Dodaj do ulubionych

kuchnia śląska - subiektywnie.

IP: 80.48.65.* 22.04.03, 19:50
Od niedawna mieszkam na Śląsku i śląskie jedzenie b.mi smakuje.Pokochałąm
śląski obiad niedzielny: rosół + kluski śląskie z roladami i "modrą kapustą".
Modra kapusta to kapusta duszona na smalcu, a potem gotowana. Osobiście wolę
moją. Ale kluski i rolady to dla mnie rozkosz. Robi się je szybko i tanio.
Jeszcze jedno-makówki. To dziwna nazwa pychoty, którą robi się na Boże
Narodzenie. Ale mają tutaj też coś takiego, co nazywa się wodzionka:woda na
boczku z czosnkiem i suchym chlebem...Jest jeszcze "moczka"-na Wigilię -
brr.Słodkie jak diabli.Nie umiem tego przełknąć.
Jeśli ktoś chciałby zrobić kluski śląskie-oto przepis:
ugotowane(najlepiej poprzedniego dnia) ziemniaki zmielić. Włożyć do miski,
przekroić masę na krzyż(podzielić na 4 części), wyjąć jedną część ziemniaków,
wsypać tyle mąki kartoflanej, ile miejsca zajmowały wyjęte ziemniaki, włożyć
z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki(chodzi tylko o miarę na mąkę), dodać 1
jajko, wyrobić ciasto, formować kluski z dziurką i wrzucać na wrzątek.
Naprawdę pyszne.
Obserwuj wątek
          • Gość: Slazaczka Re: legendarna rolada z kluskami IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.03, 22:14
            Gość portalu: MartaS napisał(a):

            > Jak subiektywnie, to subiektywnie.
            >
            > Kuchnia slaska to za duzo powiedziane, chyba, ze "kuchnia" nazwiemy jedno
            danie
            > .
            >
            > Rolada z modra kapusta i kluskami.
            > Na tym sie zaczyna i... konczy "slaska kuchnia", jednak bez niej zaden Slazak
            > nie wyobraza sobie niedzielnego, a tym bardziej -swiatecznego obiadu.

            To sie zgadza ale zapomnialas jeszcze o makowkach na wigilje o zwyklym wiejskim
            zurze o wyrobach masarskich po swojskim swiniobiciu, o ciescie drozdzowym z
            kruszonka, o makowcu. Wychowalam sue na slasku i moge Cie zapewnic,ze kuchnia
            Slaska to nie tylko rolada z modra kapusta i kluskami

            Pozdrawiam
            Slazaczka
            • Gość: MartaS Re: legendarna rolada z kluskami IP: *.oc.oc.cox.net 27.04.03, 01:37
              Gość portalu: Slazaczka napisał(a):

              > > To sie zgadza ale zapomnialas jeszcze o makowkach na wigilje o zwyklym
              wiejskim
              >
              > zurze o wyrobach masarskich po swojskim swiniobiciu, o ciescie drozdzowym z
              > kruszonka, o makowcu. Wychowalam sue na slasku i moge Cie zapewnic,ze kuchnia
              > Slaska to nie tylko rolada z modra kapusta i kluskami
              >
              > Pozdrawiam
              > Slazaczka


              Nie gniewaj sie. Powiedzialam, ze bedzie subiektywnie.
              Celowo nie wspominalam o swiatecznych daniach, makowkach, siemieniotce itp.
              Co do wyrobow po swiniobiciu to podejrzewam, ze sa takie same jak w reszcie
              Polski tylko inaczej sie nazywaja (krupniok,zymlok, itp.)

              Podobnie rzecz sie ma z koloczami z posypka i z makiem. To nie jest slaski
              patent.
              Podobnie zur, ktory uwielbiam - ten kawalerski i ten zyniaty- jest znany w
              innych regionach. Zgadzam sie, ze jednak nigdzie nie jest tak popularny, jak
              na Slasku.
              Jeszcze mi sie przypomnialy bratheringi... Chyba tylko na Slasku wiedza co to.

              Tez wychowalam sie na Slasku i dobrze mi tam bylo.
              Pozdrawiam.

              • quba Re: legendarna rolada z kluskami 29.04.03, 07:57
                Gość portalu: MartaS napisał(a):

                > Gość portalu: Slazaczka napisał(a):
                >
                > > > To sie zgadza ale zapomnialas jeszcze o makowkach na wigilje o zwykly
                > m
                > wiejskim
                > >
                > > zurze o wyrobach masarskich po swojskim swiniobiciu, o ciescie drozdzowym
                > z
                > > kruszonka, o makowcu. Wychowalam sue na slasku i moge Cie zapewnic,ze kuch
                > nia
                > > Slaska to nie tylko rolada z modra kapusta i kluskami
                > >
                > > Pozdrawiam
                > > Slazaczka
                >
                >
                > Nie gniewaj sie. Powiedzialam, ze bedzie subiektywnie.
                > Celowo nie wspominalam o swiatecznych daniach, makowkach, siemieniotce itp.
                > Co do wyrobow po swiniobiciu to podejrzewam, ze sa takie same jak w reszcie
                > Polski tylko inaczej sie nazywaja (krupniok,zymlok, itp.)
                >
                > Podobnie rzecz sie ma z koloczami z posypka i z makiem. To nie jest slaski
                > patent.
                > Podobnie zur, ktory uwielbiam - ten kawalerski i ten zyniaty- jest znany w
                > innych regionach. Zgadzam sie, ze jednak nigdzie nie jest tak popularny, jak
                > na Slasku.
                > Jeszcze mi sie przypomnialy bratheringi... Chyba tylko na Slasku wiedza co to.



                niekoniecznie
                w Berlinie i vałych Niemczech tez wiedzą
          • quba Re: legendarna rolada z kluskami 29.04.03, 08:07
            Gość portalu: MartaS napisał(a):

            > Jak subiektywnie, to subiektywnie.
            >
            > Kuchnia slaska to za duzo powiedziane, chyba, ze "kuchnia" nazwiemy jedno
            danie
            > .
            >
            > Rolada z modra kapusta i kluskami.
            > Na tym sie zaczyna i... konczy "slaska kuchnia", jednak bez niej zaden Slazak
            > nie wyobraza sobie niedzielnego, a tym bardziej -swiatecznego obiadu.

            i proszę BEZ LEKCEWAŻENIA pisać o ludziach, tym bardziej, jeśli się tak mało wie



            po pierwsze - troszkę malo wiesez, skoro uważasz, ze kuchnia sląska ma jedno
            danie - jedno danie na super galę, ale to nie znaczy, że w ogóle jedno

            KLUSKI ŚLĄSKIE
            ŚLĄSKIE ROLADY WOŁOWE
            KLUSKI CZARNE
            KLUSKI Z SERA BIAŁEGO
            ŚLĄSKIE BUCHTY
            KRÓLIK PIECZONY ZE ŚMIETANĄ
            SCHAB SZTYGARSKI
            PIECZEŃ ŚLĄSKA Z JAJKIEM
            KARBINADLE
            JASKÓŁCZE GNIAZDA
            SCHAB WIEPRZOWY PO ŚLĄSKU
            KARP PO ŚLĄSKU

            ROSÓŁ Z MAKARONEM
            WODZIONKA
            KAPUŚNIOK
            ŻUREK

            SAŁATA Z MODREJ KAPUSTY
            KWASZONKA Z KAPUSTY CZERWONEJ
            PIKLE Z OGÓRKÓW
            DYNIA MARYNOWANA
            KISZONE GRZYBY

            KOŁOCZ ŚLĄSKI Z POSYPKĄ
            KREPLE CZYLI PĄCZKI
            MAKARONIKI
            WIELKANOCNY WIENIEC
            ŚLĄSKI PIERNIK Z MARCEPANEM
            ŚLĄSKI CWIBAK PIERNIKOWY
            CHRUSTEK
            KOKOSKI

            ŚLEDZIE PO ŚLĄSKU
            ŚLEDZIE SMAŻONE
            SZAŁOT ŚLĄSKI
            PIECZONKA Z BOCZKIEM
            ŚLĄSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE
            KREPLE ZIEMNIACZANE
            BIGOS ŚLĄSKI
            ROLMOPSY
            GARNUSZEK GÓRNICZY
            GRUSZKI Z MIĘSEM NA SPOSÓB ŚLĄSKI
            CZERWONE GOŁĄBKI
            PLACUSZKI ŚLEDZIOWE
            OGÓRKI W MUNDURKACH

            to przykładowe nazwy potraw, ale jest jescze wiele innych (mogę dołączyc
            przepisy, ale nie wiem, czy warto, ponieważ widzę pogardę w Waszych oczach)
            nie zapominajcie, że górnicy mimo ciężkiej pracy - byli biedni, a trzeba ich
            było naklarmić, aby mieli siłę harować pod ziemią

            pozdrowienia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka