Dodaj do ulubionych

Budyniowiec - owoc

24.01.07, 18:16
Witam,
niedawno usłyszałam o owocu o takiej właśnie nazwie. Wiecie jak się go je? Na
surowo, ugotowanego? Szczerze mówiąc, ja nigdzie takich informacji nie mogłam
znaleźć. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś coś o tym budyniowcu napisał, bo,
prawdę mówiąc, ciekawi mnie to.
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 24.01.07, 20:44
    A nie ciasto budyniowiec z owocami?
  • fettinia 24.01.07, 20:54
    wlasnie chcialam z watkiem pochwalnym wyskoczyc,jaka to dzielna jestes i owy
    owoc znalazlas:)Mnie rowniez tylko z ciastem z owocami sie kojarzy:)Ale nuz ktos
    ten owoc odkryl i sie pochwali?:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka
  • ampolion 24.01.07, 21:07
    Tako rzecze Google: "pudding fruit"!
    www.tradewindsfruit.com/black_sapote.htm
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • fettinia 24.01.07, 21:16
    jestem niedoinformowana:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka
  • Gość: Aga IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 25.01.07, 03:29
    www.cytroban.pl/produkty.htm
    "CZARNA PERSYMONA - (Diospyros digyna) pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie
    uprawiane również na Hawajach. Przypomina kaki lecz różni się kolorem skórki.
    Zielona skórka wypełniona jest miękkim, słodkim miąższem, gdy owoc jest dojrzały
    nabiera ciemno-czekoladowej barwy. Doskonałe źródło witaminy C, oraz witaminy A."

    Ponoć dobre na surowo skropione sokiem z cytryny i jako dodatek do deserów.
  • linn_linn 25.01.07, 08:09
    Ja tez. Lubie, kiedy z forum mozna sie dowiedziec takich ciekawostek. Jest
    wiele odmian. Jedna z nich jest kuzynem kaki. Chetnie by sie sprobowalo...
  • linn_linn 25.01.07, 08:11
    No jesli podobne do kaki, to musi byc pyszne.
  • Gość: zyrafa46 IP: *.chello.pl 26.01.07, 18:53
    A w Polsce można coś takiego kupić?
    Żyra
  • rogata_baronowa 27.01.07, 13:02
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :). Teraz wiem, jak to się je, hehe :D
  • Gość: zyrafa46 IP: *.chello.pl 27.01.07, 13:19
    A ja szukam hebanowca z nasionkami. Jakby kto miał, to byłabym wdzięczna. Tych z
    nasionkami nie sprowadzają, bo ponoć zanim nie dojrzeją - cierpkie są. Jednak po
    dojrzeniu smakują wybornie (to znaczy tak wyczytałam).
    Żyra
  • mysiulek08 28.01.07, 00:00
    Zarowno lucume jak i chirimoje mozna zjadac na surowo, w surowkach itp. Swietne sa lody lucumowe :) Chirimojowe tez, ale najczesciej w polaczeniu z pomarancza.
    Bardzo popularny jest tort lucumowy, strasznie slodki :)
    --
    www.polcom.cl/patagonia
    www.fundacionotway.cl
    volvina.blog.onet.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka