Dodaj do ulubionych

różne wersje sałatki z tuńczyka

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.04.03, 13:00
powiedzcie,
jaka ona powinna być? tylko z natką i kukurydzą (ew. trochę cebulki) czy z
dodatkiem ananasa, czerwonej fasoli.
jeśli znacie jeszcze inne pomysły, to poproszę!

pozdr
Edytor zaawansowany
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 10.04.03, 13:08
    no najlepsza jest ponoc z majonezem i kukurydza, ale ja takiej nie robie, bo za
    ciezka jest dla mnie. Ja robie tak: salata poszarpana, ser bialy tlusty, 2
    puszki tunczyka w oleju, czosnek, oliwa z oliwek - tak by sie to skleilo, ,
    sol, pieprz. Czasami dodaje pokrojone kawalki plastrow z losoia wedzonego. B
    dobre;-)
  • karmilla 10.04.03, 13:10
    tuńczyk w oleju, natka pietruszki, pomidory, poszatkowana cebula, sól, pieprz

    tuńczyk w sosie własnym, ryż, majonez, ananas, sól, curry

    tuńczyk w sosie własnym, majonez, poszatkowana cebulka, kukurydza, sól, pieprz

    to na razie wszystko co mi przychodzi do głowy. lubię wszystkie
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 10.04.03, 13:11
    i jeszcze taka z przepisu: Sałatka nicejska
    3 pomidory, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
    25 dag zielonej fasolki szparagowej, duża cebula,
    ;3 jajaugotowane na twardo,
    puszka tuńczyka, mała puszka filecików anchois,
    kilkana¶cie oliwek bez pestek

    W i n e g r e t :
    6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka musztardy,
    pieprz, sól

    Oczyszczon± fasolkę szparagow± pokroić na 3-centymetrowe
    kawałki, ugotować w osolonym wrz±tku, odcedzić i ostudzić.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Jajka i pomidory pokroić
    na
    cz±stki, obrane ziemniaki i cebulę w cienkie półplasterki,
    anchois pokroić na kawałki. Składniki sosu poł±czyć w słoiku,
    zakręcić szczelnie i kilkakrotnie wstrz±sn±ć. Na talerzu lub
    w
    salaterce ułożyć warstwami fasolkę, ziemniaki, jajka,
    pomidory
    i cebulę. Po¶rodku położyć tuńczyka, dookoła rozłożyć anchois
    i oliwki, polać sałatkę sosem.
    To tylko jedna z wielu wersji sałatki, która miałaby szansę
    na
    pierwsze miejsce w rankingu najsłynniejszych sałatek ¶wiata,
    a
    któr± każda gospodyni na południu Francji robi trochę
    inaczej.
    Do sałatki nicejskiej można dodawać też paprykę, ¶wieże
    ogórki, kapary, czosnek, a zamiast fasolki i ziemniaków

    serca karczochów lub młody bób. Często podstawowym jej
    składnikiem – oprócz pomidorów, cebuli, jaj i anchois
    – jest
    sałata.
  • Gość: luladelrio1 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.04.03, 15:26
    dzięki wielkie dziewczyny

    pozdr
  • skarolina 10.04.03, 15:43
    Tuńczyk w oleju,
    ryż (ze 2 szklanki)
    puszka kukurydzy
    ogórki kiszone (5-6 sztuk)
    majonez
    sól
    pieprz
    --
    byle do wakacji...
  • goonia 10.04.03, 16:40
    puszka tunczyka w sosie wlasnym
    jajko na twardo
    mala puszka kukurydzy
    sol, pieprz, sok z cytryny
    majonez
    Odcedzonego tunczyka pokropic sokiem z cytryny, dodac drobno posiekane jajko,
    kukurydze i majonez, doprawic do smaku.
    Smacznego!
  • Gość: Dzidka IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 17:30
    O tym już pisałam, ale chętnie powtórzę:
    ugotuj makaron, dodaj do niego tuńczyka, kiszonego ogórka startego na grubych
    oczkach tarki, pestki z dyni i odrobinę oleju z pestek winogron. Dopraw do
    smaku. Jeść można na zimno, jako sałatkę, ale mnie znacznie bardziej smakuje na
    ciepło, po ewnetualnym podgrzaniu w mikrofali albo na patelni. TO JEST PYSZNE!!

  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 10.04.03, 18:23
    Dziwne, ale wlasnie ostatnio myslalam, jak rozne sa salatki z tunczyka. W USA
    nie dodaje sie kukurydzy a na ogol salatka z tunczyka jest robiona tak :
    odcisniety tunczyk, jajko na twardo, majonez, poszatkowany seler naciowy,
    cebula,ogorek konserwowy, sol, pieprz, papryka.To jest podstawa. Mozna dodac
    slodki ogorek kiszony i cale mnostwo innych dodatkow jak : papryka, ostre
    papryczki,oliwki czarne lub zielone, pomidory w kostke ( ale to bardzo calosc
    rozwadnia) ale jeszcze nigdy nie jadlam "tuna salad" z np. kukurydza, Inna
    sprawa, ze napisalam o salatce z tunczyka, oczywiscie jest cala masa salatek z
    tunczykiem ale to juz inna sprawa :-))))
  • Gość: prostaczek3 IP: *.ki.net.pl 11.04.03, 01:11

    > jeśli znacie jeszcze inne pomysły, to poproszę!
    >
    trzykolorowy makaron, najlepiej "świderki" - ile to zależy na ile osób, ale
    najlepszy z najlepszych - "durum"

    gotujemy nie do końca, tak żeby był twardy, choć już dobry do jedzenia,
    studzimy na dyrszlaku .....

    możemy użyć zarówno tuńczyka w sosie własnym jak i tego w oleju ... - jedna
    puszeczka na 2 osoby ..

    kukurydza, groszek zielony (wymiennie mogą być kapary) i skrojona w podobnej
    wielkości kostkę czerwona papryka, ilość dobrać do ilości makaronu, tak żeby
    makaron był dominujący

    mieszamy delikatnie makaron z kukurydzą, groszkiem i papryką

    tuńczyka rozdrabniamy jeśli jest zbyt suchy można dodać troszkę oliwy, a potem
    dodajemy do makaronu ....

    sól i pieprz do smaku

    mieszamy tak żeby tuńczyk oblepił makaron i to co w nim juz jest ..., i
    odstawiamy na jakieś pół godziny do lodówki.

    Przed podaniem na stół dodajemy jogurt naturalny, najlepszy jest taki o
    konsystencji gęstej śmietany o wyraźnym "ostrym" smaku ....

    pyszne! może być jako dodatek, lub też jako jedyne danie. ja robię to w upały
    jako jedyną potrawę ....

    prostaczek
  • Gość: luladelrio1 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 16:32
    no ale ten jogurt! reszta pycha, ale nie z jogurtem.......jeść mi się chce-
    wychodzę stąd!!

    pozdr
  • perzunia 15.04.03, 16:04
    Ja polecam tńczyk w sosie własnym z ryżem, groszkiem z puszki, czerwoną fasolą,
    majonez, może być ogórek konserwowy, sól, pieprz. Pyszna!!
  • monstr 17.04.03, 13:37
    ja robię tak:

    3 ziemniaki
    1 puszka tuńczyka
    4 jajka na twardo
    1 puszka kukurydzy
    natka pietruszki (dużo)
    trochę majonezu
    sól, pieprz

    :-)
  • Gość: miła IP: *.itpp.pl 17.04.03, 17:58
    ja robie prawie identyczną sałatke tylko że dodaje jeszcze 1 puszke czerwonej
    fasoli oczywiście odsączonej

    można też do majonezu dodać 1 łyżeczke musztardy

    i zawsze daje swieżą natke pietruszki pokrojoną b. drobno lub ususzona

    miła
  • Gość: Karuzelowy IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 17.04.03, 19:55
    ja uwielbiam wszystko co z wody,więc moja wygląda tak:


    tuńczyk w sosie własnym
    krewetki
    małże w e własnym
    oliwki
    kapary
    dużo zielonej pietruszki
    sok z limonki,lub cytryny
    oliwa z oliwek
    por - biała część
    czerwona cebula
    sól,pieprz biały,oregano
    sałata
    jajko koniecznie /na twardo/

    dodając puszkowe niestety składniki tun,krew,małże, wlewam ich sosy do miski ,
    to one z sokiem cytryny i oliwą stanowią o smaku sałatki
    duża ilość natki świetnie gra z wodnymi stworami.

    niestety taka sałatka jest dość kosztowna,ale czego się nie robi dla kobiet? :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.