Dodaj do ulubionych

Barszcz biały czy żurek?

10.04.03, 17:07
Czym różnią się te dwie zupy?? zakwasem? mąką?
I która z nich bardziej nadaje się na Wielkanoc?
Edytor zaawansowany
  • 10.04.03, 17:26
    Nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że żurek różni się od białego
    barszczu zawartością mąki żytniej.
    Żurek jest bardziej kwaśny, ostrzejszy w smaku.
    My robimy na Wielkanoc zawsze żurek, koniecznie na wędzonce, z chrzanem,
    czosnkiem i majernakiem.
  • 11.04.03, 13:36
    Z chrzanem???
  • Gość: Gal IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 13:57
    kasia_57 napisała:

    > Z chrzanem???

    O, tak! Kiedy już jest na talerzu (żurek oczywiście) zetrzyj trochę korzenia
    chrzanu - cymes!
    Pzdr.
    Gal
  • 11.04.03, 14:02
    Muszę to wypróbować:)))
    Moja Mama robiła pychotkowy - bo domowy żurek - ze skwareczkami i kiełbaską i
    wrzucała do tego kawałki razowca, to był raj na ziemi...
    Dostałam ślinotoku:))
  • Gość: luladelrio1 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 16:40
    obowiązkowo z chrzanem!
    moja teściowa czasem o tym zapomina i wtedy do talerza trzeba przed nalaniem
    gorącego żurku nałożyć...
    wczoraj właśnie zrobiłam taki żurek-odlotowy!!właśnie dużo majeranku,pokrojony
    czosnek,chrzan, a wszystko na wędzonce,kostkach wędzonych i białej kiełbasce

    smacznego!!
  • Gość: leo IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 18:02
    Niczym się nie różnią. "Barszcz" to nazwa wielu zup, żur to nazwa białego
    barszczu. Czyli: każdy żur to barszcz, ale nie kazdy barszcz to żur.
  • 10.04.03, 18:11
    Chyba nie masz racji. Widziałeś kiedyś w sklepach zupy w proszku? Knorr ma i
    biały barszcz i żur, składy obu proszków różnią się między sobą.
    Niestety nie mogę już zapytać eksperta w sprawach kuchni, mojej Babci, ale
    pamiętam, że ona robiła czasem barszcz biały a innym razem żurek. I to były
    dwie różne zupy.
  • Gość: leo IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 19:13
    Podobnie w moim domu, żurek był bardziej okraszony z oddzielnie podanymi
    ziemniakami,a biały barcz to taka pospolitsza wersja żurku. Jęśli dobrze
    pamiętam podstawa (z zakwasu czy z torebki) była ta sama.

  • Gość: liza IP: *.akk.net.pl 10.04.03, 19:24
    Żurek, to cały zakwas w zupie, a barszcz, to tylko ta wodnista część, bez tych
    śmieci, no wiecie te otręby z grubomielonej mąki żytniej.
  • Gość: verbena IP: *.acn.waw.pl 11.04.03, 11:40
    Zurek robi się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały na kwasie z
    kapusty kiszonej. Wiem , bo barszcz to moja ulubiona zupa. Mogłabym go jeść
    cały czas. Z kluskami ziemniaczanymi, pycha. I koniecznie dużo majeranku.
    Mały problem może być z kwasem, bo z kapusty tak dużo nie zostaje (np. przy
    robieniu bigosu). Ale ostatnio odkryłam w sklepie kwas z kapusty w litrowych
    butlach i problem zniknął.
  • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 12:11
    Znalazłam coś w encyklopedii na temat żuru i barszczu białego.
    Zur - polewka z mąki owsianej; podobna polewka z mąki żytniej = biały barszcz.
    Ciekawe co jeszcze inni powiedzą na ten temat.
    Maria
  • Gość: m. IP: 217.153.25.* 11.04.03, 13:25
    A czy ja mogę poprosić o przepis na żurek - taki prawdziwy, nie z torebki.
  • Gość: Nina IP: *.toya.net.pl 11.04.03, 18:26
    Chodzi o zakwas czy sama zupe z uzyciem tegoz?Jesli o zakwas,to mozesz kupic na
    rynku i w niektorych hipermarketach gotowy w plastikowych lub szklanych
    butelkach.Jest zwykle bardzo smaczny.
    Pozdrawiam.
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 21:24
    Gość portalu: leo napisał(a):

    > Niczym się nie różnią. "Barszcz" to nazwa wielu zup, żur to nazwa białego
    > barszczu. Czyli: każdy żur to barszcz, ale nie kazdy barszcz to żur.

    Wydaje mi sie ze róznia sie rodzajem maki z której sa robione, moze barszcz z
    pszennej, a zur z zytniej? jakos tak
  • Gość: reniferek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 13:52
    W moim domu od pokoleń na swieta robi się barsz biały na zakwasie.
    z duzą iloscią mięska i białej kiełbaski
    koniecznie z imbirem, gałka muszkatołową i odrobiną majeranku.
    chrzan i jajeczka dodaje sie bezpośrednio bo nie kazdy lubi ostry smak chrzanu.

    moze jestem z innych regionów, ale z tego co wiem żur jest bardziej kwaśny od
    barszczu, z dodatkiem ziemniaków, duzą iloscią majeranku, zagęszczany maką
    żytnią.

    pozdrawiam i zyzcę wesołych i smacznych swiat:)
  • Gość: rebeka IP: *.cps.pl 11.04.03, 22:10
    agul1 napisała:

    > Czym różnią się te dwie zupy?? zakwasem? mąką?
    > I która z nich bardziej nadaje się na Wielkanoc?

    Moim zdaniem różnice są tylko w regionalnym nazywaniu ...żurku.A ten może być
    nawet na kwasie z kiszonej kapusty, na maślance etc.Barszcz to roślina, z
    której dawno temu robiono kwaśną zupę, a który zastąpiły ukiszone buraki.
  • 12.04.03, 06:00
    Barszcz Bialy Polski
    Podstawą tej wyśmienitej zupy jest zakwas. Najlepszy zrobiony własnoręcznie - nie jest to takie trudne. Ważnym składnikiem zakwasu jest mąka - musi to być mąka razowa, żytnia. Trudno ją kupić w sklepie - ale można ja kupić w każdej piekarni - wystarczy się tylko mocno uśmiechnąć do pani sprzedawczyni.
    Składniki:

    składniki:
    zakwas:
    litr mąki razowej żytniej
    litr wrzącej wody

    barszcz:
    kości wieprzowe - pół kilograma
    wędzony boczek - 20 dag
    mocno uwędzona kiełbasa - 20 dag
    3-4 grzyby suszone
    3 marchewki
    2 pietruszki
    średni seler
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    pół szklanki tłustej, kwaśnej śmietany
    liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    majeranek
    sól
    świeżo zmielony pieprz


    Sposób przygotowania:

    Zakwas
    Mąkę zalewam wrzącą woda i postawiam w temperaturze pokojowej, przykrytą lnianą ściereczka na 48 godzin. Gdy zaczyna fermentować, zalewam zimną wodą - około półtora litra i zostawiam do jego sklarowania. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Do zupy nabiera się płyn z góry, tak by nie wymieszał się z mąką.

    Włoszczyznę obieram, wrzucam do garnka z dwoma litrami wody, dodaję grzyby, przyprawy oprócz majeranku i gotuję do miękkości. Z wywaru wyjmuje warzywa, wkładam kiełbasę i boczek, obrany i posiekany drobno czosnek, doprowadzam do wrzenia i gotuje kilka minut.
    Teraz z wywary wyjmuję kiełbasę i boczek, kroję na drobne paski, w podobny sposób kroję grzyby.
    Do wywaru dodaję dwie szklanki zakwasu, zupę ostatecznie doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Do wrzącej zupy dodaję śmietanę, energicznie mieszam.
    Na talerze wkładam po słusznej porcji kiełbasy i boczku i zalewam barszczem.
    Do zupy można dodać również jajka ugotowane na twardo. Podaję z grubo pokrojonymi pajdami chleba pieczonego oczywiście na zakwasie.



    Żur Wielkanocny, mocno wędzonką i majerankiem pachnący
    Kwaśny, aromatyczny, wędzonką pachnący. Mocno rozgrzewający i dobry na jeszcze większy apetyt....
    Składniki:

    2 szklanki ukiszonego żuru
    30 dag białej kiełbasy
    10-15 dag wędzonego boczku
    łyżka oleju
    1 średniej wielkości cebula
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki śmietany - sugeruję tłustą
    łyżka mąki
    łyżeczka vegety
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    5 ziarenek czarnego pieprzu
    2 łyżeczki majeranku
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    jajka ugotowane na twardo - tyle, ile się lubi do każdego talerza

    Sposób przygotowania:

    Do garnka wlewam 3 szklanki wody, wkładam ziele angielskie, vegetę pieprz w ziarnkach i całą białą kiełbasę i gotuję na średnim ogniu około 10 minut.

    W tym czasie obieram cebule i kroję na dowolnej wielkości kawałki. To samo czynię z czosnkiem. Boczek kroję na niezbyt drobną kostkę.

    Na łyżce oleju podsmażam przez chwilę cebule, dodaję boczek i smażę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zacznie być szklista. Pod koniec smażenia dodaję na kilka chwil posiekany czosnek.

    Cebule z boczkiem dodaję do zupy, zaś z zupy wyjmuję kiełbasę.

    Zupę z boczkiem i cebulą gotuję następne 10 minut, w tym czasie zaś kroje ugotowana kiełbasę na zgrabne kawałki oraz mieszam bardzo dokładnie śmietaną z łyżką mąki.
    Do ugotowanej zupy dodaję żur. Do śmietany z mąką wlewam kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszam - następnie zaś dodaję do zupy. Do garnka dodaję również majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz. Zupę zagotowuję.
    Do talerzy nakładam porcję kiełbasy i jajka ugotowane na twardo i pokrojone na połówki i zalewam zupą.
    Wybornie smakuje z chlebem na zakwasie


  • 12.04.03, 06:09
    barszcz bialy
    Mama robi z wywaru na zeberkach lub kielbasie bialej, czosnku, przypalonej cebuli i aby zakwasic dodaje kwasek cytrynowy, majeranek, obok podaje ziemniaki utluczone ze skwarkami - pycha, czasem ziemniaki zalewa zupa wtedy sa bez skwarek
    zupa jest zadka w odroznieniu od
    Zurku
    na bialej kielbasie,ktory jest gesciejsza zupa, z dodatkiem smietany,suszonych grzybow,majeranku no i zuru z butelki, ziemniaki podane zawsze obok tez tluczone.

    Ja obie zupy bardzo lubie, smakuja b.podobnie dla mnie roznica glownie polega na "ciezkosci", zawiesistosci zupy.

    A na soku z kiszonej kapusty ( z garscia tej ostatniej) Mama robi tzw zarzutke, ziemniaki obok tluczone ze skwarkami. Ta zupa jest gotowana na wloszczyznie- w przeciwienstwie do Zurku i barszczu bialego, i miesie wieprzowym.

    zycze dobrych swiat,
    aniutek
  • Gość: Karuzelowy IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 13.04.03, 02:47
    a ja tam do wywaru z białej kiełbasy i czegoś wędzonego,tuż przed wlaniem
    butelkowego zakwasu,dodaję pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki.one
    znakomicie zagęszczają zupę .dopiero po chwili wlewam butelkowy zakwas. taki
    żurek jest bardzo energetyczny i najlepszy zimą.
    podstawa jednak to dużo czosnku,majeranku i chrzanu:)
  • Gość: Ewa IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.04.03, 15:34
    Pamiętam, że jako dziecko jadłam u Babci taką zupę o nazwie "zalewajka", to
    było też coś w rodzaju żurku i barszczu. Moż ktoś zna tą zupę i poda mi
    przepis? Mnie pozostało tylko wspomnienie czegoś bardzo dobrego.
  • Gość: rebeka IP: *.cps.pl 14.04.03, 00:47
    Żur zalewajka
    1 duża cebula
    500 g obranych ziemniaków
    o,5 l młodego zakwasu żytniego lub owsianego lub serwatki z kwaśnego mleka
    5 dkg słoniny
    sól,pieprz
    1,5 l wody
    ugotować w wodzie posiekaną cebulę.Włożyć obrane,pokrojone ziemniaki,ugotować
    je i rozetrzeć.Do zupy wlać zakwasu do smaku,zagotować,posolić,popieprzyć lub
    dodać kminku i okrasić zrumienioną słoniną.

    Łódzka zalewajka

    1 kg ziemniaków pokroić w kostkę,zalać 1 l wywaru mięsnego lub spod szynki
    (święta!) lub wody,dodać liść laurowy i kilka ziaren pieprzu i ziela ang.i
    ugotować do miękkości.Wlać0,75 zakwasu z mąki razowej lub otrąb,przyprawić
    zmiażdżonym z solą czosnkiem do smaku i okrasić smażonym boczkiem wędzonym 15
    dkg lub słoniną podsmażonym z 1 posiekaną cebulą.Jeżeli wywar mięsny b. tłusty
    można nie krasić boczkiem,tylko dodać kilka łyżek śmietany,choć w klasyczny
    sposób podaje się zalewajkę właśnie ze smażonym boczkiem lub słoniną.
    Oba przepisy z:
    Biruta Markuza-Bieniecka "365 zup",1989.

    Zalewajka
    75 dkg ziemniaków
    żur
    2 ząbki czosnku
    listek laurowy
    słonina lub boczek lub masło do kraszenia ok.5 dkg
    sól
    Ziemniaki obrać,pokrajać w plastry lub cząstki,zalać 1 l wrzatku i dodać
    przyprawy,gotować pod przykryciem.Gdy sa prawie miękkie wlać do smaku
    żuru,zagotować i odstawić z ognia.Krasić już na talerzach zrumienioną
    słoniną,boczkiem lub świeżym masłem.
    Można zalewajkę ugotować na białej kiełbasie,którą potem podać z sosem na
    drugie danie,lub dodać do zupy kiełbasępokrajaną w plasterki i wlać kilka łyek
    śmietany.
    wg.Jadwiga Kłossowska"Obiady u Kowalskich"1986.
  • Gość: Ewa IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 22:21
    Jestem bardzo wdzięczna za przepisy.
    Dziękuje!
    Ewa
  • Gość: Magda IP: *.acn.waw.pl 15.04.03, 08:20
    Jako mała dziewczynka jeździłam na wakacje do cioci-babci do Koluszek.Zawsz na
    śniadanie dostawałyśmy zalewajkę.Absolutna pycha.Ale nie pamiętam żadnego
    boczku ani skwarek.Czy to możliwe, żeby babcia zaprawiałaa ją masłem?Zupa
    musiała być szybka do zrobienia (skoro na śniadanie) i miała kolor nie biały
    tylko ładnie żółtawy.
    Pozdrowienia dla wszystkich zalewajkowiczów. Magda
  • Gość: curry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.03, 12:57
    u mnie w domu też na śniadanie albo przed-obiad ( szczególnie latem) babcia
    podawała zalewajkę- było to zupa m.in. z kwaśnego i słodkiego mleka + ziemniaki
    osobno
    Pychotka lekko kwaskowata ;)
  • Gość: rebeka IP: *.cps.pl 16.04.03, 00:01
    Gość portalu: Magda napisał(a):

    > Jako mała dziewczynka jeździłam na wakacje do cioci-babci do Koluszek.Zawsz
    na
    > śniadanie dostawałyśmy zalewajkę.Absolutna pycha.Ale nie pamiętam żadnego
    > boczku ani skwarek.Czy to możliwe, żeby babcia zaprawiałaa ją masłem?Zupa
    > musiała być szybka do zrobienia (skoro na śniadanie) i miała kolor nie biały
    > tylko ładnie żółtawy.
    > Pozdrowienia dla wszystkich zalewajkowiczów. Magda

    No to bez skwarek i bez żuru:
    Zupa ze zsiadłego mleka
    3 szklanki zsiadłegomleka
    pół szklanki śmietanki
    2 łyżeczki mąki
    zielony koperek
    sól
    Śmietankę rozmieszać z mąką a następnie z rozbełtanym zsiadłym
    mlekiem.Mieszając zagotować z dodatkiem szczypty suchych nasion kopru.Do zupy
    rozlanej na talerze wsypać posiekany zielony koperek.Podawać ze świeżo
    ugotowanymi lub podsmażonymi ziemniakami albo jako dodatek do pieczywa.

    Zupa z maślanki

    3 szklanki maślanki
    2 łyżeczki mąki
    pół szklanki śmietany
    sól
    zielony koperek
    Mąkę rozmieszać z częścią maślanki/połączyć z resztą i mieszając
    zagotować.Przyprawić do smaku solą i wlać śmietanę.Do zupy nalanej na talerze
    wsypać posiekanego zielonego kopru.

    i na zakończenie moich porad dotyczących ewentualnego przepisu na wałściwą
    zalewajkę, którą zdaje się każdy inaczej robi i rozumie przepis na żur z
    mlekiem,który przed laty w Rabce robiła znajoma góralka:
    2 szklanki mleka
    2 szklanki żuru
    czosnek do smaku
    sól
    Do zagotowanego mleka wlać żur stale mieszając i zagotować.Przyprawić do smaku
    solą i czosnkiem roztartym z nią i podawać jako gorący napój do pieczywa.
  • Gość: R... IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.03, 01:45
    Zalewaaaaaaaaaaajkaaaaaaaaaaa..........................
  • Gość: magda IP: *.acn.waw.pl 16.04.03, 09:09
    Dzięki za przepisy.Po kolei będę je wypróbowywała.Ale już chyba po
    świętach.Napiszę jak smakowały.
    Wesołych Świąt wszystkim "forumowiczom" życzy Magda
  • 18.04.03, 20:39
    Barszcz bialy robi sie dokladnie jak Aniutek napisala na zakwasie z maki
    ZYTNIEJ, tyle ze razowej.
    Natomiast zur na zakwasie z maki PSZENNEJ. Ot, i cala roznica.
    Dla mnie to wszystko jedno, byleby kwasne bylo;))))))))) wiec pomagam sobie
    wycisnieta cytryna wprost do gara.
    Wesolego Jajca!
    M:)
  • Gość: Padre IP: *.vpn.gazeta.pl 24.04.03, 20:24
    Witam!
    Podaje za moja ulubiona ksiazka Marek Łebkowski Najlepsze przepisy kuchni
    polskiej, wydanej przez Proszynski i S-ka 2001.
    Strona 108 Zupy kwasne:
    "Lubili i lubia Polacy kwasne potrawy,ich krajowi poniekad wlasciwe i zdrowiu
    potrzebne" - pisal w 1830 roku Lukasz Golebiowski. Do tych potraw nalezy:
    kwasowka, zupa cytrynowa i przedewszystkim zur nazywany dawniej bialym
    barszczem, z jego odmiana - zalewajka, zurem z ziemniakami."

    Ale moim zdaniem jak zwal, tak zwal, najwazniejsze zeby smakowalo dobrze ;-)
    Jakby ktos wiedzial gdzie mozna kupic make zurkowa, w Wwie, poprosilbym o
    informacje(rimead@poczta.onet.pl)
    Pozdrawiam
  • 06.07.03, 22:47
    agul1 napisała:

    > Czym różnią się te dwie zupy?? zakwasem? mąką?
    > I która z nich bardziej nadaje się na Wielkanoc?



    przyznaje sie ze nie czytalam poprzednich wpisow, po prostu mi sie nie chce
    chetnie jednak nie dyskutujac z nikim powiem ze w regionie w ktorym ja sie w
    Polsce wychowalam zurek byl bialy (na zakwasach, mace itd) a barszczyk
    czerwony (buraczki) i to jest dla mnie zasadnicza roznica miedzy zurkiem a
    barszczem
    pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.