyczytałam, że konieczne jest zamoczenie rekina w zalewie ( oliwa +
      sok z cytryny - ALE JAKIE PROPORCJE? ). A może kurczę przygotować tradycyjnie?
      --
      autorska galeria fotografii:
      www.cereusfoto.republika.pl
    • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 18.01.07, 11:45
      Tradycyjnie czyli w panierce? Zdecydowanie nie. Rekin to taka... wolowina
      morska. Zalewe robie na oko wiec nie wiem jakie proporcje. Sok z jednej cytryny
      + oliwia. Mozesz dodac tez jakies ziola, np. estragon. Oczywiscie jesli
      estragon lubisz. Po zamarynowaniu osusz rekina scierka jednorazowa, mozna go
      cieniutko obtoczyc w mace, smazyc jak stek.
      Ja bym zrobila do niego sos na basie smietany, np. estragonowy z perlowymi
      cebulkami i odrobina musztardy Dijon. Jesli nie lubisz estragonu to ladnie sie
      polaczy z tymiankiem lub czosnkiem (tez sosy z tymi przyprawami). Ciekawy
      bedzie w przyprawie tandoori.
      Do sosow podalalby makaron tiagatelle, a do tandoori warzywa.
      Jesli twoja rodzina lubi ziemniaki, to rekin usmazony jak stek bedzie pasowal
      do ziemniakow dauphinois (wrzuc w google, bez trudu znajdziesz przepis).
      • 18.01.07, 12:41
        No przyznam, że brzmi interesująco - zwłaszcza te zioła - już mi ślinka cieknie.
        --
        autorska galeria fotografii:
        www.cereusfoto.republika.pl
    • 18.01.07, 16:02
      Osobiscie smak mnie nie rzucil. Poniewaz miala spory kawal to eksperymentowalam. Zdecydowanie lepszy jako ryba, czyli w zalewie cytrynowo-oliwnej-winnej a potem usmazony na oliwie z dodatkiem masla.
      Jako stek potraktowany ziolami do miesa nie byl tak dobry jak myslalam, ze bedzie.
      Tutaj moje zmagania z kawalem rekina :)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43091327,43091327.html

      --
      www.polcom.cl/patagonia
      www.fundacionotway.cl
      volvina.blog.onet.pl
    • 19.01.07, 17:30
      To jeszcze raz ja. Dziś przyrządziłam owego rekinka. Dla mnie bomba! Połączyłam
      trzy przepisy ze sobą ( uwielbiam takie eksperymenty! ) i wyszło miodzio.
      Podstawa to zalewa ( nie ulega wątpliwości ): papryka ostra, majeranek,
      tymianek, sok z 1 cytryny, oliwa z oliwek, 4 ząbki czosnku, ciemna sól. Rybka
      na 45 min. do zalewy, potem odciskam papierowym ręcznikiem, posypuję jeszcze
      rozmarynem, a potem - mimo waszych protestów - panierka tradycyjna - mąka,
      jajko, bułka tarta. Smażenie na oleju i gotowe.Samkuje jak mięsko drobiowe. Z
      pewnością jeszcze go kiedyś kupię.
      --
      autorska galeria fotografii:
      www.cereusfoto.republika.pl
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.