• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

wegetarianska Wielkanoc Dodaj do ulubionych

  • IP: *.torun.mm.pl 16.04.03, 11:58
    Na wielkanoc przyjezdza do mnie wujek - wegetarianin (moze cos myle, dla
    pewnosci: nie je miesa, je mleko, jajka). Co zaserwowac dla niego na
    swiateczny obiad? Zeby sie najadl i zeby reszcie rodziny przy stole tez
    smakowalo (zeby nie robic wujkowego wegetarianskiego getta)? Poszukalam
    troche w Internecie ale wszystko, co znalazlam to jajka na twardo,
    salatki,ciasta, przystawki - nic na glowne danie. Ratujcie!!!! Prosze o
    pomysly i przepisy.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: Ada IP: *.chello.pl 16.04.03, 12:11
      Ja tez nie jem mięsa.
      W wielkanoc na śniadanie: żurek bez kiełbasy, jajka (może tez nadziewane
      pieczarkami), śledzie, łososie, sałatki, pomidory, sos tatarski, grzybki
      marynowane;
      na obiad: może pieczonego łososia i brokuły albo duszone pory, może smażone
      pieczarki (w panierce jak do schabowego, pycha), sernik
    • 16.04.03, 12:21
      ciasto szpinakowe
      pasztet sojowy
    • Gość: Annette IP: *.at.ibm.com 16.04.03, 13:01
      1. Brokuły lub kalafior zapiekane w sosie Mornay:
      Brokuły lub kalafior ugotować "al dente".
      W czasie kiedy się gotują przygotować sos:
      z łyżki masła i łyżki mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić szklanką
      mleka i zagotować, cały czas mieszając (ja to robię mikserem, wtedy nie ma
      grudek). Do sosu dodać sól, pieprz (podobno najlepiej biały), szczyptę startej
      gałki muszkatołowej, troszkę soku z cytryny (do smaku) i sporo startego,
      żółtego sera. Mieszać, aż ser się rozpuści.
      Ugotowane brokuły podzielić na różyczki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu
      wysmarowanym tłuszczem, polać sosem, posypać dodatkowo utartym serem.
      Zapiekać, aż ser się zrumieni - w niezbyt wysokiej temperaturze, żeby całe
      danie się zagrzało, ale żeby ser się nie przypalił.

      2. Lasagne ze szpinakiem:
      płaty lasagne przełożyć osączonym na sicie szpinakiem (doprawionym oliwą ,
      solą, czosnkiem - o ile wujek lubi), serem żółtm, usmażonymi pieczarkami.
      Zapiec w piecu, podawać z sosem pomidorowym.

      3. Naleśniki z serem pleśniowym i jabłkami:
      naleśniki przełożyć serem pleśniowym (z zieloną pleśnią zaostrza smak, z białą
      nadaje łagodny aromat, można zmieszać oba rodzaje), cieniutkimi plasterkami
      jabłka i żurawiną, po czym przysmażyć na patelni, aż ser sie rozpuści.

      4. Ravioli z grzybami w sosie serowo-czosnkowym.
      Grzyby suszone umyć, namoczyć, ugotować w wodzie, w której się moczyły.
      Drobniutko pokroić, przesmażyć z odrobiną cebulki, dodać sok z cytryny, pieprz,
      sól. Ciasto na pierogi podzielić na 2 części, rozwałkować, nakładać na 1 placek
      w równych odstępach kupki farszu, przykryć drugim plackiem, radełkiem wycinać
      kwadratowe pierożki. Ugotować. Zrobić sos Mornay, doprawić czosnkiem, pierożki
      polać sosem.
      Pozdrawiam,
      A.
      • 16.04.03, 13:55
        Gość portalu: Annette napisał(a):

        > 1. Brokuły lub kalafior zapiekane w sosie Mornay:
        > Brokuły lub kalafior ugotować "al dente".
        > W czasie kiedy się gotują przygotować sos:
        > z łyżki masła i łyżki mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić szklanką
        > mleka i zagotować, cały czas mieszając (ja to robię mikserem, wtedy nie ma
        > grudek). Do sosu dodać sól, pieprz (podobno najlepiej biały), szczyptę
        startej
        > gałki muszkatołowej, troszkę soku z cytryny (do smaku) i sporo startego,
        > żółtego sera. Mieszać, aż ser się rozpuści.
        > Ugotowane brokuły podzielić na różyczki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu
        > wysmarowanym tłuszczem, polać sosem, posypać dodatkowo utartym serem.
        > Zapiekać, aż ser się zrumieni - w niezbyt wysokiej temperaturze, żeby całe
        > danie się zagrzało, ale żeby ser się nie przypalił.
        >

        Co prawda dzisiaj nie Wielkanoc, ale idę sobie zrobić takie brokuły :-)

        Vesna, a może podasz na obiad sandacza w sosie śmietanowym? Kawałki sandacza
        możesz potrzymać parę godzin z plasterkami cebuli w lodówce. Wyjmujesz
        sandacza, oprószasz go mąką i obsmażasz na patelni. Osącz wszystkie usmażone
        kawałki z tłuszczu i znów połóż na patelnię (bez tłuszczu). Następnie
        rozprowadzasz śmietanę z jajkiem, dodajesz białego pieprzu, drobno posiekanej
        cebulki i soli i zalewasz sandacza i wszystko pięknie zapiekasz. Można posypać
        siekanym szczypiorkiem, jeśli ktoś lubi można dodać tartego pecorino.
    • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 16.04.03, 15:52
      na mniammniam.pl masz caly artykul i przepisy na taka Wielkanoc.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.