Dodaj do ulubionych

czosnek w doniczce

31.01.07, 10:02
czy opłaca się <oczywiście ze względów smakowych> trzymać na domowym
parapecie czosnek w doniczce?
--
Małgorzata mama Julki (13.01.2005r.)

Julia ma już...
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: 212.160.172.* 31.01.07, 10:22
    A gdzie toto można kupić, to może się skuszę?
  • 31.01.07, 10:51
    Nie jestem pewna, czy chodzi nam o to samo, ale ja jakis czas temu postanowilam 'posadzic' czosnek w
    doniczce, bo uwielbiam mlody czosnek. Na razie toto rosnie w gore, wiec czekam na dalszy rozwoj
    sytuacji. W razie czego dam znac.
  • 31.01.07, 15:34
    hihihi, no ja własnie też posadziłam ząbek, bo już mi "rósł" sam :) I dlatego
    chciałam się zapytać czy warto się rozczulać nad taką - u mnie na razie 5-cio
    centymetrową łodyżką ;) A powiem szczerze, że cieszy mnie jak rośnie ;))
    --
    Małgorzata mama Julki (13.01.2005r.)

    Julia ma już...
  • 31.01.07, 18:34
    Kiedyś próbowałam te listki czosnku i jakies takie twarde były,ale słyszałam,że
    Bułgarzy używają ich jako przyprawy,ciekawa jestem w jaki sposób.
    --
    sygnaturki chwilowo brak
  • Gość: zyrafa46 IP: *.chello.pl 31.01.07, 18:43
    Ja bym zmieliła te twarde listki i zjadła. Posadziłam w domu jakąś zapomnianą
    cebulkę tulipana. Zielone rośnie ale korzonki - nic. Chyba się obraziły. Długo
    zwlekałam z tym posadzeniem. Zaraz zasadzę też całą główkę czosnku. JUŻ się
    cieszę na pachnącą czuprynkę.
    Pozdrawiam,
    Żyra
  • 31.01.07, 18:50
    A Chińczycy przecież jedzą tulipany - całe,żółte.Osobiście nie próbowałam, ale
    też mnie korci.mam parę przepisów gdzies w domu z tymi żółtymi tulipanami w
    roli koniecznego składnika.Chyba się udam do sklepu ogrodniczego.
    --
    sygnaturki chwilowo brak
  • 31.01.07, 19:22
    Ja co roku sadzę ząbki czosnku na parapecie właśnie w okolicach lutego,uzywam
    zielonej natki jak szczypioru i natki pietruszki ,wszystkie te warzywka sadzę
    na parapecie,w skrzynce.Można wykopać z ogródka małą kępke cebulki siedmiolatki
    i mieć aromatyczny szczypior.Nawet jak seler puści zielone w trakcie
    przechowywania to go wsadzam,i potem obrywam sukcesywnie do potraw.Oczywiście
    listki obrywam.
  • 31.01.07, 19:39
    teraz mi sie przypomniało...jak kiedyś lata wstecz byłam u mojej babci. Akurat
    robiłyśmy jajecznicę. No i babcia mówi do mnie, bym poszła do ogródka
    <przydomowego> po cebulkę <szczypiorek>. Ależ babcia się uśmiała gdy
    przyniosłam własnie czosnek. Bo te gałązki jakieś takie do siebie podobne były.
    Ale nie pamiętam, żebym przy jedzeniu tej jajecznicy grymasiła ;) czyli coś w
    tym musi być
    Ps. ta w mojej doniczce rośnie w ekspresowym tempie!!!
    --
    Małgorzata mama Julki (13.01.2005r.)

    Julia ma już...
  • 01.02.07, 13:23
    oczywiście, ze sie opłaca ! Szczypiorek czosnkowy jest rewelacyjny !!!
  • Gość: ofka IP: *.chello.pl 01.02.07, 13:41
    Są w sklepach ogrodniczych nasiona szczypiorku czosnkowego. Rośnie jak
    cebulowy, listko-łodyżki ma znacznie delikatniejsze od czosnku główkowego,
    zapach mniej intensywny, dobrze rośnie na polu, ja przenoszę jesienią kępkę do
    doniczki i używam zimą. Myślę, że posiany w doniczce będzie się dobrze czuł i
    oczywiście rósł.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.