Dodaj do ulubionych

muffiny muffinami ale..

IP: *.cf.ac.uk 08.02.07, 19:11
te wszystkie w galerii potraw jakies takie male są...nie zebym wybrzydzala
ale wygladaja mizernie w porownaniu do tych z kawiarni kolo mojego uniwerku.
wielkie jak 3 pięści, z ogromną, chrupiącą,popękaną glową-pyszne
niedoopisania. sama zrobilam 'muffiny łopatologiczne" ale mi nie smakowaly
wcale i chociaz dodalam 2 razy wiecej proszku do pieczenia, wcale
ponadprzecietne nie urosly. co zrobic zeby byly ogrome? o, i wilgotne w
srodku?
Edytor zaawansowany
  • Gość: pasqda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:22
    na początek proponuję wziąć większą foremkę:) i nie dodawać dwa razy wiecej
    proszku niz w przepisie, bo przy takim traktowaniu żadne ciasto nie ma prawa byc
    dobre...:)
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 08.02.07, 20:29
    ogromne muffiny?
    Muffiny potwory?
    a po co?
  • Gość: ka IP: *.cf.ac.uk 08.02.07, 21:17
    e tam, te male sa. ja tam wlasnie lubie potwory, z "górą" 3 razy wiekszą niz
    reszta..mmmmm
  • Gość: Dorota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:25
    one tak mają wyglądać.
    Wielkość muffin jest w zasadzie określona - wyznacza ją najbardziej popularna
    foremka (ta z Ikei) oraz papierowe "papiloty". W tej cukierni, o której
    piszesz, po prostu idę "na ilość", bo nie mają czasu na bawienie się muffinkami
    o typowych rozmiarach.

    PS. Jeden mój kolega lubi parówki z dżemem wiśniowym. Zdaje sobie jednak sprawę
    z tego, ze jest to dość nietypowe uwielbienie i nie pomstuje na tych, którzy
    podają je z keczupem lub musztardą.
  • lunatica 08.02.07, 22:27
    tacy, co piekli w filiżankach ;-)
    Wszystko zależy od wielkości formy.
  • ampolion 09.02.07, 03:37
    No tak, ale nie chodzi o babki lecz o muffins.
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • poughkeepsie 09.02.07, 08:25
    to sobie znajdź większą formą albo piecz w filiżankach jak Luna pisze :) A
    ilośc proszku dopasowuje się do ilości pozostałych składników, każde ciasto z
    podwójną jego ilością musi być obrzydliwe! A poza tym po co? Mniejszy mufin
    mniejsze wyrzuty sumienia ;-)
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt
    chodź opowiem Ci historię...
  • aagnes 09.02.07, 09:14
    No wlasnie - zrobilam ostatnio z 3 roznych przepisow i wszystkie wyszly wg mnie
    zbyt suche, taki przecietny pagaj typu babka piaskowa.
    a myslalam, ze mufinki sa ciezkie i wilgotne (chodzi mi o podstawowe ciasto,
    rzecz jasna).
  • imbirka 09.02.07, 14:29
    Może dałaś za dużo mąki, albo zbyt energicznie i dokładnie mieszałaś?
  • Gość: Polcia-kapelusik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 10:23
    Jak chcesz takie mega wyrosniete to daj sody:)ja dalam raz-tak mialam w
    przepisie i rzeczywiscie pieknie wyrosly.
  • linn_linn 09.02.07, 12:13
    Formy muffinkowe maja trzy wielkosci: mini, midi i maxi. Jak spodnice...
  • Gość: ka IP: *.cf.ac.uk 09.02.07, 15:45
    e tam nawet ze szczypta sody kazde ciasto przypomia w smaku plastik...ale
    dzieki za rady, bede probowac do skutku i zjadac wszystko co nie siega idealu;)
    chodzi o to, ze ja glownie uwielbiam te @czapeczke@ muffina wlasnie, bo jest
    chrupiaca i pyszna, dlatego chce, zeby byla jak najwieksza. muffiny to moje
    ulubione ciastka i jedzenie ich traktuje jak rytual...jakwidze takie wielkiei
    popekane to mi sie oczy swieca. jak sie uda to wrzuce na galerie i wszystkim
    pokaze ha!
  • linn_linn 09.02.07, 16:05
    Nie kus, oj nie kus... Mam na oku muffiny migdalowe i chyba zrobie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka