Dodaj do ulubionych

Co mam zrobić na obiad?

26.02.07, 09:47
odpadają: pomidorowa, mielone, schabowe, fasolka po bretońsku, ogórkowa, sos
szpinakowy z makaronem, zupa serowa i smażona ryba... tarta i zapiekanki tez
bo mi szwankuje piekarnik..

Mam czarną dziurą w głowie -szukam pomysłu - HELP :))

--
1%
Obserwuj wątek
      • biala27 Re: Co mam zrobić na obiad? 26.02.07, 10:31
        mazia napisała:

        > Moze cos z ryzem - widze, ze nie mieliscie ostatnio :)
        > Paprykarz z kurczaka, albo risotto albo jakies chinskie?
        >
        > Pisze o ryzu bo sama mam ochote na ryz :)

        Mazia - Ty czytasz w moich myślach!

        A czy masz jakis przepis na parykarz? (głupie pytanie - napewno masz :)
        Będę Ci bardzo wdzieczna!
        --
        1%
        • mazia Re: Co mam zrobić na obiad? 26.02.07, 10:40
          Mam fajny przepis z Wyborczej, bardzo prosty:
          ****************
          3 łyżki smalcu lub masła i 2 łyżki oliwy, 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka, 1 posiekana szalotka, 1 kg piersi kurczaka, 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz

          Roztapiamy w rondlu smalec i oliwę, szklimy cebulę (10 minut). Dodajemy szalotkę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut, aż cebula się przyrumieni. Łyżką cedzakową przekładamy cebulę i szalotki do miseczki. Mięso kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem, smażymy porcjami na pozostałym na patelni tłuszczu. Całe mięso wyjmujemy z rondla, a w jego miejsce ponownie wkładamy podsmażoną cebulę i szalotki. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, słodką i ostrą paprykę oraz majeranek. Dusimy 5 minut, stale mieszając. Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy, mieszając od czasu do czasu, aż będzie zupełnie miękkie. Dodajemy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku. Możemy podawać z ryżem. Uwaga: paprykarz będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli podsmażymy razem z cebulą 1-2 oczyszczone i pokrojone w paski czerwone papryki.
          ******************

          Ja nie uzywam smalcu tylko planty, olewam szalotki, bo sa nie do dostania niemal. Zawsze dodaje swiezej czerwonej papryki, chociazby pol straczka, mniej smietany albo wcale bez snietany i duuuuuzo zielonej pietruszki.
          --
          Tymianek
          jeden procent
          Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
          • biala27 Re: Co mam zrobić na obiad? 26.02.07, 10:52
            Szalotka - no własnie - tak jak piszesz - nie do kupienia... :(

            Mazia a pietruszką to posypujsze gotowe danie czy dodajesz do całej potrawy?

            Dziękuję Ci ogromnie!

            I nie będę musiała sie z dwoma daniami meczyć :))
            --
            1%
              • biala27 Re: Co mam zrobić na obiad? 27.02.07, 11:02
                mazia napisała:

                > Posypuje :)
                >
                > Pewnie juz po ptokach, ale lepiej pozno niz wcale :)


                jeszcze nie :)
                przyrządziłam paprykarz wczoraj wieczorem - z uwagi na zabiegane popłudnie
                wczoraj jedliśmy na mieście a pomysł został przełożony na dziś - chyba jakoś
                intuicyjnie wyczułam tę pietruszkę i postanowiłam posypać (poza tym w oklicznym
                sklepiku juz nie było więc opcja z dosypaniem do całości od razu nie wypaliłaby)

                wczoraj sprobowałam małe co nieco - było pyszne :)
                --
                1%
            • truscaveczka Re: Co mam zrobić na obiad? 27.02.07, 11:47
              biala27 napisała:

              > Szalotka - no właśnie - tak jak piszesz - nie do kupienia... :(

              No co Wy?
              W prowincjonalnym spożywczaku leży, co prawda droga jak pies, ale kupujemy do
              kanapek, bo jest słodziutka i pyszna :)
              --
              MSPANC ¬_¬ ♥Olguś♥
              "Brak sejmitarów wywołał lawinę potwornych przekleństw, od których nawet
              krasnoludzkiemu grabarzowi zwiędłyby uszy." /Sineira
              • biala27 Re: Co mam zrobić na obiad? 27.02.07, 20:31
                truscaveczka napisała:

                > biala27 napisała:
                >
                > > Szalotka - no właśnie - tak jak piszesz - nie do kupienia... :(
                >
                > No co Wy?
                > W prowincjonalnym spożywczaku leży, co prawda droga jak pies, ale kupujemy do
                > kanapek, bo jest słodziutka i pyszna :)

                na mojej prowincji nawet w Tesco nie sprzedają; mam tutaj takie dwa exluisive
                zielniaki i na chwilę obecną szalotka jest niet;

                I jeszcze jedno - Mazia - zielona pietruszka była przysłowiową wisienką na
                torcie lub oliwką w martini ;))) - M. był zachwycony - ponadto stwierdził, ze
                jesli otworzysz restaurację to będzie bywać regularnie ;))
                --
                1%

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka