z www.mniamniam.pl

z www.mniamniam.pl

Barszcz Bialy Polski
Podstawą tej wyśmienitej zupy jest zakwas. Najlepszy zrobiony własnoręcznie - nie jest to takie trudne. Ważnym składnikiem zakwasu jest mąka - musi to być mąka razowa, żytnia. Trudno ją kupić w sklepie - ale można ja kupić w każdej piekarni - wystarczy się tylko mocno uśmiechnąć do pani sprzedawczyni.
Składniki:

składniki:
zakwas:
litr mąki razowej żytniej
litr wrzącej wody

barszcz:
kości wieprzowe - pół kilograma
wędzony boczek - 20 dag
mocno uwędzona kiełbasa - 20 dag
3-4 grzyby suszone
3 marchewki
2 pietruszki
średni seler
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
pół szklanki tłustej, kwaśnej śmietany
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
majeranek
sól
świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

Zakwas
Mąkę zalewam wrzącą woda i postawiam w temperaturze pokojowej, przykrytą lnianą ściereczka na 48 godzin. Gdy zaczyna fermentować, zalewam zimną wodą - około półtora litra i zostawiam do jego sklarowania. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Do zupy nabiera się płyn z góry, tak by nie wymieszał się z mąką.

Włoszczyznę obieram, wrzucam do garnka z dwoma litrami wody, dodaję grzyby, przyprawy oprócz majeranku i gotuję do miękkości. Z wywaru wyjmuje warzywa, wkładam kiełbasę i boczek, obrany i posiekany drobno czosnek, doprowadzam do wrzenia i gotuje kilka minut.
Teraz z wywary wyjmuję kiełbasę i boczek, kroję na drobne paski, w podobny sposób kroję grzyby.
Do wywaru dodaję dwie szklanki zakwasu, zupę ostatecznie doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Do wrzącej zupy dodaję śmietanę, energicznie mieszam.
Na talerze wkładam po słusznej porcji kiełbasy i boczku i zalewam barszczem.
Do zupy można dodać również jajka ugotowane na twardo. Podaję z grubo pokrojonymi pajdami chleba pieczonego oczywiście na zakwasie.



Żur Wielkanocny, mocno wędzonką i majerankiem pachnący
Kwaśny, aromatyczny, wędzonką pachnący. Mocno rozgrzewający i dobry na jeszcze większy apetyt....
Składniki:

2 szklanki ukiszonego żuru
30 dag białej kiełbasy
10-15 dag wędzonego boczku
łyżka oleju
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietany - sugeruję tłustą
łyżka mąki
łyżeczka vegety
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
jajka ugotowane na twardo - tyle, ile się lubi do każdego talerza

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewam 3 szklanki wody, wkładam ziele angielskie, vegetę pieprz w ziarnkach i całą białą kiełbasę i gotuję na średnim ogniu około 10 minut.

W tym czasie obieram cebule i kroję na dowolnej wielkości kawałki. To samo czynię z czosnkiem. Boczek kroję na niezbyt drobną kostkę.

Na łyżce oleju podsmażam przez chwilę cebule, dodaję boczek i smażę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zacznie być szklista. Pod koniec smażenia dodaję na kilka chwil posiekany czosnek.

Cebule z boczkiem dodaję do zupy, zaś z zupy wyjmuję kiełbasę.

Zupę z boczkiem i cebulą gotuję następne 10 minut, w tym czasie zaś kroje ugotowana kiełbasę na zgrabne kawałki oraz mieszam bardzo dokładnie śmietaną z łyżką mąki.
Do ugotowanej zupy dodaję żur. Do śmietany z mąką wlewam kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszam - następnie zaś dodaję do zupy. Do garnka dodaję również majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz. Zupę zagotowuję.
Do talerzy nakładam porcję kiełbasy i jajka ugotowane na twardo i pokrojone na połówki i zalewam zupą.
Wybornie smakuje z chlebem na zakwasie


  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.