Dodaj do ulubionych

wegetarianska Wielkanoc

IP: *.torun.mm.pl 16.04.03, 11:58
Na wielkanoc przyjezdza do mnie wujek - wegetarianin (moze cos myle, dla
pewnosci: nie je miesa, je mleko, jajka). Co zaserwowac dla niego na
swiateczny obiad? Zeby sie najadl i zeby reszcie rodziny przy stole tez
smakowalo (zeby nie robic wujkowego wegetarianskiego getta)? Poszukalam
troche w Internecie ale wszystko, co znalazlam to jajka na twardo,
salatki,ciasta, przystawki - nic na glowne danie. Ratujcie!!!! Prosze o
pomysly i przepisy.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Ada IP: *.chello.pl 16.04.03, 12:11
    Ja tez nie jem mięsa.
    W wielkanoc na śniadanie: żurek bez kiełbasy, jajka (może tez nadziewane
    pieczarkami), śledzie, łososie, sałatki, pomidory, sos tatarski, grzybki
    marynowane;
    na obiad: może pieczonego łososia i brokuły albo duszone pory, może smażone
    pieczarki (w panierce jak do schabowego, pycha), sernik
  • 16.04.03, 12:21
    ciasto szpinakowe
    pasztet sojowy
  • Gość: Annette IP: *.at.ibm.com 16.04.03, 13:01
    1. Brokuły lub kalafior zapiekane w sosie Mornay:
    Brokuły lub kalafior ugotować "al dente".
    W czasie kiedy się gotują przygotować sos:
    z łyżki masła i łyżki mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić szklanką
    mleka i zagotować, cały czas mieszając (ja to robię mikserem, wtedy nie ma
    grudek). Do sosu dodać sól, pieprz (podobno najlepiej biały), szczyptę startej
    gałki muszkatołowej, troszkę soku z cytryny (do smaku) i sporo startego,
    żółtego sera. Mieszać, aż ser się rozpuści.
    Ugotowane brokuły podzielić na różyczki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu
    wysmarowanym tłuszczem, polać sosem, posypać dodatkowo utartym serem.
    Zapiekać, aż ser się zrumieni - w niezbyt wysokiej temperaturze, żeby całe
    danie się zagrzało, ale żeby ser się nie przypalił.

    2. Lasagne ze szpinakiem:
    płaty lasagne przełożyć osączonym na sicie szpinakiem (doprawionym oliwą ,
    solą, czosnkiem - o ile wujek lubi), serem żółtm, usmażonymi pieczarkami.
    Zapiec w piecu, podawać z sosem pomidorowym.

    3. Naleśniki z serem pleśniowym i jabłkami:
    naleśniki przełożyć serem pleśniowym (z zieloną pleśnią zaostrza smak, z białą
    nadaje łagodny aromat, można zmieszać oba rodzaje), cieniutkimi plasterkami
    jabłka i żurawiną, po czym przysmażyć na patelni, aż ser sie rozpuści.

    4. Ravioli z grzybami w sosie serowo-czosnkowym.
    Grzyby suszone umyć, namoczyć, ugotować w wodzie, w której się moczyły.
    Drobniutko pokroić, przesmażyć z odrobiną cebulki, dodać sok z cytryny, pieprz,
    sól. Ciasto na pierogi podzielić na 2 części, rozwałkować, nakładać na 1 placek
    w równych odstępach kupki farszu, przykryć drugim plackiem, radełkiem wycinać
    kwadratowe pierożki. Ugotować. Zrobić sos Mornay, doprawić czosnkiem, pierożki
    polać sosem.
    Pozdrawiam,
    A.
  • 16.04.03, 13:55
    Gość portalu: Annette napisał(a):

    > 1. Brokuły lub kalafior zapiekane w sosie Mornay:
    > Brokuły lub kalafior ugotować "al dente".
    > W czasie kiedy się gotują przygotować sos:
    > z łyżki masła i łyżki mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić szklanką
    > mleka i zagotować, cały czas mieszając (ja to robię mikserem, wtedy nie ma
    > grudek). Do sosu dodać sól, pieprz (podobno najlepiej biały), szczyptę
    startej
    > gałki muszkatołowej, troszkę soku z cytryny (do smaku) i sporo startego,
    > żółtego sera. Mieszać, aż ser się rozpuści.
    > Ugotowane brokuły podzielić na różyczki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu
    > wysmarowanym tłuszczem, polać sosem, posypać dodatkowo utartym serem.
    > Zapiekać, aż ser się zrumieni - w niezbyt wysokiej temperaturze, żeby całe
    > danie się zagrzało, ale żeby ser się nie przypalił.
    >

    Co prawda dzisiaj nie Wielkanoc, ale idę sobie zrobić takie brokuły :-)

    Vesna, a może podasz na obiad sandacza w sosie śmietanowym? Kawałki sandacza
    możesz potrzymać parę godzin z plasterkami cebuli w lodówce. Wyjmujesz
    sandacza, oprószasz go mąką i obsmażasz na patelni. Osącz wszystkie usmażone
    kawałki z tłuszczu i znów połóż na patelnię (bez tłuszczu). Następnie
    rozprowadzasz śmietanę z jajkiem, dodajesz białego pieprzu, drobno posiekanej
    cebulki i soli i zalewasz sandacza i wszystko pięknie zapiekasz. Można posypać
    siekanym szczypiorkiem, jeśli ktoś lubi można dodać tartego pecorino.
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 16.04.03, 15:52
    na mniammniam.pl masz caly artykul i przepisy na taka Wielkanoc.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.