Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

24.04.03, 20:28
Placki ziemniaczane jem ze śmietaną, mój szwagier z dżemem. Niektórzy smażą z
mięsem mielonym. Jak to sie robi. Znacie jakies inne przepisy?
Edytor zaawansowany
  • mufka 25.04.03, 01:13
    Rzadko robie, glownie do gulaszu ( tzw. placek po wegiersku)
    Do utartych ziemniakow, dodaje jajko, zeszklona cebule, sol, pieprz i kasze
    manna. Niektorzy dodaja maki, ale sprobuj choc raz kasze, zobaczysz jakie
    wychodza pulchne. Pychota!
    Smacznego!

    Placki na slodko??? hm, nie dodawalabym wtedy cebuli....
  • quba 25.04.03, 16:22
    mufka napisała:

    > Rzadko robie, glownie do gulaszu ( tzw. placek po wegiersku)
    > Do utartych ziemniakow, dodaje jajko, zeszklona cebule, sol, pieprz i kasze
    > manna. Niektorzy dodaja maki, ale sprobuj choc raz kasze, zobaczysz jakie
    > wychodza pulchne

    zgodnie z teorią kuchni polskiej placki powinny być chrupkie, nie pulchne, ale
    o gustach sie nie dyskutuje
  • mufka 13.07.03, 16:46
    quba napisał:

    >
    > zgodnie z teorią kuchni polskiej placki powinny być chrupkie, nie pulchne, >
    > ale o gustach sie nie dyskutuje


    Chrupkie sa -ale na zewnatrz (jesli sie je przysmazy), natomiast pulchne
    sa w srodku i takie lubie (cienkie przysmazone podeszwy jakos mi nie
    podchodza;))))
  • moboj 25.04.03, 08:26
    placki zawsze robi mi mój partner (w termomiksie, bo tak szybciej). dodaje dużo
    przypraw pikantnych, szczypiorek bądź zeszkloną cebulę. czasem dodaje tez
    pieczarki. pycha.
    no i zjadam ze śmietaną:)
    ale mnie chętka naszła...
  • Gość: Ania IP: 217.8.186.* 25.04.03, 13:14
    Rzadko robię bo zawsze sobie poucieram rece. Robie dwie wersje na raz, ścieram
    ziemniaki, odcedzam je na gestym sitku, dodaje jajko i troche maki. dodaje sol
    i teraz dziele na dwie czesci: jedna smaze juz i jem z cukrem i smietana, do
    drugiej scieram na tarce surowa cebule(na tej samej od ziemniakow, cebula jest
    taka sama pulpa jak ziemniaki).I te je moj maz ze smietana.
  • Gość: ada IP: 149.156.28.* 25.04.03, 13:28
    Dla mnie placki ziemniaczane to danie "wytrawne" wiec nie wyobrażam sobie, że
    mogłabym je jeść ze śmietaną, dżemem czy cukrem.
    Ja zwykle do ziemniaków utartych w malakserze na cienkie nitki dodaję oprócz
    mąki i jajka drobno pokrojoną cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i kminek
    oraz sól i pieprz. Jem same, ewentualnie dosalam jeszcze.
    Pyszne :)
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 25.04.03, 16:41
    dla mnie - rzecz gustu w koncu - lepsze sa placki utarte na grubej tarce,a nie
    na tej z cienkimi oczkami - takie wiorki.
  • Gość: punia IP: *.ciech.waw.pl 25.04.03, 13:29
    Ja do ciasta ucieram troche cebuli, a i tak jem posypane cukrem.
  • Gość: AniaSK IP: *.katowice.agora.pl 25.04.03, 14:01
    Pyszne są też z marchewką (surowa, utarta w grubsze paseczki i dodana do
    surowych utartych ziemniaków)
  • agus7 25.04.03, 14:18
    Polecam Wam placki "w proszku" Knorra. Efekt tylko trochę gorszy od tych
    ucieranych, a pracy o niebo mniej.
    My zazwyczaj zajadamy je z leczem. Dobre sa też z sosem pieczarkowym. Do ciasta
    dodaję drobniutko posiekaną cebulkę i szczyptę gałki muszkatołowej. Dobre są
    też z żółtym serkiem i jak ktoś lubi z dodatkiem czosnku.
  • mouchi 25.04.03, 14:44
    o Boże, po co ja to czytałam??? głupia krowa.
    Pawłow działa jak szalony, a wątroba rąbie aż miło. i co ja teraz mam zrobić?
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 25.04.03, 16:36
    placki mozna w zasadzie ejsc z czym sie chce. Np dobre sa: placek a na nim
    plaster wedzonego lososia. Niezle sa tez placki smazone z dodatkiem cukinii,
    czyli ziemniaki pol na pol z cukinia.
  • hania_76 25.04.03, 16:40
    Wypróbowany wielokrotnie przepis:

    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    1 cebula
    sól
    pieprz

    Ziemniaki wyszorować obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć b.
    dokładnie na sicie. Odstawić wodę, która z nich wycieknie, żeby wytrąciła się
    skrobia. Dodać jajka i posiekaną drobno lub startą na tarce cebulę, sól i
    pieprz. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie odlać wodę odciśniętą ze startych
    ziemniaków, a pozostałą skrobię zmieszać z ziemniakami. Jeśli masa jest jeszcze
    wodnista, można ją zagęścić łyżką albo dwoma mąki, ale przeważnie nie trzeba.

    Na patelni mocno rozgrzać olej (musi go być co najmniej 0.5 cm warstwa) i
    nakładać masę łyżką. Smażyć z obydwu stron na złoto. Placki najlepiej podawać
    od razu. Odgrzewane są, moim skromnym zdaniem, obrzydliwe.

    Do masy można dodać startego na tarce o grubych oczkach sera żółtego.

  • basia 25.04.03, 18:30
    placki usmażyć ..na chrupko
    ..a do placków twaróg ze śmietaną z solą i pieprzem.Takie są moje ulubione .
  • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 18:49
    Robię placki wg dwóch sposobów:
    1. 6 dużych ziemniaków trę na tarce jarzynowej, 1 dużą cebulę startą także na
    tarce jarzynowej. do tego 1 łyżka soku z cytryny, 1 jajko i kaszy manny ok. 2-
    3 łyżek, sól, pieprz. Smażyć na oleju.

    2. 6 dużych ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce. Miazgę odcedzić na sicie.
    Tyle ile odcedzimy wody, dodajemy gęstej śmietany lub jogurtu lub kefiru. 1
    duża cebula starta także na normalnej tarce. Do tego 1 jajo, mąką, sól, pieprz.
    Smażymy na oleju.

    Do drugiej wersji zamiast śmietany, miazgę ziemniaczaną zalewamy wrzącym
    mlekiem [tyle samo mleka ile odleliśmy wody]. Reszta dodatków bez zmian.

    Pozdrawiam - Maria
  • Gość: MartaS IP: *.oc.oc.cox.net 25.04.03, 22:19
    Moje kilkakrotne proby zrobienia dobrych plackow spelzly na niczym.To znaczy,
    na oko OK, ale w smaku nic ciekawego.
    Robilam je zachowujac wszystkie wymagogi, co do skladnikow, proporcji i
    procedury. Nawet zrezygnowalam z grindera na rzecz recznej obrobki ze szkoda
    dla moich drogo zaplaconych paznokci)))).
    Niestety.
    Podejrzewam, ze to rodzaj kartofli. Uzywalam zwyklych, takich szarozoltych,
    potem z rozowych, bialych; duzych i malych.

    Czy ktoras z rodaczek w USA ma lepsze doswiadczenie z plackami i moglaby mi
    doradzic, gdzie lezy moj blad?

    Z tego wszystkiego kupuje czasem zydowskie "latkies". Tez nie jest to to, co
    pamietam z Polski, ale i tak lepsze niz moja produkcja.
    Bez plackow, oczywiscie, mozna zyc, ale z plackami przyjemniej.
    Pozdrawiam.
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 03.07.03, 18:59
    Gość portalu: MartaS napisał(a):

    > Moje kilkakrotne proby zrobienia dobrych plackow spelzly na niczym.To znaczy,
    > na oko OK, ale w smaku nic ciekawego.
    > Robilam je zachowujac wszystkie wymagogi, co do skladnikow, proporcji i
    > procedury. Nawet zrezygnowalam z grindera na rzecz recznej obrobki ze szkoda
    > dla moich drogo zaplaconych paznokci)))).
    > Niestety.
    > Podejrzewam, ze to rodzaj kartofli. Uzywalam zwyklych, takich szarozoltych,
    > potem z rozowych, bialych; duzych i malych.
    >
    > Czy ktoras z rodaczek w USA ma lepsze doswiadczenie z plackami i moglaby mi
    > doradzic, gdzie lezy moj blad?
    >
    > Z tego wszystkiego kupuje czasem zydowskie "latkies". Tez nie jest to to, co
    > pamietam z Polski, ale i tak lepsze niz moja produkcja.
    > Bez plackow, oczywiscie, mozna zyc, ale z plackami przyjemniej.
    > Pozdrawiam.
    Robilam kilka lat temu i wyszly b. dobre. Moze to nie sprawa ziemniakow a ale
    przepisu ????
  • Gość: doro IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 21:39
    To wszystko przez modyfikacje genetyczne. Z amerykańskich usunięto gen
    odpowiedzialny za smak by owady nie chciały ich atakować.
  • Gość: mada IP: *.dyn.optonline.net 26.04.03, 04:51
    Moja mama je placki tak jak kanapke pomiedzy dwoma kawalkami chleba, my zawsze
    patrzylismy na to z lekkim niedowierzaniem, bo jak to moze komus smakowac.
    Swoja droga, nie jadlam plackow od 8 lat i niewiele polskich potraw tak
    wlasciwie. Dzieki za przepisy, sprobuje i moze sie uda, chociaz jak czytam
    ziemniaki w Stanach nie wspolpracuja.
  • asiak44 03.07.03, 18:30
    Dzięki za przepisy:)
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 03.07.03, 22:53
    popularne sa z plastrem zimnego wedzonego lososia. ja lubie ze smietana i z
    cukrem a moj maz ze smietana i z sola...
  • Gość: bruno IP: 217.11.133.* 04.07.03, 09:17
    Jak zostaje kilka placków, to robię z nich, za przeproszeniem "pizzę" - tzn
    okładam je wędliną, pomidorami, papryką, ziołami i serem, a potem do piekarnika
    na krótko i jemy od nowa.
  • Gość: RED IP: 193.0.117.* 04.07.03, 09:20
    Ziemniaki starte na wiórki nie na ciapke do tego starta na wiórki cukinia lub
    ostry żółty ser...
  • asiak44 13.07.03, 11:38
    fajne pomysły. Te też wypróbuję. Bardzo lubię takie placki
  • petelka 14.07.03, 09:33
    Do masy ziemniaczanej dodaję dużo ziół: majeranek, tymianek, bazylia... Podaję
    z sosem jogurtowym: utarty ogórek (dokładnie odsączyć) + czosnek + jogurt +
    sól, pieprz do smaku...
    --
    "Niby to takie mundre, ucone a łabądzia nie widzieli"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.