Dodaj do ulubionych

abc - gulasz

24.01.07, 19:30
Możemy rozpracować temat tak jak rosół?? Czyli jakie mięso, jakie kawałki,
jaka technika smażenia, jakie przyprawy itd..
Ja lubię gulasz wołowy z dużych kawałków, mięso może być troszkę tłustsze,
niestety robię odwrotnie bo Małżon nie lubi takiego jak ja. Co do smażenia, to
moja mama smaży najpierw bardzo mocno, potem zalewa i gotuje, ja mam technikę
podsmażenia, a potem zalewania małą ilością wody, duszenia do zredukowania
wody i lekkiego podsmażenia i znowu wody itd.. Oprócz klasycznych przypraw
czasami na końcu dodaję kiszone ogórki pokrojone w kostkę, ciemny chleb, piwo.
Obserwuj wątek
    • pandora_ Re: abc - gulasz 24.01.07, 21:18
      U mnie musi być chude mięso i nie za duże kawałki. Obsmażam na mieszance masła i
      oleju na złoto (posypany solą i pieprzem), następnie zalewam bulionem albo
      rosołem wołowym (w miarę możliwości własnej roboty) do przykrycia mięsa. Jak się
      zagotuje, wrzucam ziele angielskie, listek laurowy, podsmażoną cebulę, pokrojoną
      w cienkie półplasterki marchewkę, razem duszę. Na koniec dodaję albo grzyby albo
      dużo papryki. Podlewam w miarę duszenia.
      --
      Blog Pitu i mamy
      Tutaj spełniam się zawodowo...
      Aukcje dla Sebastiana
      • mazia Re: abc - gulasz 25.01.07, 10:41
        Mieso moze byc lekko tlustawe albo zupelnie bez tluszczu. Robie albo z karczku wolowego albo ze zrazowki czy pieczeniowej.
        Kawalki albo sredniej wielkosci albo male zraziki. Oproszam pieprzemi lekko maka i smaze na plancie na rumiano. Przekladam do rondla z grubym dnem, tluszcz z przypieczonymi kawalkami panierki na patelni zalewam woda, mieszami ta berbeluche przelewam do miesa. Dodaje liscia, ziele, marchewke w plasterkach, duzo poszatkowanej cebuli i dusze na wolnym ogniu. czasem dorzuce suszonego grzyba, czasem suszona sliwke. PO godzinie takiego duszenia dodaje soli i dalej dusze.
        Na koniec jeszcze dosmaczam sola lub pieprzem, i daje tak z lyzke lub potora bardzo zimnego masla. Dzieki temu sos robi sie aksamitny.
        --
        Tymianek
        Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
    • alanta1 Re: abc - gulasz 25.01.07, 21:36
      lirio napisała:

      > Co do smażenia, to moja mama smaży najpierw bardzo mocno, potem zalewa i
      gotuje

      Technikę mam identyczną, gulasz robię z trzech gatunków mięsa: wołowiny,
      wieprzowiny i drobiu. Wszystko musi być chude, mój mąż i córka wynajdą kazdą
      żyłkę czy odrobinę tłuszczu :(
      Najpierw podsmażam wołowinę, bo ją trzeba dłuzej, potem wrzucam resztę mięsa.
      Lubie gulasz z czerwoną lub żółtą papryką, ale moi nie jadają takowego, więc
      nie robię :(
      --
      ♥Mysza & Kajtek♥
      Ludzie myślcie, to nie boli ;)
    • truscaveczka Re: abc - gulasz 26.01.07, 11:28
      Łopatka, małe kawałki (wielkości wiśni), cebula, pomidory, tymianek, majeranek,
      bazylia, czosnek, papryka, sól, pieprz kolorowy.
      Mięso obsmażam bez dodatków (bez soli, bez mąki), wrzucam do garnka, podlewam
      wodą, dodaję zeszkloną cebulę, pomidory, zapalam gaz i idę poczytać. Po
      półtorej godziny doprawiam. I juś :)
      Pierwszego dnia daję z kaszą gryczaną i kiszoną kapustą, drugiego - ze spaghetti :)
      Przepis jest moją improwizacją, która się sprawdziła.
      Aha, misko am być idealnie chude, a obsmażam je na niewielkiej ilości oliwy z
      oliwek.
      --
      ♥Олга♥ ▒Linux power▒
      "Żeby mężczyzna "zrobił coś sam z siebie" trzeba mu przedstawić pisemną listę
      czynności do spontanicznego wykonania." /by Azbestowa/
    • elza78 Re: abc - gulasz 26.01.07, 18:19
      prawdziwy gulasz u mnie tylko z wolowiny, moze dlatego ze wieprzowine smazona w
      ten sposob i duszona potem toleruje jedynie u mojej tesciowej ktora chyba jakis
      sekret ma bo jej pyszna wychodzi, moja jak zrobie smierdzi swiniakiem hihi
      wiec ta wolowina chuda bez soli troche obsypuje maka, smaze na goracym oleju
      puki nie pusci sosiku i to wszystko do garnka plus woda z obmytej patelni, daje
      ziele angielskie kilka kulek i listek bobkowy i gotuje z miechem do bolu (zeby
      zmieklo) warzywa wedle uznania, zazwyczaj mrozonke jakas (zeby byla w niej
      papryka czerwona cebula fasolka szparagowa marchewka, fajny tez jest ogorek) bo
      ja len jestem straszny, potem doprawiam papryka w pascie ostra lub lagodna (w
      proszku IMO nie smakuje tak dobrze w sensie ze gionie w tym gulaszu) sol pieprz
      do smaku, potem zageszczam maka siemniaczana zeby sos byl aksamitny i gotowe...

      --
      BASKA
      i MICHAL
    • ewetka Re: abc - gulasz 30.01.07, 12:33
      Ja gulasz najczęściej z wieprzowego robię:
      Drobno pokrojone kawałki mięsa wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię, bez soli i
      tłuszczu. Mięso na dość intesywnym ogniu zesmażam. Potem w zależności od tego
      czy mięcho jest tłuste czy chude to dolewam tłuszczu, zmniejszam ogień i
      wrzucam cebulę. Solę i podsmażam póki cebula nie zmięknie. Potem prószę mąką i
      zalewam gorącą wodą. Doprawiam do smaku: sól, pieprz, imbir, majeranek i duszę
      do miękkości. Czasami dorzucam ze 3 kapelusze suszonych podgrzybków lub
      pieczarki. Zjadamy z kaszą, ziemniakami lub makaronem

      Ewka z Maciusiem (19-11-2003) i Anią (01-12-2005)
      i Niespodzianką
      MoJe DwA SzCzĘśCiA
    • gonia28b Re: abc - gulasz 06.02.07, 21:41
      A oto mój ulubiony sposób:
      Mięso z łopatki wołowej pokrojone na średniej wielkości kawałki, posolone,
      popieprzone, obtoczone w mące obsmażam na oleju "Kujawskim", nqastępnie zalewam
      wodą.
      Dodaję trochę drobno poszatkowanej kiszonej kapusty, zeszkloną posiekaną
      cebulkę i przyprawy w zależności co mi przyjdzie do głowy.
      Gorąco polecam węgierską paprykę w słoiczku "Eros Pista". Na cały garnek
      wystarczy jej dodać w ilości "na końcu łyżeczki", a dodaje niesamowitej
      pikanterii ;)))

      Jeśli mam wystarczająco dużo czasu, podaję jako "Jadło drwala",
      czyli z plackami ziemniaczanymi - zażera się cała rodzina ;))))
      Ale najczęściej podaję jednak z kaszą gryczaną, z ryżem lub z po prostu
      z ziemniakami :)
      --
      Bezduszna i zboczona - uprzedzam... ;-)
      GG: 6196468
      Zapraszam na Wojnę Płci ;-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka