• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Barwienie ryżu Dodaj do ulubionych

  • IP: *.skranetcan.pl 24.02.07, 20:33
    Czy mogę wsypać kurkumę w proszku do gotującego się ryżu, czy dopiero po
    ugotowaniu ryżu wymieszać z wyżej wymienioną?
    Chodzi o uzyskanie żółtego koloru.
    Dzięki z pomoc.
    Zaawansowany formularz
    • Gość: cav IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 20:39
      rozpusc w wodzie zanim wrzucisz ryz.
    • 24.02.07, 20:56
      i nie wsypuj za dużo ma bardzo mocny zapach, curry jest smaczniejsze, kolor podobny
      --
      . :: ::: For Your Freedom and Ours ::: :: :.
      • 24.02.07, 20:59
        cinemadriver napisał:

        > i nie wsypuj za dużo ma bardzo mocny zapach,


        Zapach nie tyle co smak zbyt gorzki jak sie wsypie za duzo

        <curry jest smaczniejsze

        Ale moze zakłócic smak potrawy. Jesli ryż ma być zólty tylko i jako dodatek,
        kurkuma lub szafran wystarczy.
        • 24.02.07, 21:10
          tak smak też, ale można ugotować z kawałkiem cytryny

          oczywiście zależy z czym to serwujesz i komu ;), a kurkuma i szafran to chyba to
          samo nie ;)? ja tam przyzwyczajony jestem do turmerica ;)
          --
          . :: ::: For Your Freedom and Ours ::: :: :.
          • 24.02.07, 21:35
            cinemadriver napisał:

            > a kurkuma i szafran to chyba t
            > o
            > samo nie ;)


            No nie, gdyby tak było ludzie nie płaciliby cieżkich pieniędzy za szafran:))


          • 24.02.07, 21:37
            cinemadriver napisał:

            >
            >
            > oczywiście zależy z czym to serwujesz

            No własnie, "curry jako koloryzator" sprawdzi sie do ryżu który przewidziany
            jest do potraw wschodnich:)
            • 25.02.07, 11:36
              W curry glownym koloryzatorem jest wlasnie kurkuma.
              --
              ceci n'est pas une pipe
              • 25.02.07, 11:42
                illiterate napisała:

                > W curry glownym koloryzatorem jest wlasnie kurkuma.

                Wiem, ale oprócz tego ma wiele aromatycznych przypraw, które mogą sie kłócic z
                potrawami np. kuchni włoskiej. O ile ryz traktujemy jako dodatek i chcemy miec
                tylko żólty a nie podajemy go do potraw wschodnich to lepszy jest szafran lub
                kurkuma. Jakos nie wyobrazam sobie miesa doprawionego rozmarynem lub tymiankiem
                kłaśc obok ryżu z curry.
                • 25.02.07, 13:13
                  Ja sobie nie tylko wyobrazam, ale tak jadlam :P

                  No i - szafran przeciez ma silny, specyficzny aromat, wiec tego.
                  --
                  oprócz codziennego brudu jest jeszcze prawdziwa czystość
                  • 25.02.07, 13:43
                    Szafran baaaaardzo pasuje do kuchni sródziemnomorskiej. Przyprawa curry jak dla
                    mnie nie bardzo. Ja dla mnie. I jesli jednak komus zalezy tylko na kolorze ryżu
                    to będe sie upierać przy szafranie lub kurkumie:) Curry jak dla mnie to nie
                    tylko koloryzator, ale mocna aromatyczna przyprawa, która nie pasuje do
                    wszystkiego:)
                    Taka piers kurczaka z ziołami prowansalskimi, a do tego ryż curry to dla mnie
                    kicz kulinarny i zabijanie sie nawzajem smaków, przedobrzenie:) Jak dla mnie:)
          • Gość: sto kobiet IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.07, 21:41
            tumeric to kurkuma
            szafran to saffron
    • Gość: zołza IP: *.skranetcan.pl 24.02.07, 21:50
      Dzięki za pomoc; barwiłam juz ryż kurkumą, ale zawsze po ugotowaniu, nigdy nie
      wsypywałam do gotującego się i zastanawiałam się, czy tak można. Jeśli chodzi o
      tumerik, to tumerik = kurkuma. Szafran to zupełnie o innego.
      • 25.02.07, 08:55
        Makarony tez mozesz barwic kurkuma
        --
        Bouquet Residence
        The Lady of the House speaking !
        www.colinthomas.com/assets/celebrityimages/Hyacinth-Bouquet.jpg
      • 25.02.07, 11:40
        Barwnik w kurkumie, tak zreszta jak i np w czerwonej suszonej papryce,
        rozpuszcza sie lepiej w tluszczu. Ja zwykle (barwie curry, bo ten zapach
        uwielbiam) na rozgrzany tluszcz wrzucam curry i smaze przez chwile w
        niezawysokiej temperaturze. Na to wrzucic suchy ryz, poczekac az wchlonie
        tluszcz i zalac to woda (ja zalewam rosolem). Bedzie przeżółty.
        --
        nie tędy droga
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.