Dodaj do ulubionych

Jak przyrządzić REKINA?

18.01.07, 10:15
Kupiłam dwa spore plastry filetu z rekina błękitnego. Ciekawa jestem czy
macie jakieś pomysły na jego przyrządzenie? Słyszałam, że ma smak mięsny i
smakuje podobnie jak barrakuda - czy to prawda? Z czym polecacie tę rybkę?
Chciałabym ją przyrządzić jakoś ciekawie.
--
autorska galeria fotografii:
www.cereusfoto.republika.pl
Edytor zaawansowany
  • 18.01.07, 10:57
    Dzięki, chciałabym jednak jeszcze jakieś inne przepisy. W internecie niestety z
    tym krucho. Wyczytałam, że konieczne jest zamoczenie rekina w zalewie ( oliwa +
    sok z cytryny - ALE JAKIE PROPORCJE? ). A może kurczę przygotować tradycyjnie?
    --
    autorska galeria fotografii:
    www.cereusfoto.republika.pl
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 18.01.07, 11:45
    Tradycyjnie czyli w panierce? Zdecydowanie nie. Rekin to taka... wolowina
    morska. Zalewe robie na oko wiec nie wiem jakie proporcje. Sok z jednej cytryny
    + oliwia. Mozesz dodac tez jakies ziola, np. estragon. Oczywiscie jesli
    estragon lubisz. Po zamarynowaniu osusz rekina scierka jednorazowa, mozna go
    cieniutko obtoczyc w mace, smazyc jak stek.
    Ja bym zrobila do niego sos na basie smietany, np. estragonowy z perlowymi
    cebulkami i odrobina musztardy Dijon. Jesli nie lubisz estragonu to ladnie sie
    polaczy z tymiankiem lub czosnkiem (tez sosy z tymi przyprawami). Ciekawy
    bedzie w przyprawie tandoori.
    Do sosow podalalby makaron tiagatelle, a do tandoori warzywa.
    Jesli twoja rodzina lubi ziemniaki, to rekin usmazony jak stek bedzie pasowal
    do ziemniakow dauphinois (wrzuc w google, bez trudu znajdziesz przepis).
  • 18.01.07, 12:41
    No przyznam, że brzmi interesująco - zwłaszcza te zioła - już mi ślinka cieknie.
    --
    autorska galeria fotografii:
    www.cereusfoto.republika.pl
  • 18.01.07, 16:02
    Osobiscie smak mnie nie rzucil. Poniewaz miala spory kawal to eksperymentowalam. Zdecydowanie lepszy jako ryba, czyli w zalewie cytrynowo-oliwnej-winnej a potem usmazony na oliwie z dodatkiem masla.
    Jako stek potraktowany ziolami do miesa nie byl tak dobry jak myslalam, ze bedzie.
    Tutaj moje zmagania z kawalem rekina :)
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43091327,43091327.html

    --
    www.polcom.cl/patagonia
    www.fundacionotway.cl
    volvina.blog.onet.pl
  • 19.01.07, 17:30
    To jeszcze raz ja. Dziś przyrządziłam owego rekinka. Dla mnie bomba! Połączyłam
    trzy przepisy ze sobą ( uwielbiam takie eksperymenty! ) i wyszło miodzio.
    Podstawa to zalewa ( nie ulega wątpliwości ): papryka ostra, majeranek,
    tymianek, sok z 1 cytryny, oliwa z oliwek, 4 ząbki czosnku, ciemna sól. Rybka
    na 45 min. do zalewy, potem odciskam papierowym ręcznikiem, posypuję jeszcze
    rozmarynem, a potem - mimo waszych protestów - panierka tradycyjna - mąka,
    jajko, bułka tarta. Smażenie na oleju i gotowe.Samkuje jak mięsko drobiowe. Z
    pewnością jeszcze go kiedyś kupię.
    --
    autorska galeria fotografii:
    www.cereusfoto.republika.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.