Dodaj do ulubionych

Gęsi smalec

16.02.07, 20:44
W sklepie z mięsem drobiowym słyszałam kilka razy jak ludzie pytali o gęsi
tłuszcz. Dzisiaj zapytałam o co chodzi z tym tłuszczem i wytłumaczono mi, że
jest bez cholesterolu???????!!!!!! po przetopieniu jest swietny do smarowania
chleba - ma właściwości lecznicze. Jest dobry do ciasta zamiast masła i takze
do smażenia. Czy ktoś mógłby mnie oświecić w tym temacie?
Edytor zaawansowany
  • 16.02.07, 20:49
    nie bardzo pamiętam bo jadłam w dzieciństwie, trochę mdły taki żółtawy, łatwo
    się topił, cholesterol to on na pewno ma, ale mama i babia używały do sosów
    ewentualnie do smarowania pieczywa, dzieciom niezbyt smakował
  • Gość: x IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.07, 22:03
    stawów i kręgosłupa. Medycyna ludowa: koński balsam, gęsi smalec i tłuszcz z
    borsuka.
  • Gość: betka IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.02.07, 23:17
    Ja osobiście, jak kupuję gęś na święta to ją przecieram solą, daję dużo
    majeranku i w całości cebulę oraz kwaskowate jabłko i piekę. PO upieczeniu
    odcedzam sos i zostawiam wystudzić i jak galareta z pod mięsa się zsiądzie to
    wraz z tłuszczem to rozmiksuję i wkładam do słoika. Większą ilość
    zamrażam.PYCHOTA!!!!!!
  • 09.07.17, 19:09
    A może tak napisać coś na temat, czytaj o co chodzi

    --
    Cukier krzepi
  • 17.02.07, 19:23
    Gesi i kaczy smalec zawieraja miedzy innymi kwasy tluszczowe nienasycone
    (acides gras poly-insaturés et acides oléiques) - jak oleje roslinne, a nie
    nasycone - jak smalec wieprzowy czy maslo.
    Na poludniowym zachodzie Francji, gdzie jada sie tlusto, ale przewaznie wlasnie
    kaczki i gesi, jest niemal o polowe mniej chorych na serce czy miazdzyce niz na
    polnocy (maslo, smietana i smalec). I do tego czerwone wino :)


    --
    "Dogmat wspólczesnosci glosi, ze skoro mozesz wypowiedziec w sieci jakies
    zdanie i podzielic sie nim, to jest ono tyle samo warte, co kazde inne. Dlatego
    w mediach i internecie plynie wielka rzeka bzdur."
  • 17.02.07, 20:25
    Bardzo dziękuję za informacje:)
  • Gość: monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 19:54
    Bardzo lubię wytopiony tłuszcz z pieczonej, nadziewanej gęsi - farsz :
    wątróbka, koperek i natka. Gęś oczywiście oprószona majerankiem :)
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:37
    to podstawowy tłuszcz stosowany w kuchni (kurzy i kaczy też) żydowskiej więc
    jeżeli chcesz coś z tej półki ugotować to nie stosuj substytutów jak smalec czy
    olej
  • 19.02.07, 13:44
    Gęsie pipki na przykład bez gęsiego smalcu to nieporozumienie.
    --
    " Mówić trzeba prosto, a myśleć w sposób skomplikowany - nie na odwrót " Franz
    Josef Strauss
  • 19.02.07, 17:57
    Pipki nie chcę :P ale zastanawiam się czy warto się babrać z przetapianiem.
    Najbliższa dostawa gęsiego tłuszczu będzie w czerwcu więc mam duuużo czasu na
    zebranie informacji. Chociaż jak pomyślę o upieczeniu ciasta z takim tłuszczem
    to jakoś mi tak niewyraźnie - chociaż podobno nie śmierdzi drobiem.
  • 20.02.07, 08:09
    gęsi smalec niczym nie śmierdzi, a już drobiem w szczególności, to jedna z jego
    zalet
    nie rozumiem też w czym problem z przetopieniem go - wkładam tłuszcz do garnka,
    krojąc byle jak na mniejsze kawałki, stawiam na niedużym ogniu i z rzadka
    mieszając gotuję aż na dnie zostaną malutkie skwarki, a jak przestygnie to
    przelewam do mniejszych naczyń, tyle
    a do pieczenia ciasta to by mi było zwyczajnie szkoda gęsiego smalcu ;)
    --
    emes
  • 20.02.07, 13:44
    chcesz.
    --
    " Mówić trzeba prosto, a myśleć w sposób skomplikowany - nie na odwrót " Franz
    Josef Strauss
  • Gość: maj IP: 213.241.67.* 20.02.07, 13:21
    najwięcej cholesterolu ma gęsi smalec ale jest smaczny
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 26.01.14, 23:31
    Dobry to HDL. Ale LDL też jest potrzebny.
    Nie ma zdrowych tłuszczów zwierzęcych. Nie mówię o rybach.
  • Gość: majala IP: *.dynamic.mm.pl 27.01.14, 21:19
    Nic nie trzeba wytapiać, można dostać smalec gęsi, gotowy, wytopiony w kubeczkach, w sklepach spożywczych i mięsnych.
  • Gość: x IP: *.188.106.pools.vodafone-ip.de 29.12.14, 15:09
    Gość portalu: x napisał(a):

    > Nie ma zdrowych tłuszczów zwierzęcych.

    , nie dla każdego!
  • 27.12.14, 19:53
    Pyta nauczyciel małego Jasia:
    - Jasiu, powiedz no nam co mamy z gęsi?
    - Szmalec....
    - No dobrze Jasiu, a co jeszcze?
    - Szmalec..
    - No już mówiłeś, to trochę ci podpowiem: Na czym śpisz w domu?
    - Na łóżku...
    - A na czym kładziesz głowę?
    - A jak poduszke się rozpruje to co z niej wylatuje?
    - Pierze...
    - No widzisz Jasiu, to co jeszcze mamy z gęsi?
    - Szmalec!
    (Dykteryjka którą opowiadał nam na ćwiczeniach z matematyki /1. rok, PG/ niewiele od nas starszy asystent Franciszek Potulski, późniejszy poseł SLD. A tak się dobrze zapowiadał.)
    - Na poduszce....
  • Gość: lokijn IP: *.dhcp-docsis.net.tomkow.pl 24.01.16, 19:41
    Dzieci co mamy z gęsi ?
    Jasiu: - smalec !
    pięknie Jasiu, a na czym spisz ?
    - na podłodze !
    a czym się przykrywasz ?
    - gazetą !
    a co masz pod głową ?
    - buty !
    biedny Jasiu, a tata na czym spi ?
    - na czapczaaanie !
    a co ma pod głową ?
    - poduchę puchową !
    ...no nareszcie Jasiu, to co jeszcze mamy z gesi ?
    - szmaaaalec Pani ucycielko !
  • 07.07.17, 15:47
    Właśnie testuje smażenie na gęsim smalcu. Patelnia niewiele tłuszczu potrzebuje i dużo tego nie zużyje. Najbardziej mi sie podoba jego bezzapachowość. Nareszcie w domu nie czuć smażenia a potrawy smakują tak samo jak wcześniej. Polecam.
  • 09.07.17, 19:12
    Przepraszam, nie zauważyłem, że to łopata archeologa :(



    --
    Cukier krzepi

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.