Dodaj do ulubionych

Ile cukru do ubicia 1 żółtka (brownie) ?

27.02.07, 14:59
Witam
Może trochę głupie pytanie, ale ile Waszym zdaniem powinno przypadać
łyżek/łyżeczek cukru na ubicie jednego żółtka do ciasta ? Wiem, że to zależy
od ciasta, jak bardzo ma być słodkie itp, ale tak średnio ?
Cały czas to za mną chodzi, bo niedawno podjęłam dwie kompletnie nieudane
próby popełnienia Brownies (z Galerii a przepis bodajże Kręglickiej)
kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,19786536,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
W przepisie na 6 jaj jest 300 g cukru ! To moim zdaniem strasznie dużo i
własnie przez ten cukier między innymi totalnie zniszczyłam swoje pierwsze
Brownie. Dałam w sumie może z 200 g i też było o wiele za dużo !
Cukier kompletnie nie chciał się rozpuścić podczas ubijania i był wyraźnie
wyczuwalny w "kremie" z żółtek (koglu moglu). Nie pomogło ubijanie nad parą,
wręcz bardzo zaszkodziło bo koniec końców ciasto się zważyło.
Nie zrażając się porażką, tydzień później do drugiego Brownie postanowiłam
dać znacznie mniej cukru i pudru zamiast zwykłego. Ale i tak było źle, bo
dawałam już na oko i to co wydawało mi się idelanym koglem moglem w efekcie
również zepsuło całość ciasta.

Zatem ponawiam pytanie - czy jest jakaś idealna proporcja typu 2 łyżki cukru
na 1 żółtko, czy zawsze dajecie na oko ? Dziwne, do tej pory nigdy nie miałam
z tym problemu ale albo ten przepis jest coś nie halo, albo nie będę już
komentować...

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka